NY FILM I SCALA GUDHJEM: GASTRONOMIENS SORTE DIAMANT

Filmens hovedpersoner er trøffeljægerne Carlo, Sergio og Aurelio. Alle ældre herrer der sammen med deres trøffel-hunde er experter i at finde de underjordiske guldklumper. Foto©CameraFilm.

 TRØFFELJÆGERNE FRA PIEMONTE:  Der var engang en populær dansk tv-serie, der hed ’Kan De li’ østers? Med Scala Gudhjems nye doku-film ’Trøffeljægerne fra Piemonte’ hedder det nu ’Kan De li’ trøfler?’

Men hvad er en trøffel?

Frankrigs største gourmet– Jean-Anselme Brillat-Savarin – udgav i 1825 ’Smagens Fysiologi’. Her benævnte han trøflen som gastronomiens ’Sorte Diamant’. Desuden mente han, at den lille sorte knold havde en tendens til at gøre mænd mere indladende og kvinder mere eftergivende. Så pas på derude!

Men kan man overhovedet købe en trøffel i Danmark?

Det kan man i dag hos Løgimose, men for år tilbage stillede Politikens kriminalreporter Preben Danglev dette spørgsmål til daværende chefredaktør Herbert Pundik. Det var efter en større artikel i avisen om trøflens herligheder, som den hårdtslående journalist mente ”var umulig at opdrive i Danmark”.

Pundik og Danglev indgik et væddemål.

Chefredaktøren sendte en taxa til det nærliggende Plaza Hotel ved Hovedbanegården, som netop reklamerede med trøffel-middage. En halv time efter måtte Preben Danglev betale den pebrede pris for den fremskaffede trøffel. Den delte han med tre kolleger. Aldrig havde de fået så lidt på tallerkenen for så mange penge!

Nu til filmen, som ikke alene vil appellerer stærkt til seriøse mad-ører, men især også til hundeejere, Italien-freaks og Piemonte-aficionados. Filmens hovedpersoner er tre excentriske mænd – Carlo, Sergio og Aurelio – med særlige evner, når det handler om at spore den sjældne alba-trøffel i Piemontes skove.

Humoren bidrager væsentligt til fornøjelserne, men der hviler også en rørende melankoli over alle fortrædelighederne, for hvordan skal det dog gå med den stolte trøffeljæger-tradition, når filmens elskelige persongalleri inden for en pænt overskuelig tidshorisont stiller træskoene?

Filmen er i øvrigt klippet af danske Charlotte Munch Bengtsen, som siden 2006 har klippet en lang række dokumentarfilm og en enkelt tv-serie. Dette er hendes første udenlandske job.

Piemonte er en region i Norditalien ved foden af Alperne op mod Schweiz. Områdets hovedstad er Torino, som er et industricentrum, men også kendt for vinene Barolo, Barbaresco, Barbera d’Alba – og trøfler … som i øvrigt også kan være hvide!

TRØFFELJÆGERNE FRA PIEMONTE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 2. til og med onsdag 8. december
Hverdage 19:15. Lørdage-søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 84 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne holder af trøfler:

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Filmen giver et indblik i en skør og charmerende verden, der er præget af territoriale kampe og beskidte tricks – nogle lægger f. eks. gift ud til de livsnødvendige hunde for at spænde ben for konkurrenterne, og så er den samtidig en charmerende hyldest til naturen og dens skjulte skatte. 4 hjerter ud af 6.

Søren Frank, Berlingske: … obligatorisk pensum for Italien-freaks, Piemonte-aficionados og almindelige elskere af hvide trøfler og god Barolo, som også dyrkes i netop disse bakker. 5 stjerner ud af 6

Katrine Hornstrup Yde, Information: De ømme portrætter af de gamle mænd, der synger for og håndfodrer og møsser med deres dygtige hunde, som de betragter som deres børn, sat overfor dekadente auktionshuse og restauranter, hvor de brune klumper behandles som ædelstene, er en meget, lad os sige, klar illustration.

Film Fakta
TRØFFELJÆGERNE FRA PIEMIONTE
Originaltitel: The Truffle Hunters
Instruktør: Michael Dweck og Gregory Kershaw
Producer: Michael Dweck og Gregory Kershaw
Fotografer: Michael Dweck og Gregory Kershaw
Klipper: Charlotte Munch Bengtsen
Komponist: Ed Cortes
Land: Italien, Grækenland og USA
Produktionsselskab: X og Go Gigi Go Production
Dansk distribution: Camera Film.