NY FILM I SCALA GUDHJEM: FRANSK FAMILIEDRAMA

De tre søskende – Joseph [Jean-Pierre Darroussin], Angèle [Ariane Ascaride] og Armand [Gérard Meylan] – har hvert deres meget forskellige liv, da faderens sygdom pludselig fører dem sammen igen. Foto©CameraFilm.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

HUSET VED HAVET foregår i området omkring instruktørens fødeby, Marseille. I en lille kystby bor den aldrende Maurice i en pittoresk villa med smuk udsigt over havet. I filmens allerførste scene sidder Maurice på sin elskede terrasse og skuer ud i bugten og rammes med ét af et slagtilfælde, der gør ham ude af stand til at tage vare på sig selv. Hans tre voksne børn samles derfor efter lang tids adskillelse i faderens hjem for at hjælpe til og få styr på testamentet.

Mens Armand er blevet i hjembyen og har taget sig af familiens lille restaurant, er både Joseph og Angèle flyttet til storbyen. Hun er blevet en feteret teater- og filmskuespillerinde, men er ensom i privatlivet. Joseph er endt som desillusioneret klassekæmper.

Tre meget forskellige fisk, altså, og tilmed har ingen af de to brødre har set deres søster i tyve år, så da hun stiger ud af taxaen, føles det som at se et spøgelse. Hun havde forsvoret aldrig at vende tilbage til faderens hus.

Mens fortiden slår revner mellem de tre søskende, trænger nutiden sig på, da illegale bådflygtninge går i land på den lokale strand. Myndighederne leder forgæves efter dem, men de tre søskende finder dem selv, da deres morgenmad pludselig begynder at forsvinde fra terrassen. Pludselig er der brug for sammenhold.

HUSET VED HAVET vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. til og med onsdag 22. august
Hver aften klokken 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 107 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år
Bestil eller køb billetterwww.scalagudhjem.dk

De anmeldere der er til franske film var vældig tilfredse:

Søren Vinterberg, Politiken: … en film for tålmodige, opmærksomme og helst selv lidt livserfarne tilskuere.
4 hjeter ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Nostalgien bliver dog aldrig sentimental, men sætter nutiden i perspektiv, og kan man holde til et tungt tempo og nyder et snakkedrama, så er der noget at komme efter i “Huset ved havet’.
4 stjerner ud af 6

Bo Tao Michaëlis, Ekko: ’Huset ved Havet’ er som Guédigians ‘Byen er Stille’ og ‘Kilimanjaros Sne’ fuld af gode intentioner. En meningsfuld, fransk folkekomedie, hvor nogle dør, og andre får hinanden, akkompagneret af et politisk statement om at tage imod flygtninge uanset, hvorledes og hvorfra de kommer.
4 stjerner ud 6

Film Fakta
HUSET VED HAVET

[La Villa]
Instruktion: Robert Guédiguian
Medvirkende: Ariane Ascaride [Angèle], Jean-Pierre Darroussin [Joseph], Gérard Meylan [Armand], Jacques Boudet, Anaïs Demoustier, Robinson Stévenin, Yann Trégouët, Geneviève Mnich, Fred Ulysse, Esther Seignon med flere
Produktion: Robert Guédiguian og Marc Bordure
Manuskript: Robert Guédiguian og Serge Valetti
Fotografi: Pierre Milon
Klip: Bernard Sasia
Scenografi: Michel Vandestien
Land: Frankrig
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Camera Film