NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN HYLDEST TIL BIOGRAFMØRKET

Livia Colman sidder helt i front i den store, flotte biograf ‘Empire of Light’ i filmen af samme navn. Læg mærke til prisskiltet: Pensionister kommer ind for halv pris. Det var dengang! Suk! Foto©Disney.

 EMPIRE OF LIGHT:  Filmens handling kunne i virkeligheden have udspillet sig i Scala Gudhjem, men er af naturlige årsager henlagt til biografen ’Empire of Light’ i en engelsk havneby.

Anmelderne, som jo er garvede og hengivne biografgængere, var lettere bevæget over filmens biograf-nostalgi. Som Filmagasinet Ekkos Helen O’Hara skriver: ”’Empire of Light’ byder på billeder, der bliver hængende på nethinden og en nostalgisk glæde ved at se en smuk, gammel biograf i fuld vigør”.

Det romantiske drama handler om kærlighed på to planer: Mellem to mennesker og til biografmørket med de magiske 24 lysbilleder pr. sekund.

Det er den Oscar-vindende engelske teater- og filminstruktør Sam Mendes, der både har skrevet manuskriptet og instrueret. Han har tidligere nogle noget voldsommere film bag sig. Blandt andet de to James Bond-film ’Spectra’ og ’Skyfall’.

Rollelisten er fornem: Oscarvinderen Sarah Caroline Colman er en af de store navne i den seriøse del af filmbranchen. Mest kendt er hun nok for sin formidable præstation som Elisabeth II i tv-serie The Crown. Hun spiller overfor en anden Oscar-vinder, nemlig 62-årige Colin Firth. Så kan de ikke blive mere seriøst med dette ‘ménage-à-trios’ mellem tre vindere af den eftertragtede gyldne statuette.

Hvis du også er filmnørd med hang til mange timer i de bløde lænestole, er denne film et must. Som Bo Green Jensen skriver i Weekendavisen: ’Empire of Light’ er bevidst lagt til rette som en gammeldags hyldest. […] For yngre tilskuere er det en chance for at se, hvad de fysiske biografer betød”.

Så tag dine unge sønner og døtre med i Scala Gudhjem, og lad dem indsuge nostalgien fra dengang morfar var ung, og man oplevede film i store biografsale – og ikke på mobilen.

EMPIRE OF LIGHT
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 23. marts til onsdag 29. marts.
Hverdage kl. 19:15.
Weekend: 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 113 minutter.
Censur: 11+ år.

Anmelderne var nogenlunde glade:

Ann Lind Andersen, Berlingske: Instruktøren Sam Mendes har for første gang selv skrevet manuskript til sin film. Det er der kommet en smuk og velmenende film ud af, der dog også vakler undervejs. 4 stjerner ud af 6.

Helen O’Hara, Filmmagasinet Ekko: ’Empire of Light’ byder på billeder, der bliver hængende på nethinden og en nostalgisk glæde ved at se en smuk gammel biograf i fuld vigør. Men overordnet virker det ret beskedne drama bemærkelsesværdigt usikkert på benene. 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Sam Mendes fejrer filmkunsten og fortæller om to stille eksistenser i sin nye, smukke film, der foregår i og omkring en biograf i en britisk badeby i begyndelsen af 1980’erne. Information uddeler ikke stjerner.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Olivia Colman er fremragende i centrum for Sam Mendes melankolske og rørende film.
4 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: … filmen er en smuk ode til filmmediet. Det bliver for pænt og – tør man sige – banalt for en instruktør, der ellers aldrig har været bange for at skære ind til benet og blotlægge menneskelige tragedier. 4 hjerter ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: ’Empire of Light’ står ikke tilbage som en af Sam Mendes’ bedste film. Her er dog tyk nostalgisk atmosfære og nok ufortyndet kærlighed rettet mod musik og film til, at jeg tilgiver det lidt klodsede og ufocuserede manuskript.
4 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: ’Empire of Light’ er bevidst lagt til rette som en gammeldags hyldest. […] For yngre tilskuere er det en chance for at se, hvad de fysiske biografer betød.
Weekendavisen uddeler ikke stjerner.

Biografgængeren Randi på kino.dk: En meget menneskelig film. Svært ikke at blive berørt af Olivia Colmans fine mimik og meget overbevisende skuespil. I det hele taget en empatisk filmperle om mennesker, der lever deres lille liv, alle med ’noget i bagagen’. 6 stjerner ud af 6.

Film Fakta
EMPIRE Of LIGHT
Instruktion: Sam Mendes.
Medvirkende: Livia Colman, Colin Firth, Toby Jones, Michael Ward, Tom Brooke, Hannah Onslow, Monica Dolan, Sara Stewart, Roman Hayeck-Green, Dougie Boyall, Spike Leighton, Toby Jones, Tanya Moodie, Crystal Clarke, Ron Cook, Justin Edwards, Brian Fletcher, William Chubb, Jacob Avery med flere.
Manuskript: Sam Mendes.
Producenter: Pippa Harris, Sam Mendes med flere.
Foto: Roger Deakins.
Musik: Trent Reznor og Atticus Ross.
Casting: Nina Gold.
Kostumer: Alexandra Byrne.
Makeup og hår: Aston Davies, Noami Donne, Doone Forsyth med flere.
Speciel Effects: Richard Cheal og Henry Wolff.
Stunts: Chris Newton, Anthony Skrimshire med flere.
Transportkaptajn: Dean Thomas.
Chefmeteolog: Richard Wild.
Produktion: Neal Street Productions og Searchlight Pictures.
Dansk distribution: Disney.