NY FILM I SCALA GUDHJEM: HAKKEKØD TIL HITLER

61-årige Colin Firth agerer Ewen Montagu – den ene af de to officerer, der stod bag den risikofyldte misinformationskampagne omkring de allieredes landgang på Sicilien i 1943. Foto©NordiskFilm.

 OPERATION MINCEMEAT:  Selv om det efterhånden er over 75 år siden Anden Verdenskrig sluttede, dukker der løbende fantastiske og utrolige historier op om hændelser og aktioner, der ofte har været ukendt for den brede befolkning. Sådan en film er Scala Gudhjems nye film ’Operation Mincemeat’ eller på godt dansk ’Operation Hakkekød’.

Krigsdramaet er den sande og utrolige historie om to britiske efterretningsofficerer, Ewen Montagu og Charles Cholmondeley, der under Anden verdenskrig planlægger den mest usandsynlige desinformationsstrategi. Hvorfor operationen har fået dette ironisk hårdtslående navn vides ikke, men planen indebærer blandt andet liget af en mand, som ud over at mangle sine ben, dog ikke er hakket i smådele.

Årsagen til denne krigslist er, at de allierede er fast besluttet på at sætte en stopper for Hitlers jerngreb om det besatte Europa, hvorfor der planlægges et stort angreb på Sicilien under kodenavnet ’Operation Husky’ [Slædehund]. Spørgsmålet er, hvordan de skal beskytte invasionsstyrkerne fra en potentiel massakre fra de mange tyske og italienske tropper, der befinder sig på øen. Det er her de to efterretningsofficerers vovede plan kommer ind i billedet.

Vildledninsoperationen var lidt af et nervepirrende vovestykke; så vild var planen. Der var så mange hvis’er undervejs, at den burde været skrottet. Men Winston Churchill gav grønt lys med ordene: ”Planen er uladsiggørlig. Hvornår sættes den i gang?”

Men hvem fandt på planen, der skulle narre nazisterne omkring den forestående invasion? Det forklarer Politikens anmelder Kim Skotte: ”Filmens gennemgående joke er James Bond. Ophavsmanden til ‘Operation Mincemeat’ var nemlig ingen ringere end den senere 007-forfatter Ian Fleming, der havde fundet ideen til plottet i en spændingsroman. At den konstant skrivemaskineklaprende Ian Fleming er centralt placeret blandt de hemmelige hakkedrenge betyder, at vi med glimt i øjet kan få præsenteret prototyperne på Bond-universets M og Q”.

Om eftermiddagen 9. juli 1943 afgik 2.500 krigsskibe fra Nordafrika med 160.000 britiske, amerikanske og canadiske soldater ombord. På kommandobroen stod to af krigens allerstørste stjerner: Pansergeneralen George S. Patton og legendariske feltmarskal Bernhard Law Montgomery med kælenavnet ’Monty’. Så kunne det ikke gå galt!

OPERATION MINCEMEAT
vises i Scala Gudhjem
fra fredag 10. juni til og med onsdag 15. juni
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 95 kroner
Spilletid: 128 minutter
Censur: 11+.

PS: Torsdag 9. juni er der ikke film. I stedet står standupperen Gintberg på biograf-scenen for en tv-optagelse. Scala sælger ikke billetter til arrangementet. Det er filmselskabet, der har indbudte gæster.

PS: Der er heller ikke film lørdag 11. juni. I stedet er der LIVE-KONCERT med country-sangerinden HEIDI MATTSSON klokken 20:00. Der er entré.

Anmelderne var ret så enige og tilfredse:

Casper Hindse, Dagbladenes Bureau: … forstået sådan, at den nye krigsfilm ganske enkelt ligner virkelig mange andre film om den periode. Her er drama tilsat humor. Vrede krydret med tilgivelse. Bristede drømme spicet op med spirende kærlighed. Ja, faktisk ligner ‘Operation Mincemeat’ SÅ meget andre periodedramaer fra ”den uendelige krig”, at den aldrig helt bliver sin egen. 3 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen), Filmland P1: ‘Operation Mincemeat’ er blevet en bredt underholdende, humørfyldt, finurlig, velspillet og højst moderne krigsfilm om et af de øjeblikke, der burde være for skørt til at være en del af en brutal krig. 4 stjerner ud af 6.

Claus Nygaard Petersen, netmediet Soundvenue: Udover at være enhver Jane Austen-fanatikers drømmebattle of the Darcys er ‘Operation Mincemeat’ en sjov og fascinerende spionfilm om de virkelige begivenheder, der skabte et af de største bluffnumre i moderne krigshistorie. 4 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Det bliver i sagens natur til mere kammerspil end krigsfilm. Derfor peppes handlingen her og der op med mere spionage, svingende natteliv i London med jazz og jitterbug samt en amerikansk sergent på fransk visit. Man må sågar forføre en homoseksuel, spansk fascist for at få tyskerne til at falde til føje. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
OPERATION MINCEMEAT
Instruktør: John Madden
Medvirkende: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald, Penelope Wilton, Johnny Flynn [som Ian Fleming], Jason Isaacs, Simon Russell Beale, Paul Ritter, Mark Gatiss med flere
Manuskript: Michealle Ashford
Forlæg: Ben Macintyres roman af samme navn
Producere: Charles S. Cohen, Ianin Canning, Emilie Sherman og Kris Thykier
Fotograf: Sebastian Blenkov
Klip: Victoria Boydell
Musik: Thomas Neewman
Produktion: FilmNation Entertainment, Cross City Films, See-Saw Films, Cohen Media Group og Archery Film
Dansk distribution: Nordisk Film.