NY FILM I SCALA GUDHJEM: DØ ELLER OPFIND ET SPROG

Anmelderne er begejstrede for det fine samspil mellem jøden Gilles [Nahuel Pèrez Biscayart] og lejrkommandanten [Lars Eidinger] i filmen ‘Persiske Lektioner’. Foto©Scanbox.

 PERSISKE LEKTIONER:   Hvad gør man for at overleve, når man som jøde i 1942, bliver pågrebet af SS og sendt til en udryddelseslejr i Tyskland? Normalt er der ikke så meget at stille op, inden man bliver sendt i brusebadet for at blive gasset. Men hvis man har en eller anden speciel evne eller viden, kan man måske redde livet.

Det skete for den jødiske kz-fange Adolf Burger. Som typograf var han specialist i forfalskning af pengesedler. Ham kunne Hitler bruge, da han igangsatte ’Operation Bernhard’ til at oversvømme England med falske pund-sedler.

I den aktuelle PERSISKE LEKTIONER benytter den jødiske kz-fange Gilles samme greb som Burger. Han undgår henrettelse ved at overbevise lejrens øverstkommanderende Klaus Koch om, at han ikke er jødisk, men derimod perser. Da Koch drømmer om at åbne en restaurant i Teheran, når krigen er slut, beslutter han, at Gilles skal lære ham persisk eller rettere farsi. Problemet er bare, at han ikke kan farsi. Gilles forklarer, at han som søn af en persisk far og belgisk mor aldrig har lært at læse farsi, men kan tale det nogenlunde. Han redder livet mod at lære Klaus Kock seks ord om dagen og arbejder ellers i lejrens køkken.

Da Gilles ved, at det gælder hans liv, udvikler han et snedigt system til hele tiden at opfinde og huske nye ord på sit ‘volaopyk-farsi. Gennem sprogundervisningen opstår en særlig relation mellem lærer og elev. Men det går ikke i længden. Kochs mistanke om Gilles’ sprog-snyd afdækkes lidt efter lidt, dag for dag.

Franske Gilles spilles af den 35-årige argentinske skuespiller Nahuel Pèrez Biscayart. Han er ikke kendt i Danmark, men har siden 2003 medvirket lang række af tv-serier. I 2018 modtog han den franske César-stauette som ‘Største Mandlige Filmhåb’.

Lars Eidinger er den sprogbegærlige lejr-kommandat Klaus Koch. Ham så vi, som den tyske stål-producent i den fremragende tyske tv-serie ’Babylon Berlin’.

PERSISKE LEKTIONER er noget så sjældent som en russisk-belarusisk film hovedsaglig inspireret af novellen ’Erfindung einer Sprache’ af den 81-årige tyske instruktør og manuskriptforfatter Wolfgang Kohlhaase.

PERSISKE LEKTIONER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 23. til og med onsdag 29. september
Hver aften: 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 127 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne er både lunkne og super glade:

Bent Blüdnikow, Berlingske: … Perelman holder tungen lige i munden i balancegangen mellem at skildre ondskaben, som vi alle har i os, og så den specielle umenneskeliggørelse, som både nazister og kommunister udøvede i deres tilintetgørelse og fornedrelse af mennesker. 6 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Man kan ikke forestille sig, at særlig mange kan komme helskindet fra den opgave, men Eidinger kan.
4 hjerter ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: De to skuespillere [Lars Eidinger og Nahuel Pérez Biscayart] løfter PERSISKE LEKTIONER, som ellers er på nippet til at være lidt for poleret til sit emne.

Simon Pasternak, Filmmagasinet Ekko: Balancen mellem komedie og drama lykkes i glimt, men som helhed har filmen svært ved at finde sine ben. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
PERSISKE LEKTIONER
Original titel: Persian Lessons
Instruktion: Vadim Perelman
Medvirkende: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, David Schütter, Alexander Beyer med flere
Produktion: Ilja Zofin
Manuskript: Ilja Zofin
Fotografi: Vladislav Opelyants
Klip: Vessela Martschewski
Musik: Evgueni Galperine og Sacha Galperine
Land: Rusland, Republikken Belarus, Tyskland
Produktionsår: 2020
Premiere: 5. august 2021
Dansk distribution: Scanbox.