NY FILM I SCALA GUDHJEM: HAN KONSTRUEREDE ATOMBOMBEN

Cillian Murphy agerer den amerikanske fysiker Oppenheimer i filmen af samme navn. Foto©UniverselPictures.

 OPPENHEIMER:  Det var ikke den verdensberømte, danske fysiker Niels Bohr [1885-1962], der konstruerede den første atombombe, men han tog de første afgørende skridt, da han i 1939 offentliggjorde sin opdagelse, at en fission med langsomme neutroner i uran kunne finde sted i den sjældne isotop uran-235. Han var ikke så optaget af den militære gevinst ved denne opdagelse, mere af de omvæltninger opdagelsen ville kunne udløse i efterkrigstidens verden.

Niels Bohr var jøde og måtte flygte til England i september 1943 og senere til USA. Her blev han rådgiver for det amerikanske atomvåbenprogram.

I USA mødte han Julius Robert Oppenheimer [1904-1967], som senere blev kendt som ’Atombombens Fader’. Som videnskabelig leder af ’Manhattanprojeket’ 1942-1945 var han hovedansvarlig for udviklingen af atombomben.

Han var ikke imod militært at bruge sin opfindelse, men mente at det nye kernevåben skulle under international kontrol og advarede kraftigt mod at udvikle en brintbombe. Det var årsagen til, at han kom i kommunistjægeren McCarthys søgelys og i 1954 blev beskyldt for at være kommunist … og dermed en sikkerhedsrisiko for USA. En retssag frikendte ham delvis, men han mistede retten til at omgås hemmeligt materiale. Først få år før sin død fik Oppenheimer delvis oprejsning.

Den første atombombe blev anvendt 6. august 1945. Den blev smidt kl. 8:15 lokal tid over den japanske by Hiroshima. Byen havde 300.000 indbyggere. Få sekunder efter var 80.000 af dem døde og 60% af byen ødelagt. Bombe nummer to blev kastet tre dage efter over Nagasaki. Her døde 30.000 øjeblikkeligt. 15. august kapitulerede Japan. Indtil videre er disse to A-bomber de eneste, der er blevet anvendt i krig.

Det historiske drama om den amerikanske super-fysiker Oppenheimer er baseret på den Pulitzer Pris-vindende roman:  ’American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’ af Kai Bird og Martin J. Sherwin.

‘Oppenheimer’ er skrevet og instrueret af den helt store amerikanske pris-vinder Christopher Nolan, som tidligere har lavet filmen ’Dunkirk’ om Anden Verdenskrig. I filmens hovedrolle ses den irske skuespiller Cillian Murphy, som tidligere har arbejdet sammen med Nolan på flere film heriblandt ’Batman Begins’.

OPPENHEIMER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 20. juli til og med onsdag 26.juli.
Hver aften kl. 20:00.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 180 minutter.
Censur: 11+.

En af episoderne i filmen omhandler den første vellykkede atomprøvesprængning, der blev foretaget 16. juli 1945 i New Micixos ørken. Foto©UniverselPictures.

Film Fakta
OPPENHEIMER
Instruktion: Christopher Nolan
Medvirkende: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Scott Grimes, Alden Ehrenreich, Jason Clarke, Kurt Koehler, Tony Goldwin, John Goewans, Macon Blair, James d’Arcy, Kenneth Branagh, Harry Groener, Gregory Jbara, Steven Houska, Tim Dekay, Tom Conti, Gustaf Skarsgård, Flora Nolan, Gary Oldman med flere.
Manuskript: Christopher Nolan efter en roman af Kai Bird og Marin Sherwin.
Producere: Christopher Nolan, Charles Riven og Ema Thomas.
Musik: Ludwig Göransson.
Foto: Hoyte van Hoytema.
Klip: Jennifer Lame.
Casting: John Papsider.
Kostymer: Ellen Mirojnick.
Make up og hår: Luisa Abel, Ashley Rae Callahan, Christy Falco, Lydia Fantini med flere.
Speciel effects: Scott R. Fisher og Laura Perllard.
Stunts: Steve DeCastro, Danny Downey, Davis Elison, Duffy Gaver med flere.
Helbred og Sikkehed: Edward Luzniak.
Produktion: Universal Picturs, Atlas Entertainment, Gadet Films og Suncopy.
Dansk distribution: Universel Pictures.