NY FILM I SCALA GUDHJEM: ET AF JERNTÆPPETS OFRE

Lars Eidinger agerer den tyske forsker Franz [læs: Werner Teske], som med stor overbevisning bevæger sig gennem de mange ubegribelige følelser. Flosset af løgne og samvittighedsnag forsøger han sammen med sin hustru [Luise Heyer] at bevare en form for kontrol og etisk kompas. Til sidste bliver han presset helt op i en krog. Foto: Angel Film.

 PÅ NÆRT HOLD:  Politikens tidligere korrespondent i Tyskland, Peter Wivel, giver Scala Gudhjems nye film PÅ NÆRT HOLD fire stjerner og skriver i filmmagasinet Ekko: ”Gribende drama om forsker, der bag Jerntæppet sætter sig op imod styret og dømmes til døden.”

Selv om filmen bygger på en 41 år gammel historie og foregår i det sammensunkne, kommunistiske Sovjet-styrede DDR, er den på en måde super aktuel med Ruslands mange, slet skjulte stats-likvideringer af landets såkaldte fjender in mente.

Den ambitiøse forsker, Franz, rekrutteres af Stasi – Statens Sikkerhedstjeneste – og sendes på hemmelig opgave i Vesttyskland. Han tager opgaven til sig med stolthed og gå-på-mod, men da han begynder at betvivle DDRs værdier og missionens moralske præmis, koster det ham livet.

Det kom som et chok for den 49-årige tyske instruktør Franziska Stünkel, da hun fandt ud af, at det tidligere DDR havde foretaget mere end 160 henrettelser. De foregik for det meste i det skjulte, og blev muliggjort af den dødsstrafsparagraf, der indtil 1981 eksisterede i det tidligere Østtyskland.

I sin undersøgelse af de mange dødsstraffede fanger faldt Franziska Stünkel over et fotografi af forskeren Werner Teske, der var den sidste fange, der blev straffet med døden i DDR. Han blev dømt for forbrydelser mod staten ved en militærdomstol og dræbt med gentagne skud i baghovedet. Mordet skete i et afsides lokale i et fængsel i Leipzig. Staten gjorde alt for at dække over drabet. Således blev Teskes lig kremeret anonymt.

Det er denne tragiske historie, der danner udgangspunkt for det skræmmende drama, der trods sine 41 år kaster aktuelt lys over den kendsgerning, at der stadig flere steder i verden findes politiske systemer, der opererer med dødsstraf og udemokratisk rettergang. Hvis du kommer til at tænke på Putin og hans kommunistiske diktatur i denne forbindelse, er du ikke på vildspor.

Lise Stenbæksgaard, der er filmanmelder på netmediet Soundvenue, er særlig begejstret for det historiske drama. Hun diverterer med fem stjerner ud af seks med ordene: ”Filmen er blottet for underlægningsmusik, hvilket giver dramaet endnu et tungt slør og lader fortællingens alvor tale for sig selv. De stilistiske valg formidler virkningsfuldt den klaustrofobiske situation, Franz befinder sig i. Lige såvel som det portrætterer et kvælende, politisk system, hvor man må undlade at stole på nogen”.

PÅ NÆRT HOLD
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 2. juni til og med onsdag 8. juni
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 95 kroner
Spilletid: 116 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var enige og rimelig tilfredse:

Peter Wivel, Filmmagasinet Ekko: I Franziska Stünkels spændende og indtrængende film er vi tilskuere lagt på et filmisk operationsbord i et værk lavet med håndholdt kamera og uden anden musik end den, filmens aktører selv hører fra radio eller grammofon. Som en dogmefilm om et etisk dogme. 4 stjerner ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: PÅ NÆRT HOLD er endnu en streng, konsekvent udført og hård film om DDR. Bag de faktuelle begivenheder gemmer der sig også en debatfilm om dødsstraf. Vi transporteres til et sted, hvor en historie fortælles sort i sort med skidenbrune nuancer. Det er et hårdt – men også nogle gange et nødvendigt – sted at være. 4 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: PÅ NÆRT HOLD er altså ikke en formfuldendt film om konsekvenserne af Stasis klamme metoder i DDR som f.eks. ’De andres liv’ [2006]. Men det er en uromantisk spionfilm med en brillant præstation af Lars Eidinger som manden, der blev offer for sin egen samvittighed. 4 hjerter ud af 6.

Film Fakta
PÅ NÆRT HOLD
Original titel: Nahschuss

Instruktør: Franziska Stünkel
Medvirkende: Lars Eidinger, Devid Striesow, Luise Heyer, Paula Kalenberg med flere
Fotograf: Nikolai von Graevenitz
Klipper: Andrea Mertens
Producenter: Bettina Wente, Benjamin Seikel, Wolfgang Cimera, Frank Mähr og Oliver Hack
Dansk distributør: Nordisk Film.