NY FILM I SCALA GUDHJEM: EXPLOSIVT FAR-SØN-FORHOLD

Sønnen Anders ageres af Morten Hee Andersen, som du måske kan genkende tv-serien om  Carmen Curlers. Ved rattet farmand Thomas, som spiles af Henrik Birch. Foto©HyæneFilm.

 KRYSANTEMUM:  Det er bornholmske Daniel Mühlendorph og hans Hyæne Film, der står bag den nye film i Scala Gudhjem. Det burde borge for kvaliteten. En lang af række af selskabets film er genem årene nemlig blevet priset både her og der. Og det er faktisk også tilfældet med KRYSANTEMUM, som en lang række af anmelderne tildeler fem ud af seks stjerner. Det gælder blandt andet Michael Solgaard, Børsen: ”Spillefilmsdebutant Christian Bengtson har lavet en af årets bedste danske film, der med stor psykologisk indsigt ser på sorg og skyld i familien”.

Handlingen udspiller sig omkring den unge Anders, som driver ulovligt salg af fyrværkeri i sin fritid. Han har ikke talt med sin far i årevis på grund af en familietragedie, der rev dem fra hinanden, men nu er de tvunget til en genforening, hvis fødegården skal reddes.

Selv om filmens historie er komplet fiktion, så fik instruktøren og manuskriptforfatteren Christian Bengtson inspirationen til filmen, da han kom særdeles tæt på en voldsom begivenhed i 2006, der fandt sted meget tæt på hans barndomshjem.

Han fortæller: ”Inspirationen kom fra, da jeg var 16 år gammel, hvor jeg boede i Nordvestjylland med mine forældre. Det var en helt almindelig dag, og jeg var oppe på mit værelse, og lige pludselig hører jeg sådan et kæmpe brag. Det er så stort, at hele huset bare ryster, og jeg smider mig ned på gulvet og tænker: ’Hvad fanden foregår der?’ Min første tanke er, at vores oliefyr var sprunget i luften, eller at der var et fly, der var styrtet ned i vores have. Så rejste jeg mig op og kiggede ud ad vinduet, og så kan jeg se sådan en paddehattesky ud over ti plantager, og det viste sig, at der var to gutter, der havde lejet sig ind på et nedlagt landbrug, hvor de hvad gang i en produktion af ulovlige kanonslag og fyrværkeri.”

De to fyre havde så mange kemikalier stående, at der skulle ikke mere til end, at nogen smækkede med døren meget hårdt, så ville det gå af. Det gik så galt, og de døde begge to i eksplosionen”.

”Og det var der, jeg tænkte: ’Hvordan får man nogen derhen, hvor de begynder at lave sådan noget? Hvad kan presse nogen eller fascinere nogen så meget ved krudt, at man begynder at gøre noget, der er så sindssygt?’Jeg var også draget af det rent dramatisk.”

Spillefilmsdebutanten Christian Bengtson er blevet udråbt til en af de største talenter på den danske filmscene. Han er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2019, og har skrevet og instrueret flere Robert-nominerede kortfilm. Derudover var han hovedforfatter på tv-serien ‘Noget om Emma’.

CB er opvokset på en landejendom i Ballerum lige uden for Hillerslev i Thy, hvor også filmen er optaget.

KRYSANTEMUM
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 8. til og med onsdag 13. december.
Sidste tre dage med danske texter. Når der skiftes film allerede om onsdagen skyldes det, at der er Verdenspremiere om onsdagen på ‘Avatar 2’.
Hverdage kl. 19:30.
Et kvarter senere end normalt de førte 22 dage i december. Så kan man nå at være med til dagens kalenderåbning rundt i byen kl. 19:00.
Weekend kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 101 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var ret så glade:

Kristian Lindberg, Berlingske: Det er faktisk ret blændende skruet sammen af Christian Bengtson, der er uddannet fra Filmskolens manuskriptforfatterlinje. […] Til en vis grad lykkedes instruktøren også med filmens anden ambition om at gå psykologisk tæt på en familietragedie. 5 stjerner ud af 6.

Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: Tragedien i den fine, rørende og klogt opbyggede historie gøres ekstra dyb, da det ikke blot er begivenhederne i sig selv, der er tragiske. 5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Bum! Det samme kan man sige om Bengtsons stærke debut, der er krudt, tankegods og identifikation til både den almindelige og ualmindelige dansker. 5 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Christian Bengtson erstatter i sin forrygende spillefilmdebut den landlige folkekomedie med en folketragedie, der er spændende som en flamboyant thriller.
4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Allerede fra det meget smukke, og så lige pludselig også meget urovækkende, anslag i Christian Bengtsons debutfilm Krysantemum, får man fornemmelsen af at være i gode hænder. [Information uddeler ikke stjerner].

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Vi befinder os i den grad i de korte sætningers land i Christian Bengtsons fornemt realiserede debutfilm, hvor eksplosioner af forskellig art står i skærende kontrast til den verbale sparsommelighed, der skaber følelsesmæssigt undertryk hos samtlige af filmens figurer. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Det lovligt tykke lag af symbolik vil jeg betragte som en naturlig overtydelighed hos en debutant, der på så mange måder ellers har begået en rigtig lovende spillefilmsdebut. 4 hjerter ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: ‘Krysantemum’ ligner først et kanonslag med svigtende lunte, men udvikler sig til en rørende film om at række ud efter andre mennesker, selv når det kan virke for sent. 4 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Filmen er skabt for små penge, men får store ting ud af faktiske forhold. Når krysantemum-gnisterne falder i mørket, er billedmagi en ekstra foræring. Anslaget er som i en novelle af Raymond Carver eller Richard Ford. Der bliver aldrig sagt mere end nødvendigt. Det er fornem, rustik realisme.
[Weekendavisen uddeler ikke stjerner].

Film Fakta
KRYSANTEMUM
Instruktør: Christian Bengtson
Medvirkende: Moren Hee Andersen, Karen-Lise Mynster, Katinka Lærke Petersen, Joen Højerslev, Malte Houe, Morten Brovn, Tina Grønlund, Henrik Birch, Marie Knudsen Fogh, Michel Brostrup, Elisa Budde Christensen, Noah Storm Otto, Vibeke Kortegaard, Henrik Grønlund med flere
Manuskript: Christian Bengtson
Producere: Keld Egelund, Flemming Falk Hansen, Robin Hounisen, Daniel Mühlendorph og Ulaa Salim
Musik: Kasper Kaae
Fotograf: David Bauer
Klipper: Denniz Göl Bertelsen
Kostumer: Juan Bastias
Makeup: Karoline Amalie Rye Nielsen
Lyd: Andreas Sandborg
Produktionsselskab: Hyæne Film
Distribution: Nordisk Film.