NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN SJÆLDEN KOMEDIE FRA HOLLYWOOD

Det er nogle af Hollywoods absolut største kvindelige stjerner fra det sidste århundrede, der spiller hovedrollerne. Fra venstre: Diane Keaton (72 år), Candice Bergen (72 år), Jane Fonda (80 år) og Mary Steenburgen (65 år). Foto©NordiskFilm.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

BOOK CLUB er en af de film, som Hollywood ikke rigtig laver længere. Presset af streaming i almindelighed og Netflix i særdeleshed, satser producerne groft sagt på to genrer: Billige gyserfilm og storladne actionfilm. Den klassiske romantiske komedie er nærmest forsvundet. Alene derfor giver BOOK CLUB grund til begejstring. Her er en let, velspillet og underfundig komedie af den slags, vi blev begavet med for indtil ti år siden.

Samtidig udmærker filmen sig på en anden vigtig måde. Hvis du tænker tilbage på nogle af de bedste fra de senere år, var Diane Keaton gerne med i dem, og det er hun også her. Tilmed i selskab med en række skuespillere, der også blev regnet for Hollywoods største stjerner, indtil de altså nåede den alder, hvor manuskripterne fuldstændig ophører med at dumpe ind ad brevsprækken. Her er Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Richard Dreyfuss og adskillige andre fine navne på den forkerte side af 60.

“I samfundet, i Hollywood, er der stor aldersdiskrimination, en tro på, at din relevans på et bestemt tidspunkt er forbi,” klager instruktøren Bill Holderman. ”Hvis du tror på, at der er et kapitel mere, så er den eneste hindring at overvinde dig selv.”

I filmen er Diane (Diane Keaton) lige blevet enke efter 40 års ægteskab, Vivian (Jane Fonda) nyder uforpligtende forhold til sine mange mænd, Sharon (Candice Bergen) arbejder sig igennem en årtier lang skilsmisse, og Carols (Mary Steenburgen) ægteskab er i krise.

Men alt dette ændrer sig, da de fire veninder læser den berygtede roman 50 SHADES OF GRAY i deres bogklub. Nu skal det næste kapitel i deres liv være det bedste, og sammen tager de på en humoristisk rejse, der byder på nye romancer og gammel kærlighed.

Berlinskes anmelder fastslog, at ”der er bestemt ikke noget udløbet over de fire skønne kvinder i BOOK CLUB , eller over de fire fuldstændigt fabelagtige skuespillerinder, der spiller dem. De formår at løfte et letbenet og til tider direkte fjoget og klichefyldt manuskript, fylde det med erfaring og levet liv og gøre det både morsomt og i sidste ende oprigtigt rørende.”

BOOK CLUB vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 30. august til og med onsdag 5. spetember
Hver aften klokken 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 104 minutter
Censur: Tilladt for alle
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

Anmelderne var lidt syrlige, men alligevel nogenlunde tilfredse. Filmen er langt fra det finkulturelle, så der må være en afstand, selv om man får sig et godt grin:

Søren Vinterberg, Politiken: ... lader, som om den fokuserer mest på sexbehov, men ender selvfølgelig i den mainstream af film om det grå gulds eventuelle erotiske liv, som især cementerer det materielt velbjergede, heteroseksuelle parforhold som lykke- og tryghedskilde. 3 hjerter ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: …er pæn og overklassestilig og utroligt hvidvinsrislende, men den mangler rigtigt bid, rigtig sårbarhed og uskønhed for at få en realistisk klangbund, og filmen bliver derfor en noget tandløs udgave af SEX AND THE CITY for 65+ segmentet. 3 stjerner ud af 6

Patricia Smollerup, Filmmagasinet Ekko: … humoristisk og charmerende, men efterlader også krummede tæer. 3 stjerner ud af 6

Film Fakta
BOOK CLUB
Instruktion: Bill Holderman
Medvirkende: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Craig T. Nelson, Don Johnson, Alicia Silverstone, Richard Dreyfuss, Ed Begley Jr., Wallace Shawn med flere
Produktion: Andrew Duncan, Bill Holderman, Alex Saks og Erin Simms
Manuskript: Erin Simms og Bill Holderman
Fotografi: Andrew Dunn
Klip: Priscilla Nedd-Friendly
Scenografi: Rachel O’Toole
Musik: Peter Nashel
Land: USA
Sprog: Engelsk
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Nordisk Film