NY FILM I SCALA GUDHJEM: FILMEN OM EN ANDEN KRIG I EUROPA

Helle Sihm fra Dagbladened Bureau er begejstret for skuespillet i ’De forbandede År 2’ Ikke mindst for Jesper Christensen som Karl Skov, ”hvis mindste følelser – ikke mindst de ordløse – aflæses af hans gribende mimik og kropssprog, og han følges tæt støttende af Bodil Jørgensen som hustruen Eva”. Foto©Scanbox.

 DE FORBANDEDE ÅR 2:  Nu kommer anden del af Anders Refns film om Anden Verdenskrig ’De forbandede år 2’. Etteren var meget mere populær hos biografgængerne end hos de fleste anmeldere. Trods corona-filmstop i 2020, solgte filmen over 370.000 billetter og blev således dét års største filmsucces. Siden vandt den hovedprisen ved International Film Festival of India, men måtte i Danmark nøjes med at blive nomineret til en række Robert-statuetter … og ingen Bodil’er.

To’eren forsætter direkte, hvor nummer ét slap med det samme persongalleri. Filmen følger fortsat Familien Skov, hvor fabriksejeren og faderen Karl Skov prøver at balancere en udfordret økonomi, en splittet familie og forholdet til den tyske besættelsesmagt. Den ældste søn Aksel udvikler sig til en hårdkogt partisan i modstandskampen, der efterhånden som krigen skrider frem bliver mere og mere beskidt og blodig med attentater og likvideringer. Andre af Karl Skovs børn involverer sig personligt i den tyske besættelsesmagt. Så det er en noget splittet familie, der når frem til befrielsen 5. maj1945.

Bo Tao Michaëlis giver 5 stjerner ud af 6 i Filmmagasinet Ekko, og skriver blandt andet: ”Med skildringen af en enkelt familie folder Anders Refn alle aspekter af besættelsen ud i smuk, spændende og mageløst inciterende film.”

Det er dog ikke alle anmeldere, der er lige så begejstrede som Michaëlis. Fx skriver Christian Thomsen på filmogtro.dk under rubrikken ’De forpasssede muligheder’:

”Anden del af fortællingen om ”De forbandede år” er dog bedre end sin forgænger. Det skyldes bl.a., at der er flere yderst veleksekverede action-scener, hvilket fjerner opmærksomheden fra de dele af filmen, som ikke virker. I en helstøbt filmfortælling kan en velskrevet og veletableret dialog mellem to karakterer være lige så dramatisk og nervepirrende som det at anbringe en tidsindstillet bombe på en elektronikfabrik under tysk bevogtning … Når rulleteksterne kører, sidder man dog tilbage med en historie, som handler om fald, oprejsning og håb. På den måde formår filmen at udlægge nogle temaer, som i et betændt Europa er vældig aktuelle.”

INSTRUKTØR ANDERS REFN BESØGER SCALA
Der bliver mulighed for at tale med instruktøren i Scala Gudhjem på premieredagen 5. maj, som jo også er datoen, hvor Danmark blev befriet. Det bliver efter filmen som varer to-en-halv time. Hvis du kommer i god tid kan du også fordybe dig i den lille udstilling, som Bornholms Forsvarsmuseum har lavet i cafeen.

Anmelderne var ikke alle lige begejstrede:

Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: Men langt ud over det velkendte og sædvanlige er skuespillet, som suger én frydefuldt ind i handling og miljøer, et præcist ’cast’ toppet af formidabel Jesper Christensen som Karl Skov, hvis mindste følelser, ikke mindst de ordløse, aflæses af hans gribende mimik og kropssprog, og han følges tæt støttende af Bodil Jørgensen som hustruen Eva. 5 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Med skildringen af en enkelt familie folder Anders Refn alle aspekter af besættelsen ud i smuk, spændende og mageløst inciterende film. 5 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Filmland P1: DE FORBANDEDE ÅR 2 er også et vigtigt pejlemærke – en ambitiøs markering af en begivenhed, som alt for længe er blevet behandlet alt for simpelt. Og som bliver ved med at kaste gode historier af sig. Og fortsat er i stand til at gøre det, hvis vi er bevidste om at en krig forstærker alt i os – såvel det gode som det forbandede.
4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Der er rigeligt med nazisme-relaterede dilemmaer og gode intentioner at drøfte, når man har set efterfølgeren til Anders Refns drama om besættelsestiden. Men fordi det er så tydeligt, hvorfor karaktererne gør, som de gør, behøver man aldrig rigtigt at aktivere sin indlevelsesevne.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Anders Refn har stadig blik for besættelsestidens nuancer i DE FOBANDEDE ÅR 2, men dybden ofres desværre til fordel for bredden i den ikke helt vellykkede fortsættelse. 3 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Jesper Christensen spiller Karl Skov, så man ikke et sekund tvivler på figuren, men Karl Skov er måske også lige lovlig let at forstå. En mere knudret kerne i Karl Skov kunne have fremkaldt lidt mere tungtvejende skæbnedrama i en film, hvor folkeligheden lidt uforudsigeligt kommer og går. 3 hjerter ud af 6.

Lise Stenbæksgaard, netmediet Soundvenue: Den bredtfavnende fortælling om besættelsestiden gør det godt som indføring i og nuancering af dansk krigshistorie. Den er en medrivende film med flotte og spændingsfulde scener, hvad end de udfolder sig i familiens villa eller i Københavns gader. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DE FORBANDEDE ÅR 2
International titel: Out of the Darkness
Instruktør: Anders Refn
Medvirkende: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Gustav Dyekjær Giese, Lue Dittmann Støvlebæk, Sylvester Byder, Sara Viktoria Bjerregaard, Allan Olsen, Jeper Zuschlag, Steen Stig Lommer, Pernille Højmark, Paul Hüttel, Lisa Carlehed, Peter Schrøder, Julie Agnete Vang, Anne Marie Helger, Tommy Kenter, Kathrine Thorborg Johansen med flere
Manuskript: Anders Refn og Flemming Quist Møller, som døde 31. januar 2022.
Producer: Lene Børglum
Fotograf: Morten Søborg
Lyd: Morten Bak Jensen
Scenograf: Søren Gram
Casting: Stine Brüel
Produktionsselskab: Space Rocket Nation
Dansk distribution: Scanbox Entertainment Danmark