NY FILM I SCALA GUDHJEM: FRA PAKISTANSK REBEL TIL NORSK HELTINDE

Norsk-pakistanske Iram Haq blev kidnappet til Pakistan for at få bortvasket alle hendes vestlige værdier. Nu har hun skrevet og instrueret en norsk film om oplevelsen. (Så projektet lykkes med andre ord slet ikke.) I filmen hedder hun Nisha og spilles fremragende af den unge Maria Mozhdah. Foto©ØstForParadis.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

SOM 14-ÅRIG BLEV Iram Haq kidnappet af sine forældre og sendt til genopdragelse i Pakistan. Hun havnede i et skæmmende åbent fængsel, bevogtet af slægtninge som hun aldrig før havde mødt.

Genopdragelsen lykkedes dog ikke al den stund, at den norsk-pakistanske kvinde tilbage i Norge valgte et liv, som selv mange ærkeskandinaviske forældre ville græmmes over, nemlig som skuespiller.

Og da Iram nogle år senere tog springet fra skuespiller til spillefilmsinstruktør, var hun ikke i tvivl om, hvilken historie hun ville fortælle: Sin egen.

Resultatet er en film, der er blevet rost til skyerne. Det danske filmmagasin Nosferatu kalder HVAD VIL FOLK SIGE for ”en af de bedste skandinavise coming-og-age film i mange år.” Anmelderne kalder det for en rørende, medrivende og overraskende nuanceret fortælling om et sprængfarligt emne.

I filmen hedder Iram for Nisha, en 16-årig pige, som er opvokset i Norge med sine forældre, der er emigreret fra Pakistan. Nishas sociale liv med vennerne står i slående kontrast til de forventninger, der hviler tungt på hendes skuldre hjemme i det konservative hjem. Da hun afsløres i at have drengebesøg på sit værelse bliver faderen rasende, og med hjælp fra storebror kidnappes Nisha til Pakistan. Her skal hun genopdrages af slægtninge, hun aldrig før har mødt, og forsøge at få en tålelig tilværelse i det åbne fængsel, hun er havnet i.

”Det er en af den slags historier, der kræver manuskript og instruktion af en person med Iram Haqs personlige oplevelser for rigtigt at kunne fungere,” roser Nosferatu. ”Iram kombinerer på mesterlig vis sine personlige refleksioner med effektive fortællegreb, stærk instruktion og sans for det visuelle udtryk. Slutresultatet er sobert, smukt, skræmmende og rørende.”

Anmelderne er vildt imponerede over hovedrolleindehaveren, den 19-årige Maria Mozhdah. Hun giver en stærk performance som en ung pige, der går fra akavet teenageforelsket og sammenbidt rebel til underkuet følelsesvrag og voksen før tid.

Filmen ser måske ud til at være optaget on location i Norge og Pakistan, men – formentlig af sikkerhedsmæssige årsager – er Nishas pakistanske eksil i virkeligheden optaget i Indien. Hendes far spilles i øvrigt af en erfaren indisk skuespiller, og det er kendetegnende for den intelligente, nuancerede og tankevækkende historie, at han ikke blot fremstilles som en afstumpet skurk.

HVAD VIL FOLK SIGE vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 17. maj til og med tirsdag 22. maj
Hver aften
klokken 19.15.
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 106 minutter
Censur: +15 år
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

De danske anmeldere var rimelig begejstrede:

Eini Carina, Politiken: …hæver sig op over klicheerne. Haq er ikke bange for at skrue på effekterne, men bevarer alligevel jordforbindelsen hele vejen igennem og har begået et barskt, men fintfølende portræt af, hvordan mennesker kan elske og gøre hinanden ondt.
4 ud af 6 hjerter

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Haq har formidabel sans for nuancerne, både i historien og i iscenesættelsen, og turnerer den gru, der klæber til Nisha med stor indlevelse.
5 stjerner ud af 6

Katrine Hornstrup Yde, Information: Norsk-pakistanske Iram Haqs selvbiografisk inspirerede drama ’Hvad vil folk sige’ er en ulykkelig kærlighedshistorie mellem far og datter og viser os på voldsom vis, hvordan en familie kan kvæle en teenagepiges frihed. Men den lader os ikke forstå, hvordan familiens ære kan veje tungere end familiens kærlighed til deres datter.

Ida Rud, Ekko: …en stærk og anderledes ungdomsfilm, idet den tager livtag med et sprængfarligt emne som integration, her set indefra.
4 ud af 6 stjerner

Filmfakta
HVAD VIL FOLK SIGE
Orginal titel: Hva vil folk si
Instruktion: Iram Haq
Medvirkende: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Ekavali Khanna
Produktion: Maria Ekerhovd
Manuskript: Iram Haq
Fotografi: Nadim Carlsen
Klip: Jesper Bækdal, Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud
Scenografi: Vintee Bansal og Ann-Kristin Talleraas
Musik: Lorenz Dangel og Martin Pedersen
Land: Sverige, Tyskland og Norge
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Øst for Paradis