NY FILM I SCALA GUDHJEM: FORD MOD FERRARI

Matt Damon er Carroll Shelby – manden, der ved noget om hurtige biler. Foto©20thCentury Fox.

 LE MANS ’66   Filmen følger et team af amerikanske ingeniører og designere ledet af bilvisionæren Carroll Shelby [Matt Damon] og hans britiske chauffør Ken Miles [Christian Bale]. De har af bilfabrikken Fords direktører – Henry Ford II og Lee Iacocca – fået til opgave at bygge en ny racerbil, som har potentiale til endelig at besejre det flerårigt dominerende Ferrari-raceteam. Det skal ske i Frankrig 1966 under det 24 timer lange Le Mans-løb. Derfor er den amerikanske original titel ’Ford versus Ferrari’ måske mere skarp end den danske.

I de tidlige stadier af filmens produktion blev Tom Cruise og Brad Pitt udpeget til de bærende hovedroller. Planerne blev – heldigvis? – opgivet, da filmens instruktør James Mangold blev hyret ind februar 2018. Han pegede i stedet på Matt Damon og Christian Bale som det hårdtarbejdende Ford-team.

Filmoptagelsen begyndte i juli 2018 i Californien og varede lidt over to måneder. Hvor meget gummi der blev brændt af vides ikke, men da filmen var klar til sin verdenspremiere på Telluride Film Festival 30. august 2019 var producentens konto blevet malket for det, der svarer til omkring 658 millioner danske kroner.

Filmen modtog positive anmeldelser fra de amerikanske kritikere. National Board of Review of Motion Pictures udpegede senere den som en af årets ti bedste film.

Herhjemme var kritikerne delte. En enkelt synes den var kedelig, mens andre synes den var både underholdende og spændende. Således gav Katrine Sommer Boysen fra Jyllands-Posten fire stjerner ud af seks med disse ord: ”Dynamikken mellem Bale og Damon er forrygende … en vellykket, anakronistisk hyldest til motorsport og old school-Hollywood.

EXTRA: Fredag 13. december kl. 17:00: HVOR ER DU? Bornholmske Laurids Knage Møller på 18 er en del af filmselskabet ‘My Way Movie’, som præsenterer sin nyeste kortfilm med Cornelie Heegaard, Ebbe Engmark og Anne Marie Helger. 30 min. 50 kr.

LE MANS’ 66
vises i Scala Gudhjem
torsdag 12. december til og med onsdag 18. december
Hverdage: 19:30
Lørdage og søndage: 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 152 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var oppe at køre:

Joakim Grundahl, Politiken: Det er i høj grad en film med fokus på motordele, omdrejningstæller, aerodynamik, bremsetemperaturer og den slags. Men det er ikke en film kun for mekanikere, for James Mangold gør mekanikken til et bærende, naturligt element i en dramatisk menneskefortælling … 5 hjerter ud af 6.

Søren Jacobsen Damm, Berlingske: Ideen bag den påklistrede romantik og de ligegyldige familiære relationer har tydeligvis været et forsøg på at ramme et bredere publikum end bare bilnørder, men desværre er resultatet af dette kreative vægelsind, at filmen punkterer, er for lang, og aldrig kommer over målstregen. 3 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Dynamikken mellem Bale og Damon er forrygende, og de mange flankerende biroller supplerer dem glimrende, og LE MANS’ 66 står som en vellykket, anakronistisk hyldest til motorsport og old school-Hollywood. 4 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … en meget fornøjelig, meget mandig film – fyldt med fart, men til gengæld ikke så meget spænding. 4 stjerner ud af 6.

FILM FAKTA
LE MANS ’66
Originaltitel: Ford versus Ferrari
Instruktion: James Mangold
Medvirkende: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Tracy Letts,
Josh Lucas med flere
Produktion: Peter Chernin, James Mangold og Jenno Topping
Manuskript: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth og Jason Keller
Foto: Phedon Papamichael
Klip: Dirk Westervelt
Musik: Marco Beltrami ogBuck Sanders
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Twentieth Century Fox og Chernin Entertainment
Biodistributør: 20th Century Fox.