NY FILM I SCALA GUDHJEM: ELVIS – EN POPKULTUREL EFTERUDDANNELSE

Austin Butler synger selv nogen af sangene i filmen ELVIS. Foto©SFstudios.

 ELVIS:  ”Austin Butler er fantastisk og stråler som Elvis: Han ligner ham, bevæger sig som ham – inklusiv de farlige vrik – og giver ham både den glamour og den aura af tragedie, som Elvis bærer med sig – også i eftertiden.” Sådan skriver Michael Solgaard i Børsen om Baz Luhrmanns film ELVIS, og drysser fire ud af seks stjerner ud.

Andre filmanmeldere er lige så glade for dette meget dragende drama, som udforsker livet og musikken af Elvis Presley set gennem hans komplicerede forhold til hans manager, ’oberst’ Tom Parker, ageret af en til ukendelighed maskeret Tom Hanks.

Publikummet 70+ er jo vokset op med rock-fænoment. Har hørt hans musik. Har danset til den. Har skrålet med på ’The Hound Dog’ og græd, da meddelelsen om hans død 16. august 1977, tikkede ind på alverdens medier.

Derfor er det lidt interessant at læse unge Ema Seferovics skriv om filmen i Danmarks største teenage-blad VI UNGE:

”At se ELVIS er en oplevelse, jeg har valgt at kalde for ’popkulturel efteruddannelse’. Ikke fordi jeg lærte om, at Elvis kickstartede sin karriere i et cirkus, at han elskede at gå med eyeliner [vidste jeg egentlig godt], og at han havde et meget nært forhold til sin mor. Men ’popkulturel efteruddannelse’, fordi jeg som biografgænger lærte noget mere fundamentalt om fænomenet Elvis. Jeg lærte, at succesen bag Elvis, kongen af rock og rul, skyldes hans kærlighed for musik og moves fra den afroamerikanske kultur – og ikke mindst hans evne til at kopiere den selvsamme lyd og betagende bevægelser. Jeg blev ikke klogere på, hvem Elvis egentlig var. Filmen er mere en fortælling om, hvordan fænomenet Elvis blev skabt – og hvem der var med til at skabe ham. En af dem var manageren ’Oberst’ Tom Parker … En mand, der påstod at have skabt Elvis, selvom den rigtige Elvis i virkeligheden var et produkt af den afroamerikanske kultur.”

MANDEN DER ER ELVIS

30-årige Austin Butler startede som fotomodel og har også en fortid som sanger og Disney-stjerne. Han fik sit gennembrud i Tarantinos betagende ‘Once Upon a Time in Hollywood’, hvor han havde rollen som Charles ‘Tex’ Watson – en af dem, der var med til at myrde Roman Polanski’s gravide hustru Sharon Tate og hendes venner om aften 9. august 1969 på 10050 Cielo Drive, Benedict Canyon i Los Angeles.

Rollen som Elvis har nu for alvor sparket dørene ind til de øvre luftlag i Hollywood. Hans kommende projekter tæller DUNE 2 og Steven Spielbergs kommende Anden Verdenskrigs-serie MASTERS OF THE AIR.

Som Elvis blev det, er unge Butler nu også blev et varmt navn på den internationale kändis-himmel. Lad os håbe, at han kan tackle succesen bedre end hr. Presley, der døde som 42-årige på sit badeværelse i Graceland af et hjerteanfald forårsaget af et længerevarende kombineret pille- og stof-misbrug.

Læs bloggen:
ET ENSOMT LIV BLEV FORBI PÅ ELVIS BOULEVARD
16. august 2018

ELVIS
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 21. juli til og med onsdag 27. juli
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 159 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var ret glade:

Sarah Iben Almbjerg, Berlingske: Baz Luhrmanns længe ventede film om rockkongen ‘Elvis’ er lige så overdreven og kunstig som similisten – og det er helt fantastisk. Glem alt om den traditionelle biopic og lad dig hive med i en historie, der får dig til at finde alle de gamle plader frem.
5 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Austin Butler er fantastisk og stråler som Elvis: Han ligner ham, bevæger sig som ham – inklusiv de farlige vrik – og giver ham både den glamour og den aura af tragedie, som Elvis bærer med sig – også i eftertiden. 4 stjerner ud af 6.

Nikolaj Nørlund, Filmmagasinet Ekko: Det er en ret kendt historie, som Baz Luhrmann har valgt at fortælle, og ‘Moulin Rouge’-instruktørens ekvilibristiske stil overlader det til hovedrollerne at få os grebet. Austin Butler gør et hæderligt forsøg, men han er på en virkelig svær opgave, når publikum sidder med 50 års Elvis-imitatorer i bagagen. 3 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Den store musikfilmfortæller Baz Luhrmann har med ‘Elvis’ lavet en flyvsk biografisk, popfilosofisk, snedigt sammenskruet film med en upålidelig fortæller. Den er overvældende, medrivende, overspillet og for lang.

Kim Skotte, Politiken: ELVIS er en kulørt og underholdende biopic [en spillefilm med biografisk indhold.red.], der faktisk er mindre opera-overgearet, end man alt efter smag kunne have frygtet eller håbet på fra Baz Luhrmanns hånd. Tom Hanks er et overraskende valg som skurk, men viser sig effektfuld i rollen som den karnevalsklamme ’oberst’. 4 hjerter ud af 6.

Martin Gronemann, netmediet Soundvenue: Med Baz Luhrmanns flair for storslåede kulisser præsenteres historien om Elvis Presleys karriere og forhold til manageren Tom Parker med den respekt, portrættet fortjener – godt hjulpet af Austin Butler og Tom Hanks’ overbevisende præstationer.
5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
ELVIS
Instruktør: Joachim Trier
Medvirkende: Austin Butler, Olivia DeJonge, Tom Hanks, Dacre Montgomery, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey, Natasha Brassett, Kelvin Harrison Jr., Yola, Adam Dunn med flere
Manuskript: Baz Luhmann, Craig Pearc og Jeremey Doner
Musik: Elliot Wheeler
Fotograf: Mandy Walker
Klippere: Jonathan Redmin og Matt Villa’
Kulisser: Shaun Barrym, Beverly Dunn og Daniel Reader
Kostumier: Catherine Martin
Hårstylist: Rebecca Allen
Makeup-artist: Anna Gray
Lyd: Tristan Atkins med flere
Lys: Arman Haque
Dansk distribution: SF Studios.