NY FILM I SCALA GUDHJEM: HA-HA, JORDEN BLIVER SMADRET!

Den ph.d.-studerende Kate Dibiaski er oprindeligt glad, da hun opdager en kæmpestor komet på himlen. Glæden er dog kort, da hendes vejleder Randall Mindy [Leonardo DiCaprio] beregner, at kometen vil ramme Jorden om seks måneder og udslette menneskeheden. Foto©Netflix.

 DON’T LOOK UP:  Hvad gør man, når man opdager, at Jorden står foran sin udslettelse? Normalt ville man gå til myndighederne og advare om den overhængende fare. Det er også hvad de to astronomer i filmen ’Don’t look up’ gør, da de opdager en komet med et areal på adskillelige km2 har direkte kurs med Jorden. Og hvad værre er med et beregnet nedslagstidspunkt på seks måneder.

Myndighederne med præsidenten i spidsen får sig en god griner over astronomernes spektakulære fremtidsscenarie. Det kan de simpelthen ikke kan tage seriøst.

Derefter går de to astonomer, Kate og Randall, på en gigantisk medie-turné for at får deres advarsel ud. Men her bliver de også bare mødt med latter. Som en tv-vært grinende spørger: ”Vil kometen også ødelægge min ex-hustrus hus?” med det opsigtsvækkene svar: ”Ja, 100% – og vi vil alle sammen dø!” Og så bliver der grinet og klasket lår, mens astronomer måbende og målløse må rive sig i håret. Ingen tror på deres opdagelse.

Men i virkeligheden handler det om klimakrisen. En række forskere mener som de fleste – inklusive Greta Thunberg – at den eskalerende CO2 i atmosfæren på lang sigt vil ødelægge mulighederne for menneskets overlevelse på en varmere og varmere planet – mens regeringerne verden over forbliver passive. De tror ikke rigtig på det.

Filmen havde premiere på Netflix, som også har produceret. Den er på kort tid gået hen og blevet den mest sete film på den verdensomspændende streaming-kanal – men også den mest omdiskuterede.

Flere mener, at man ikke kan sammenligne en planet-dræber-komet med klimakrisen. En meteor der suser direkte mod Jorden og vil smadrer alt, er absolut ikke det samme som klimakrisen, som af mange betegnes som en snigende dræber. Men budskabet er klart: Når Verden står over for sin udslettelse – hvad enten det nu er en meteor eller havstigninger – er det så OK at få sig et godt grin?

Journalisten Jeppe Krogsgaard Christensen skriver i Kristeligt Dagblad: ”Netop kombinationen af snarlig udslettelse og humor synes at være svær at acceptere for mange”. Og det er da heller ikke sådan katastrofer normalt skildres på film.

Faktisk lavede Lars von Trier allerede i 2011 en film med samme tema. ’Melancolia’ sluttede med, at de to kvindelige hovedpersoner kravlede ind i en tipi bygget af nogle få grene, hvor de betragtede den brændende komet, der kom nærmere og nærmere og til sidst ramte og udslettede Jorden i et kæmpe lysglimt. Her var der ingen, der grinede!

På twitter skriver instruktøren McKay: ”Jeg elsker den ophedede debat om filmen … hvis du ikke får bare et strejf af angst for klimaets kollaps er jeg ikke sikker på, at ’Don’t look up’ giver mening. Så er det som at vise en kærlighedsfilm for en robot.”

DON’T LOOK UP
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 27. januar til onsdag 2. februar
Hverdage 19:15
Lør- og søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 135 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var absolut ikke enige:

Søren Vinterberg, Politiken: … denne vidunderlige omgang kulsort humor. Så sort, at det strengt taget er en tragedie, men så skarpt satirisk trukket op, at man ikke ved, om man skal tage sig til hovedet eller slå sig på lårene. 5 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: Politisk korrekthed er en gift for både dramaturgi og for at få fremelsket det udefinerbare kildrende vanvid, der får dig til at grine. Tværtimod mærker man den slet skjulte hensigt – og fortvivles. 1 stjerne ud af 6.

Film Fakta
DON’T LOOK UP
Instruktion: Adam McKay
Medvirkende: Timothée Chalamet, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Melanie Lynskey, Cate Blanchett, Meryl Streep med flere
Produktion: Adam McKay og Kevin J. Messick
Manuskript: Adam McKay
Fotografi: Linus Sandgren
Klip: Hank Corwin
Musik: Nicholas Britell
Land: USA
Produktionsår: 2021
Produktion: Netflix
Dansk distribution: Scanbox.