NY FILM I SCALA GUDHJEM: GOD GAMMELDAGS KRIMI-GÅDE

Det er den tidligere 007-agent Daniel Craig, der optræder som den moderne privatdetektiv i de gode gamle herregårdsagtige kulisser. Foto©NordiskFilm.

 KNIVES OUT – VAR DET MORD?   Reklametrommerne annoncerer filmen som ’et mordmysterie som du aldrig har set det før!’ Måske ­– men det er i hver fald en moderniseret udgave af den gode, gamle krimi-film, hvor publikum undervejs får mulighed for gætte med om, hvem der har myrdet den rige krimiforfatter Harlan Thrombay, som bliver fundet død dagen efter sin 85-års fødselsdag. Alt tyder på en forbrydelse – og som det bør være er hele familien selvfølgelig under mistanke! Den excentriske privatdetektiv Benoit Blanc [Daniel Craig] sættes på sagen. Stille og roligt får han familiens skeletter til at vælte ud af skabet.

Plottet lyder som noget den legendariske krimiforfatter Agatha Christies kunne have udtænkt. Og det er også lige, hvad det er.

Mærkelig nok er anmelderne temmelig uenige. Politikens Kim Skotte diverterer med blot to hjerter åbenbart fordi han ikke klarer, at det er den gamle 007-helt, der spiller Christies’ legendariske privat-detektiv, hvorimod Jakob Freudendal på netmediet Soundvenue er helt oppe og ringe med ikke mindre end fem stjerner.

KNIVES OUT – VAR DET MORD?
vises i Scala Gudhjem
2. januar til og med onsdag 8. januar
Hverdage: 19:15
Lørdage og søndage: 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 130 minutter
Censur: 11+.

En Biografklub Danmark film.

Anmelderne var vildt uenige:

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … en usædvanlig veloplagt who-dunnit-pastiche, der flirter med alle genrens koder og spinder dem sammen med et frydefuldt humoristisk metatwist. 4 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Jeg fulgte med og morede mig.

Kim Skotte, Politiken: Krimigåden skal være charmerende gammeldags med et ironisk tvist, men virker mest anstrengt. Primært fordi Daniel ’007’ Craig er et frygteligt valg som Hercule Poirot-skikkelsen Benoit Blanc.
2 hjerter ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Rian Johnsons krimikomedie tager lige akkurat den perfekte mængde pis på den klassiske puslespilskrimi ­– og viser med sit udspekulerede plot og sit skarpe persongalleri, hvad der gør den genre så herlig.

Thomas Brunstrøm. B.T.: Det er til tider en kende langt i spyttet, men også langt hen ad vejen både sjovt og opfindsomt, og trods skønhedsfejl fungerer KNIVES OUT som en fin modernisering af klassiske krimier à la Hercule Poirot og Miss Marple. 4 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Filmen forringer sig over midten i retning af de ordinære krimier på tv, som danske kanaler i weekenden byder os som tilbehør til enten fredagsbajeren, lørdagskyllingen eller søndagskaffen. 3 stjerner ud af 6.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: Måden, hvorpå Johnson skiftevis giver publikum nok ledetråde til at gætte med og samtidig holder os hen i mørket, er ganske veldrejet. Og hans øje for detaljer, hvor intet er tilfældigt, og alt går op i en højere enhed, er knivskarpt. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KNIVES OUT – VAR DET MORD?
Originaltitel: Knives Out
Instruktion: Rian Johnson
Medvirkende: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Christopher Plummer
Produktion: Rian Johnson og Ram Bergman
Manuskript: Rian Johnson
Fotografi: Steve Yedlin
Klip: Bob Ducsay
Scenografi: David Crank
Musik: Nathan Johnson
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Media Rights Capital og T-Street
Biodistributør: Nordisk Film.