NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN UBEKVEM FORNØJELSE

Julianne Moore [th] spiller Gracie, der længe har været gift med en mand, hun fandt sammen med, da han var tretten år, mens Natalie Portman er en skuespiller, der følger hende som research til en rolle. Foto©FrançoisDuhamel/Scanbox.

 MAY DECEMBER:  Denne amerikansk film bygger på et kærlighedsforhold mellem en voksen kvinde og en dreng. Altså lidt af en pendant til vores egen sag med Moderaternes folketingsmedlem Mike Fonseca og hans forhold til en pige i 9. klasse. Han var 28 og hun 15 år. Det er forholdsvis uskyldigt i forhold til den autentiske sag, som MAY DECEMBER bygger på.

Mary Kay Fualaau alias Mary Kay Letourneau – var en 34-årig skolelærerinde, der blev kendt for at have et seksuelt forhold til en af sine mindreårige elever – Vili på 12 år. Det kostede hende syv år i fængsel – fra 1998 til 2004. De giftede sig i øvrigt i 2005 og under deres fjorten år lange ægteskab fik de to piger. Tidligere havde hun fået tre måneder i brummen for seksuelt omgang med et andet barn.

Filmen bygger på denne skandaløse affære, som trak overskrifter verden over gennem 20 år. Charles Melton og Julianne Moore spiller ægteparret Gracie og Joe. I forbindelse med en filmatisering af affæren flytter en skuespillerinde ind hos parret. Hun skal lave research til at spille Gracie i filmen. Under opholdet mellem maj og december begynder Joe at se sin fortid i et nyt lys.

Instruktøren Todd Haynes brød igennem som en del af slut-80’ernes ‘New-Queer-Cinema-bølge’. Han har altid været på tabu-brydernes side, når de konfronterer “samfundets kvælende konformitet”, som han udtrykker sig.

I MAY DECEMBER lader han “publikum drage deres egne konklusioner, men antyder uroen bag facaden med skræk-violiner og et dramatisk nærbillede, da Gracie åbner fryseren og rystet konstaterer: Jeg tror ikke, vi har nok hotdogs”, som Filmmagasinet Ekko’s Niels Jakob Kyhl Jørgensen så dramatisk skriver i sin anmeldelse.

MAY DECEMBER
vises i Scala Gudhjem
torsdag 15. februar til og med onsdag 21. februar 2024.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 117 minutter.
Censur: Frarådes børn under 7 år.

Anmelderne var meget begejstrede og uddelte alle 5 stjerner ud af 6:

Luna Ehlers, netmediet Soundvenue: Med MAY DECEMBER har Todd Haynes skabt en fuldstændig fantastisk film om magt og overgreb.

Michael Solgaard, Børsen: MAY DECEMBER er en film, der sagtens kunne have været en gyser, men som i stedet for er et urovækkende indblik i, hvordan folks facader langsomt falder. Det er meget mere spændende end et mord.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Filmmagasinet Ekko: MAY DECEMBER er en ubekvem fornøjelse. Det må blive en af årets bedste film.

Film Fakta
MAY DECEMBER
Instruktør: Todd Haynes.
Manuskript: Samy Burch og Alex Mechanik.
Medvirkende: Natalie Portman [skuespilleren Elizabeth], Charles Melton [Joe Yoo], Julianne Moore [Gracie], Chris Tenzis, Andrea Frankie, Mikenzie Taylor, Elozabeth Yu, Joan Reilly, Charles Green, Adam Woods, Cory Michael Smith, Gabriel Chung, Jocelyn Shelfo, Mike Lopez, D. W. Moffett, Christopher Nguyen, Lawrence Arancio, Kelvin Han Yee med flere.
Producere: Jessica Elbaum, Will Ferrell, Grant S. Johnson, Pamela Koffler, Tyler W. Konney, Sophie Mas, Christine Vachon med flere.
Musik: Marcelo Zarvos.
Foto: Christopher Blauvelt.
Klip: Affonso Gonçalves.
Casting: Laura Rosenthal.
Kostyme-design: April Napier.
Makeup og hår: Chelsea Delfino, Jason Hamer, Kim Santantonio, Leo Satkovich, Steven C. Young, Wanda Edwards med flere.
Stunts: Kachinna Dechert for Julianne Moore, John Ross, Judd Wild med flere.
Kørsel for Natalie Portman: Sheri B. Burton.
Stand-In for Charles Melton: Zachary Christopher.
Stand-In for Nathalie Portman: Mallory Smith.
Produktion: Gloria Sanchez Productions, Killer Films, MountainA, Project Infinity og
Taylor & Dodge.
Kamera: Arri Alexa 35 og Kowa Cine Prominar Lenses.
Dansk distribution: Scanbox.