NY FILM I SCALA GUDHJEM: ET FÆNOMEN I DANSK UNDERHOLDNING

Martin Brygman kan takke filmseriens første far, Ib Schønberg for, at han ikke behøvede at lade sig kronrage til rollen. Det nægtede Schønberg nemlig, og lige siden har far haft hår. Foto©NordiskFilm.

DET STORE UDLAND tror, at James Bond er en imponerende filmserie, men i lille Danmark kender vi en, der er endnu større. I efterhånden 65 år har ’Far-til-Fire’ været del af den danske filmhistorie, med foreløbig 19 indslag. Og en ny Far-til-Fire-film trækker stadig danskerne i biografen, som få andre film formår det.

’Far-til-Fire’ er et fænomen i dansk familieunderholdning – ikke bare en filmserie, men oprindelig en tegneserie, siden også en række bøger og senest en teaterforestilling. Tegneserie-striben stammer fra helt tilbage i 1948. Den blev skabt af Kaj Engholm og fortsatte helt frem til hans død i 1988.

Den første film havde premiere i 1953. Tegneseriens far var oprindeligt skaldet, men Ib Schønberg nægtede at lade sig kronrage. Som i James Bond serien har titelfiguren været spillet af adskillige navne, med Martin Brygman som den foreløbig sjette i rækken.

I den nye film er familien på ferie sydpå, men dernede finder de ud af, at de skal kæmpe mod en anden familie om titlen: ’Årets Solfamilie.’ Far nægter. Han synes konkurrence er fjollet og proklamerer: ”Vi er gode nok, som vi er”. Det varer dog kun lige, til at han ser, hvem der er patriark i den anden familie: Bjørn, som mobbede far igennem hele deres skoletid. Det der var tænkt som en hyggelig dyst, bliver snart til en desperat kamp for ære og oprejsning, og det er kun ved børnenes kærlige og opfindsomme indgriben, han bliver klogere og indser, at han og hans familie ikke behøver at forstille sig. De er vitterligt gode nok – præcis som de er.

FAR TIL FIRE I SOLEN vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 19. til og med onsdag 25. juli
Hver aften klokken 20:00
Biografcafeen åbner 19:15
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 93 minutter
Censur: Tilladt for alle
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

Anmeldelserne var blandede, men her er et par af de positive:

Frederik Asschenfeldt, Jyllands-Posten: Det er hyggeligt og forsvarligt – ganske som det altid har været – og vejen frem mod målet er passabel underholdning tilsat lidt flirt, lidt ulydigheder og ikke mindst den centrale kappestrid mellem de to kamphaner.
3 ud 6 stjerner

Anne Højgaard, Cinemazone.dk: ... er fortalt med fart og timing uden at forfalde til at hvile for længe på pointerne, og det hele er pakket ind i lækre feriebilleder og munter musik.
4 ud af 6 stjerner

Film Fakta
FAR TIL FIRE I SOLEN
Instruktion: Martin Miehe-Renard
Medvirkende: Elton Rokahaim Møller [Lille-Per], Laura Lavigne Bie-Olsen [Mie], Mingus Hassing Hellemann [Ole], Coco Hjardemaal [Søs], Martin Brygmann [Far], Thomas Bo Larsen [Onkel Anders], Lukas Toya [Peter], Maria Erwolter, Jannie Faurschou med flere
Produktion: Henrik Møller-Sørensen og Hans Bülow Ungfelt
Manuskript: Martin Miehe-Renard og Gitte Løkkegaard
Fotografi: Lars Reinholdt
Klip: David Rue
Scenografi: Emilie Nordentoft
Musik: Jeppe Kaas
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Nordisk Film