NY FILM I SCALA GUDHJEM: ELEGANCE OG GAKKETHED ANNO 1815

Jane Austen kaldte Emma Woodhouse ‘en heltinde, som ingen andre end jeg selv synes om’. Emma spilles i denne 2020-udgave af den argentinsk/engelske skuespiller Anya Taylor-Joy. Hun er 24 år og blev kendt for sine roller i en række spektakulære horror-film. Foto©UIP.

 EMMA:  Anmelderne var noget delte omkring denne britiske filmatisering af Jane Austens berømte roman af samme navn. Men selv om stjernedrysset varierede fra tre til fem ud af seks mulige, var alle dog enige om, at filmen under alle omstændigheder var rigtig god underholdning. Som Politikens Nanna Frank Rasmussen skriver: ”… man kan ikke lade være med at spørge, hvad vi skal med denne filmudgave andet end at blive underholdt. Det bliver vi til gengæld”.

Jane Austen blev født 1775 i England. Hun var den yngste ud af en søskendeflok på syv. Hendes far var sognepræst, og hun voksede op og levede i det samme landlige middelstandsmiljø, som hun beskriver i sine romaner. Hun hentede inspiration fra familiens store bibliotek, og i modsætning til sine romaners heltinder forblev Austen selv ugift – trods flere ægteskabstilbud.

Dramaet foregår i starten af 1800-tallet og handler om den unge og rige Emma Woodhouse, der ser sig selv som den store Kirsten Giftekniv. Som datter af byens rigeste mand er Emma byens førende dame, og hun mener derfor selv, at hun ved, hvad der er godt for alle i kærlighedens store lotteri. Emmas snobbede og egoistiske syn på tilværelsen hjælper dog ikke altid kærligheden på vej.

Således er scenen sat til en række romantiske forviklinger. Hvem elsker egentlig hvem? Og hvem elsker Emma?

EMMA
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 9. til og med onsdag 15. juli
Hver aften 20:00
Læg mærke til at Scala i juli først starter filmen 20:00
Biografcafeen åbner 19:15
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 125 minutter
Censur: Tilladt for alle men frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var ikke lige begejstrede:

Lone Nikolajsen, Information: Autumn de Wildes filmatisering af Jane Austens EMMA imponerer med en knivskarp komisk sans, et overdådigt setdesign og en fremstilling af britisk landadel anno 1815, hvor elegance og gakkethed går hånd i hånd.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Austens sociale satire er i Autumn de Wildes udgave et pastelpoleret lystspil. Austens replikkunst trådte tydeligere frem i ’Clueless’ (1995), Amy Heckerlings modernisering af EMMA, end den gør her, og man kan ikke lade være med at spørge, hvad vi skal med denne filmudgave, andet end at blive underholdt. Det bliver vi til gengæld.
4 hjerter ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Det er hverken radikalt eller banebrydende, men som filmatisering anno 2020 er der ikke mange fingre at sætte på de Wildes EMMA. 5 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Det føles, som om en ikke specielt avanceret handling er strukket meget langt ud, og meget af filmen er lagt an på, at man skal synes, at hovedpersonen Emma er charmerende, men hun fremstår mest af alt snobbet og egoistisk, så man hepper egentlig ikke for alvor på, at hun finder den store kærlighed. 3 stjerner ud af 6.

Astrid Maan Thomsen, filmmagasinet Ekko: EMMA kan bestemt give fornemmelsen af at have slugt en Jane Austen-bog. Kostumerne, de vidunderligt smukke omgivelser og følelsen af at leve i 1800-tallet fanger filmen til ug med kryds og slange. Men hvad ånden fra Jane Austens forfatterskab angår, rammer man ved siden af. 3 stjerner ud af 6.

Ditte Fiil Ravn, netmediet Soundvenue: Frisk Jane Austen-filmatisering vil med mindeværdige karakterer, kærlighedsintriger og en forførende dansescene få enhver romantiker til at hengive sig. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
EMMA
Instruktion: Autumn de Wilde
Medvirkende: Anya Taylor-Joy [som Emma], Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O’Connor med flere
Produktion: Tim Bevan, Graham Broadbent, Peter Czernin og Eric Fellner
Manuskript: Eleanor Catton
Forlæg: Jane Austen
Fotografi: Christopher Blauvelt
Klip: Nick Emerson
Scenografi: Kave Quinn
Musik: David Schweitzer og Isobel Waller-Bridge.
Land: Storbritannien
Produktionsår: 2020
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år
Selskab: Working Title Films, Blueprint Pictures og Perfect World Pictures
Biodistributør: United International Pictures.