NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN LILLE FILM DER GYNGER

15 kg, proteser og hårfarve: Sådan transformerede Anders W. Berthelsen sig til Bamse. Foto©NimbusFilm/NordiskFilm.

 BAMSE:   Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men det er Anders W. Berthelsen, der gemmer sig bag rollen som den folkekære sanger BAMSE. Det er en vild forvandling skuespilleren måtte gennemføre for i bogstaveligste at kunne ’udfylde’ Bamses volumniøse krop. Ligheden er forbløffende – og så synger han oven i købet alle sangene selv. Så Anders W. Berthelsen ER simpelthen Bamse. Men vejen dertil har ikke være nem.

Han fortæller til kino.dk: ”Jeg endte med, at tage 12-15 kg på. Resten blev bygget op af Morten Jacobsen, som laver special effects. Han har lagt lag på lag i ansigtet helt op til øjnene. Næsen og panden er mine egne, ligesom mine øjne. Omkring de extra 15 kilo var det egentligt ikke det store problem. Det er sværere for mig at smide dem igen. Der hvor jeg til hverdag springer noget af det hvide brød over, og lige over sovsen, der kørte jeg bare det hele ned. Jeg spiste og drak, hvad jeg fuldstændig havde lyst til.

Filmen om Bamse – med det borgerlige navn Flemming Jørgensen ­– fortæller den vilde historie om sangeren bag klassikere som ‘Vimmersvej’ og ‘I en lille båd der gynger’. Han havde oprindeligt 11 søskende, men blev som spæd anbragt på et børnehjem, og senere bortadopteret af sin luder-mor til et direktørægtepar, som ikke kunne få børn.

Hans nye far ønsker, at han en dag skal overtage familiens fabrik. Det siger Bamse nej tak til, fordi han simpelthen ikke egner til at sidde bag et skrivebord. Desuden har han planer om noget ved musikken – og bliver snart en del af bandet ’Bamses Venner’.

Flemming ’Bamse’ Jørgensen døde nytårsdag 2011 af et hjerteanfald i en alder af 63 år.

BAMSE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 15. september til og med onsdag 21. september
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 92 minutter
Censur: 7+.

De fleste anmeldere var meget glade:

Kristian Lindberg, Berlingske: BAMSE fik i den grad denne anmelder til at slække på følelsespanseret, hvilket der må kvitteres med seks stjerner for. 6 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, B.T.: Er man den nostalgiske type, der var i live, da ‘Bamses Venner’ huserede på hitlisterne, er BAMSE en hyggelig og indimellem sjov film, men for alle andre vil den højst sandsynligt ikke efterlade det store indtryk. 4 stjerner ud af 6.

Niels Pedersen, Børsen: BAMSE leverer selvfølgelig musik og grin, men også fugtige øjne. Og det er godt. For som manden selv sang engang: “Tårer taler sandt”. 5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: BAMSE vil finde sin Flemming i stort anlagt hyldest til den folkekære musiker, men trods en imponerende indsats fra Anders W. Berthelsen er filmen smækfyldt med klicheer og trivialiteter. Lidt ligesom Bamses egen musik. 3 stjerner ud af 6.

Nicki Bruun, Filmmagasinet Ekko: Man forlader biografen med en tåre i øjenkrogen og et hjertevarmt smil på sangklare læber. 5 stjerner uf af 6.

Ralf Christensen, Information: BAMSE er en genoprejsning af en folke-lun entertainer, der engang fik alle til at synge og danse. Men også en biografisk film om en mand, der sled med en hård far og en traumatisk barndom – og med en 14.-plads i det internationale Melodi Grand Prix.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: … det er et rørende portræt, der naturligvis er hjulpet på vej af filmens gode manuskript, men som gestaltet af en mindre fintunet skuespiller ville have klinget af falsk fastelavnsleg. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Når der skal fortælles en menneskelig historie og samtidig kippes med flaget for musikken, er Anders W. Berthelsen den helt rigtige mand til spillejobbet … BAMSE er Berthelsens bedste filmrolle i lang tid. 4 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Henrik Ruben Genz’ portræt af Flemming Bamse Jørgensen med Anders W. Berthelsen i titelrollen viser den folkekære musiker fra en mere alvorlig side, og resultatet er føleri af høj kaliber. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
BAMSE
Instruktør: Henrik Ruben Genz
Medvirkende: Anders W. Berthelsen, Johanne Louise Schmidt, Henrik Birch, Charlotte Bøvring, Johannes Nymark, Lats Ranthe, Sigen Egholm Olsen, Brian Lykke, Daniel Bevensee, Ari Alexander, Johanne Louise Schmidt, Jacob Madsen Kvols, Jakob Ingversen, Mikkel Vadsholt, Anna Kristine Kulmbach Prahl, Mads Langelund, Folke Olav Schriver, Clara Ellegaard med flere
Manuskript: Henrik Ruben Genz og Bo Hr. Hansen
Producere: Anders Berthelsen, Rune Christensen, Bo Ehrhardt, Jan Frifelt med flere
Musik: Kristian Eidnes Andersen
Foto: Jørgen Johansson
Klip: Martin Schade
Casting: Lotte Bundgaard
Produktionsdesign: Heidi Plugge
Kostumer: Manon Rasmussen
Make up: Anita Andersen med flere
Dekorationer: Joachim Dueholm, Victor Fjeldalsviig med flere
Lyd: Kristian Eidnes med flere
Specielle effekter: Morten Jacobsen og Christian Schandorf
Visuelle effekter: Jakob Eriksen, Bill Shearman, Kasper Sonnich Toppenberg og Astrid Brix Torø
Stunts: Dennis Albrethsen
Dansk distribution: Nordisk Film.