NY FILM I SCALA GUDHJEM: DRIKKER VI FOR MEGET?

Historielæreren Martin [Mads Mikkelsen] er blevet kedelig både i sin undervisning og hjemme hos familien. Alkoholpromillen på 0,5 gør ham meget mere inspirerende og spontan. Foto©HenrikOhsten/Zentropa.

 DRUK:  Filmanmelderen Claus Christensen fra filmmagasinet EKKO siger det knivskarpt: ”Mads Mikkelsen leverer karrierens mest bevægende præstation … og 22 år efter den internationalt højt priste FESTEN har Thomas Vinterberg skabt en ny klassiker.

Som et af de mest alkohol-nydende folkefærd i Verden rammer filmens tema lige ned i solar plexus: Drikker vi danskere for meget?

Ifølge den aktuelle sexisme-debat ­– især hos de radigale ­­– er der noget der tyder på, at der er noget om snakken. Eller lad os sige det mere præcist: Det er ikke alle, der kan holde sig på den rigtige side af stregen, når promillen løber løbsk.

Det kan filmens fire gymnasielærere ­– Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe – tale med om. De starter et eksperiment foranlediget af en norsk forsker, der mener at mennesket er født med en halv promille for lidt.

Den halve promille eller mere har jo adstedkommet, at mange creative, talentfulde forfattere og store tænkere har brugt alkohol for at booste deres creative evner. Den franske filosof Jean Paul Sartre, hollandske Vincent van Gogh og den amerikanske forfatter Ernst Hemmingway er gode eksempler. Sidstnævnte havde dog opsat visse begrænsninger for sig selv: Kun alkohol i arbejdstiden og ikke i weekenden.

Gymnasielærerne, der også er venner, går ihærdigt i gang med det spektakulære forsøg. Resultatet er vildt. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogen ­– og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser.

DRUK er et morsomt, rørende og tankevækkende drama om venskab, frihed, kærlighed – og alkohol.

DRUK
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 15. til og med onsdag 21. oktober
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 118 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var delte:

Kristian Lindberg, Berlingske: Det kan ikke udelukkes, at DRUK i fremtiden vil blive set som en hyldest til den danske nationalsjæl med frisind, storsind, frihed og dybe kig i den blotlagte eksistens.
6 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … en moden, smuk og smertefuld film om livets berusende besværlighed. 5 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: … en vægelsindet fortælling om midtvejskrisens lette løsninger, der ikke rigtigt fører nogen større eksistentielle erfaringer med sig. 3 hjerter ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Der er bestemt fine momenter undervejs – som der altid er i Vinterbergs film – men som slingrende helhed hører DRUK til i den ende af værket, der er glemt, så snart festen er forbi.
3 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, B.T.: … kan halvvejs godt føles lidt for lang og forudsigelig, ligesom Thomas Bo Larsens karakter – uden at spoile handlingen – pludselig går en lidt underlig vej, men det overskygges af filmens samlede fine balance mellem alvor og lethed. 5 stjerner ud af 6.

Claus Christensen, Filmmagasinet Ekko: Festen var i en vis forstand et lucky punch fra et vidunderbarn, mens Druk er skabt af en livserfaren kunstner, der har fuldstændigt styr på sine virkemidler og genvundet ungdommens vitalitet. 6 stjerner ud af 6.

Rasmus Friis, Netmediet Soundvenue: De fleste danskere kan ikke undgå at føle deres virkelighed afbildet på skærmen, og det gør DRUK til en enormt vedkommende film. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DRUK
Instruktion: Thomas Vinterberg
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Susse Wold med flere
Produktion: Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen
Manuskript: Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm
Fotografi: Sturla Brandth Grøvlen
Klip: Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud
Scenografi: Sabine Hviid
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Zentropa Entertainments
Biodistributør: Nordisk Film.