NY FILM I SCALA GUDHJEM: GEORGE CLOONEYS SØSTER PLANLÆGGER SIT LIVS KUP

Otte af verdens største kvindelige filmstjerner planlægger et kup, der er endnu sværere at gennemføre, end det George Clooney & Co i sin tid planlagde. Foto©WarnerBrosPictures.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

FRANK SINATRA VILLE IKKE nøjes med at croone, men drømte hele tiden om en karriere på det store lærred. I sådan en grad, at det hævdes, at den berømte heste-scene i ’The Godfather’ er baseret på sangeren: Da en filmdirektør nægtede at give hovedrollen i ’Herfra til Evigheden’ til Sinatra, fik sangeren sine mafia-venner til at give direktøren et tilbud, han ikke kunne sige nej til.

Sinatras filmkarriere kom i hvert fald tilbage på sporet med en Oscar for rollen, og i 1960 indspillede han så filmen ’Ocean’s 11’. Filmens scoop var dens rolleliste, som i al sin enkelthed var hele det berømte ’Rat Pack’ med Sinatra, Sammy Davis Jr. og Dean Martin i spidsen. Sinatra spiller Danny Ocean, der planlægger og orkestrerer et genialt kup i Las Vegas.

Filmen har sikkert været en fest at indspille, men resultatet var desværre ret ligegyldigt. Ikke desto mindre så filmkunstneren Stephen Soederberg muligheder i konceptet, og 2001 genindspillede han filmen med George Clooney i Sinatras rolle. Og for en gangs skyld fik publikum her en genindspilning, der var klasser bedre end originalen: Underholdende, velskrevet, velspillet og ikke mindst helt igennem cool. Måske en af de bedste kupfilm nogensinde.

Efter to andre film i serien bliver Ocean’s 11-konceptet nu genopfundet endnu en gang med et nyt og enkelt koncept: Udskift Clooney, Brad Pitt, Matt Damon og alle de andre seje fyre med lige så seje piger.

Rollelisten i OCEANs 8 tæller bl.a. Sandra Bullock, Cate Blanchett og Anne Hathaway, med Bullock i titelrollen som Debbie Ocean (søster til George Clooneys Danny Ocean), som planlægger et umuligt kup. Debbies mål er nemlig at stjæle en diamanthalskæde værdisat til over 150 mio. dollars. Problemet er, at den befinder sig i en beskyttet boks dybt under jorden.

Planen er derfor at få Hollywood-stjernen Daphne Kluger til at bære den til den eksklusive, årlige Met-galla på Metropolitan-museet i New York – og så stjæle den fra hende. Alle afledningsmanøvrer skal udføres med ekstrem præcision, hvis det skal lykkes dem at slippe væk.

Det er med andre ord præcis samme handlings-skabelon som de tidligere Ocean-film, men som altid ligger fornøjelsen ikke så meget i selve plottet – selv om det skam er medrivende og overraskende nok – men i at se en samling af tidens største stjerne i et elegant, velspillet og cool lystspil.

PS: Det er den danske stjernefotograf Eigil Bryld, der har stået bag kameraet. Han høstede blandt andet en ‘Emmy’ for sin enestående fotografering af Netflex-serien ‘House of Cards’.

OCEANs 8 vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 12. til og med onsdag 18. juli
Hver aften 20:00
Biografcafeen åbner 19:15
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 110 minutter
Censur: Tilladt for alle
Bestil eller køb billetterwww.scalagudhjem.dk

Anmelderene var faktisk rimelig tilfredse:

Søren Vinterberg, Politiken: …manus lever op til forbilledet: Et kup udtænkt med en præcision som Jens Olsens Verdensur udført med en opfindsomhed som Egon Olsens.
4 hjerter ud af 6

Louise Kidde Sauntved, Berlingske: Filmselskabet kan roligt kappe snoren til Clooney – der er ikke brug for en mand til at komme og redde Debbies damer!
4 ud af 6 stjerner

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Selvom det især bliver underholdende i filmens anden akt, når banden går i gang med diamantkuppet, så mangler filmen den funky dynamik og det frække glimt i øjet, som prægede særligt Soderberghs film.

Lisa Brygger, Cinemazone: Anne Hathaway er tæt på at lave en karikatur over sin egen eller i hvert fald Hollywoods klassiske diva, og hun holder intet tilbage. Det er blændende og morsomt. Og derfor også endnu mere ærgerligt at plottet og handlingen ikke kan give disse dronninger flere udfordringer og os mere satsning og kant.
4 ud af 6 stjerner

FILM FAKTA
OCEANs 8
Instruktør: Gary Ross
Medvirkende: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Rihanna, Awkwafina, Richard Armitage, James Corde, Richard Robichaux, Elliott Gould med flere
Produktion: Steven Soderbergh
Manuskript: Gary Ross og Olivia Milch
Fotografi: Eigil Bryld
Klip: Juliette Welfling
Scenografi: Alex DiGerlando
Musik: Daniel Pemberton
Land: USA
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Warner Bros. Pictures