NY FILM I SCALA GUDHJEM: ET STORMOMBRUST ÆGTESKAB

Paprika Steen yder en kæmpe præstation som som den psykisk ustabile forfatter Tove Ditlevsen. Fotœ©NordiskFilm.

 TOVES VÆRELSE:  I 1960’erne lever forfatteren Tove Ditlevsen sammen med Ekstra Bladets chefredaktør, Victor Andreasen, i et stormombrust ægteskab, der har sin helt egen særlige dynamik. Der er kort fra kærlighed til had, fra elskelige komplimenter til ond sarkasme.

Da den unge forfatter Klaus Rifbjerg en dag kommer til frokost for at diskutere deres fælles lidenskab, litteratur, har han ingen ide om, hvad der venter ham. Men inden længe bliver han en brik i deres ægteskabelige magtspil.

Tove Ditlevsen bevæger sig i sit forfatterskab mellem det selvbiografiske og det fiktive med fokus på angsten og smerten, det brændte barn og de voksnes psykiske problemer. Hun debuterede i det litterære tidsskrift ’Vild Hvede’ i 1937, og i 1940 giftede hun sig med bladets redaktør Viggo F. Møller. Han hjalp hende med udgivelsen af hendes debutsamling ’Pigesind’, som udkom i 1939.

Hun blev gravid, men vidste ikke, hvem af de to mænd – redaktør Møller og lægen Ryberg – der var far til barnet. I selvbiografien ’Gift’ fortæller Tove Ditlevsen blandt andet om, hvordan Carl Ryberg fremkaldte en abort ved at give hende en sprøjte med stoffet pethidin – en stærkt smertestillende medicin, som hun siden blev afhængig af.

Victor Andreasen var fra 1951 til 1973 gift med forfatteren Tove Ditlevsen, med hvem han fik sønnen Peter i 1954. Han var ikke uddannet journalist, men embedsmand inden han blev chefredaktør for Ekstra Bladet. Her indførte han kampagnejournalistik. En af de første kampagner rettedes mod boligspekulanter, der med foto og navn blev udstillet som ’bolighajer’, et ord som passede godt til den polemiske og bramfrie stil, som Andreasen gav avisen.

Den hårdtslående chefredaktør – også kaldet Vrisne-Victor – blev om nogen symbol på den modernisering af den danske bladverden, der fandt sted i disse år. Med en blanding af polemik og nøgne side-9 piger ruskede han godt og grundigt op i den danske bladverden og reddede Ekstra Bladet – måske hele Politikens Hus – fra bladdøden. Men da han derefter begyndte ved Berlingske, var hans ledere fyldt af borgerlig bekymring. Året inden sin død udtalte han: “Jeg foragtede læserne. Desuden vidste jeg, hvad de ville have, og det fik de”.

Næsten alle anmelderne var særdeles tilfredse med filmen. Det blev til et femtal ud af seks over det meste af linjen. Men selvfølgelig kunne Ekstra Bladets anmelder ikke lide den måde bladets gamle redacteur var beskrevet på. Så her blev det kun til tre stjener.

I år udkom bogen ’Tove Ditlevsen var min mormor’, som beskriver, hvordan Victor Andreasen forgreb sig seksuelt på Ditlevsens datter, Helle, fra hun var 15 til 19. Måske af samme grund valgte Ekstra Bladet at standse uddelingn af ’Victor-prisen’, som var en indgraveret brosten til en journalist, der havde markeret sig på ekstrabladsvis.

TOVES VÆRELSE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 13. juli til og med onsdag 19.juli.
De sidste fire dage med undertexter.
Hver aften i juli kl. 20:00.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 74 minutter.
Censur: 11+.
En Biografklub Danmark film.

Anmelderne var ret så begejstrede:

Fie West Madsen, B.T.: ’Toves værelse’ er en voldsom film, som alle bør unde sig selv at se. Og selvom det sandsynligvis bliver nogle af de mest ubehagelige minutter, du har tilbragt i en biografsal, så er det i dén grad det værd. 5 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Jeg har sjældent set en så djævelsk velspillet dansk film som ’Toves værelse’. 5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Teaterstykket ’Toves værelse’ er blevet til en teatralsk film for folk, der gerne vil spærres inde i andres sindssyge skænderier. En slags intellektuel afstumpethed tilegnet Tove Ditlevsen og hendes fans. 3 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard, Filmmagasinet Ekko: Med skuespil i verdensklasse er filmen om Tove Ditlevsen og Victor Andreasens giftige kærlighedsforhold en barsk og berigende oplevelse. 5 stjerner ud af 6.

Katrine Hornstrup Yde, Information: Toves værelse’ sætter sig på hjertet som en fedtplet, man ikke kan gnide af igen.
Information uddeler i stjerner.

Morgenavisen Jyllands-Posten: Paprika Steen, Lars Brygmann og Joachim Fjeldstrup spiller fremragende i isnende kammerspil.
5 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Ægteskabet mellem Tove Ditlevsen og Victor Andreasen bliver absolut underholdende til den danske udgave af ‘Hvem er bange for Virginia Woolf?’, men den tragiske dimension fylder for lidt.
4 hjerter ud af 6.

Luna Ehlers, netmediet Soundvenue: ’Toves værelse’ er møbleret med menneskeligt forfald, giftige relationer, eksplosive ord, vagtsomme øjne, dygtigt håndværk og fænomenale skuespilpræstationer. Et rammende portræt af den elskede, forhadte og forpinte Tove Ditlevsen.
5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
TOVES VÆRELSE
Instruktion: Martin Zandvliet.
Medvirkende: Paprika Steen, Lars Brygmann, Joachim Fjelstrup og Sonja Oppenhagen.
Manuskript: Jakob Weis.
Producenter: Sandra Foss, Mikael Christian Rieks og Henrik Zein.
Foto: Camilla Hjelm.
Klip: Ida Breninge og Per Sandholt.
Lyd: Lars Rasmussen.
Stunts: Jacob Sebastian Malm Carlsen, Jack Hansen og Anne Rasmussen.
Produktion: Nordisk Film Production.
Dansk distribution: Nordisk Film.