NY FILM I SCALA GUDHJEM: FLUGTEN FRA HAMSTERHJULET

”Filmen VILDMÆND er en usædvanligt sjov dansk film, båret af en veltimet indsats fra den uforlignelige hovedrolleindehaver Rasmus Bjerg og instruktør Thomas Daneskov, der går en lysende fremtid i møde”, skriver Jacob Ludvigsen i netmediet Soundvenue. Foto©NordiskFilm.

 VILDMÆND:  Det ligger i tiden. Flere og flere storbymennesker vil væk fra den daglige trummerum med aflevering af børn, bilkøer og et arbejde, hvor man hele tiden skal opdateres til nyeste version. Læg dertil stressede indkøb fra de bugnende kølediske, kø ved kassen og op-speedet madlavning for at kunne nå at se X-factor. Og i morgen? Forfra! Nødråbet ”Pust-støn” stiger oftere og oftere op fra storbyernes betonhuse.

Det er dette problem den danske komedie VILDMÆND tager fat i.

Martin – formidabelt ageret af Rasmus Bjerg – er skredet fra hamsterhjulet inklusiv den ganske familie. Han er taget til den norske vildmark. Her vil han leve alene og spise det han kan samle eller nedlægge med sin bue og pil. Men helt alene bliver han nu ikke. Da hashsmugleren Musa dukker op forstyrres freden af politi og kriminelle og ikke mindst af Martins egen kone.

Faktisk skulle filmen have haft premiere i efteråret sidste år, men det satte den danske drabsmand med bue og pil en stopper for, da han 13. oktober sidste år gik mord-amok i den norske by Kongsberg.

I en pressemeddelelse skrev Frederik Honoré, Market Director i Nordisk Film: ”På baggrund af den tragiske hændelse i Norge og i respekt for de pårørende, har vi truffet beslutning om at udskyde premieren på ’Vildmænd’. Vi vil gerne understrege, at de ligheder der er mellem filmen og gårsdagens tragedie er helt tilfældige.”

Rasmus Bjerg havde aldrig før haft en bue i hånden. Derfor blev han sat sammen med Danmarks bedste bueskytte. Han startede med at kaste en konservesdåse op i luften, spænde pilen på buen og gennembore dåsen i luften. Det imponerende Rasmus Bjerg voldsomt, lige indtil han efter to timers træning kunne udføre det samme lille nummer.

Det er ofte koldt i Norge. Det var der især, da det danske film hold skulle starte på optagelser i den snedækkede natur. Alle gik rundt og frøs, selv om de havde det rigtige ski-undertøj på – undtagen Rasmus Bjerg. Han var blevet klædt på med ’elektrisk undertøj’. Sammen med hans pelsede overtøj, der alene vejede 25 kg, gik han faktisk rundt og havde det rigtig lunt.

Den 33-årige instruktør Thomas Daneskov Mikkelsen havde længe drømt om at lave en film med arbejdstitlen ’Far har det dårligt’. Den skulle handle om en mand, der havde det skidt og var flygtet fra sin familie op i sommerhuset. For at researche på emnet tog han til en ’vikingelejr’. De er meget udbredte i Sverige og Norge. Det er opholdssteder for mænd, der trænger til at komme væk fra hverdagens wi-fi-helevede, og for kortere eller længere tid har behov for at komme tilbage til det basale.

PS: Sådan en vikingelejr må vi da også have på Bornholm … men problemet er selvfølgelig, at der selv i det inderste af Paradisbakkerne er fuld mobil-dækning.

VILDMÆND
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 24. februar til onsdag 2. marts
Hverdage 19:15
Lør- og søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 102 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var næsten alle rimelig begejstrede:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: VILDMÆND er i det hele taget ret sjov, nogle gange på en absurd måde, nogle gange på en underfundig måde. Og der er stadig lidt bund i sagerne, for midtvejskrise ER jo en ting, uanset hvor latterligt det kan virke. 4 stjerner ud af 6.

Casper Hindse, Dagbladenes Bureau: VILDMÆND er en film, som gør noget, få danske film tør. Den ser på et tema både inde- og udefra – og formår at gøre det på så underfundig vis, at tilskueren i især den første time sidder helt ude på kanten af biografsædet. 4 stjerner ud af 6.

Molly Balsby, Ekstra Bladet: VILDMÆND er visuelt veludført med den norske natur som dramatisk bagtæppe, og skuespillerne leverer da også udmærkede præstationer, men dialogen halter. Filmen vil gerne være en absurd komedie, men er bare ikke sjov nok. 3 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Filmland P1: Men lige nu, med VILDMÆND, er Thomas Daneskov i hvert fald klar til at spidde den moderne, danske mand, ikke med bue og pil, men med humor, energi og vildskab. 4 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Filmmagasinet Ekko: De flotte billeder og et indie-afslappet musiktæppe af især den underkendte 70’er-musiker Ted Lucas holder tonen, og trådene samles i en eftertænksom afslutning, der sætter trumf på tematikken. 4 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: … Rasmus Bjergs ekstreme midtvejskrise underholder. 4 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Dansk film om mand i galopperende livskrise falder fladt på røven. 3 hjerter ud af 6.

Jacob Ludvigsen, netmediet Soundvenue: Den dybere pointe fortaber sig måske lidt undervejs i blod og gangstervold, men VILDMÆND er stadig en usædvanligt sjov dansk film, båret af en veltimet indsats fra den uforlignelige hovedrolleindehaver Rasmus Bjerg og instruktør Thomas Daneskov, der går en lysende fremtid i møde. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
VILDMÆND
International titel: Wild Men
Instruktør: Thomas Daneskov Mikkelsen
Medvirkende: Rasmus Bjerg, Zaki Youssef, Sofie Gråbøl, Bjørn Sundquist, Marco Ilsø med flere
Manuskript: Morten Pape og Thomas Daneskov Mikkelsen
Producer: Lina Flindt
Fotograf: Jonathan Rolf Mose
Klipper: Julius Krebs Damsbo
Lyd: Nicolai Linck
Komponist: Ola Fløttum
Scenograf: Rasmus Thjellesen
Casting: Djamila Hansen og Ellen Michelsen
Land: Danmark
Produktionsselskab: Nordisk Film / SPRING
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution a/s
Internationalt salg: Charades.