NY FILM I SCALA GUDHJEM: EVENTYRET FØR HARRY POTTERS TID

Troldmænd og andet godtfolk stiller op til portræt. Foto©WarnerBrosPictures.

 Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

HELT TILBAGE i 2001 udgav J. K. Rowling to bøger, der angiveligt var faksimiler – altså nøjagtige gengivelser – af titler i Hogwarts bibliotek. (Og hvis du allerede er stået af her, kære læser, kan ethvert barn fortælle dig, at Hogwarts naturligvis er trolddoms-skolen i Harry Potter universet).

Den ene bog var QUIDDITCH, gennem tiderne den mest populære titel af alle på skolens bibliotek. Den anden var til gengæld en lærebog som troldmands-lærlingene skulle terpe sig igennem: FANTASTISKE SKABNINGER OG HVOR DE FINDES.

Den er et bekendtskab værd for Potter-feinschmeckere, komplet med håndskrevne noter og kommentarer i marginerne. Men du kan naturligvis også bare se filmen!

Fantastiske skabninger er nemlig blevet forvandlet fra en tør lærebog til en forrygende eventyr-serie, der efter planen først slutter med film nummer fem om nogle år.

I stedet for blot at handle om forunderlige skabninger, som kan volde selv en ung troldmand hovedbrud, fortæller film-serien om dramatiske begivenheder mange år før Harry Potters første skoledag. Hvis man gerne vil vide, hvorfor Potter og hans venner skulle bruge det meste af skoletiden på at bekæmpe mørkets kræfter, fås baggrunden i denne serie.

Da den første film i serien sluttede, blev den magtfulde Mørkets Troldmand, Gellert Grindelwald, fanget og sat bag magisk lås og slå med hjælp fra den unge troldmand, Newt Scamander.  Men – præcis som han truede med – er Grindelwald nu undsluppet sit fangenskab og er med det samme gået i gang med at samle ligesindede følgere.

Men hvad kun de færreste er klar over, er hans virkelige plan, at skabe en renblodet race af fuldblods troldmænd, der skal herske over både de magiske og ikke-magiske skabninger på jorden.

I et desperat forsøg på at forhindre Grindelwalds onde planer, søger den unge troldmand, Albus Dumbledore, hjælp fra sin tidligere studerende, Newt Scamander, der endnu en gang accepterer at hjælpe, dog uden at vide, hvor livsfarlig en mission han har påtaget sig.

For nu trækkes grænserne endnu en gang op til et dødeligt opgør mellem det gode og det onde, hvori både kærlighed og loyalitet kommer på den ultimative prøve; selv blandt familiemedlemmer og livslange venner i en magisk verden, hvor afgrunden mellem mørkets og lysets magiske verdener bliver stadig større og dybere!

FANTASTISKE SKABNINGER 2:
GRINDEWALDS FORBRYDELSER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 6. til og med onsdag 12. december
Hverdage klokken 19:30 [pga Gudhjems Julekalender-åbning kl. 19:00 er filmstart rykket 15 minutter – så du kan nå begge dele]
Weekend [lør-søndage] klokken 16:15, hvor der er GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 134 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Vises alle dage i 2D.

Anmelderne var nogenlunde glade:

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … Den anden film om de fantastiske skabninger, der er fostret af Harry Pottermor J. K. Rowlings fantasi, fungerer utrolig flot som computerskabt, visuelt blær. Den er også i den grad for de indviede, der er i besiddelse af fotografisk hukommelse.
4 stjerner ud af 6

Søren Vinterberg, Politiken: … Plottet er (for) snørklet, grundmønstret næsten enfoldigt: Lys og mørke kæmper hos Rowling, men grænsen er hårfin …
3 hjerter ud af 6

Christian Monggaard, Information: …er flot og mørk, men er også lidt for proppet med handling. Den glemmer indimellem eventyret til fordel for det store drama.

Thomas Brunstrøm, B.T.: …er en fiktiv lærebog, og filmen virker grundlæggende også mere som et langt Wikipedia-indlæg, der skal tilfredsstille hardcore Harry Potter-fans end som en egentlig historie.
3 stjerner ud af 6

Lisa Brygger, Cinemazone: … det er ganske ærgerligt, at vi næsten kvæles i det kæmpe persongalleri og deres utallige udfordringer undervejs. Heldigvis er filmen i det mindste visuelt indbydende.
3 stjerner ud af 6

Freja Dam, Soundvenue: … Rowling har stadig tre film at forløse filmserien på, og jeg glæder mig trods alt allerede til den næste. Der er noget særligt ved at gå ind i Rowlings magiske univers, og jeg har stadig nok tillid til Rowlings fantasi og fortællerevner til at tro på, at hun har flere fantastiske kort i ærmet.
3 stjerner ud af 6

Film Fakta
FANTASTISKE SKANBINGER 2: GRINDEWALDS FORBRYDELSER

Original titel: Fantastic Beasts 2: The Crimes of Grindelwald
Instruktion: David Yates
Medvirkende: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Jude Law, Johnny Depp, Zoe Kravitz, Carmen Ejogo, Claudia Kim, Ólafur Darri Ólafsson med flere
Produktion: David Heyman, Steve Kloves, J. K. Rowling og Lionel Wigram
Manuskript: J. K. Rowling
Fotografi: Philippe Rousselot
Klip: Mark Day
Scenografi: Stuart Craig
Musik: James Newton Howard
Land: USA og Storbritannien
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Warner Bros. Pictures