NY FILM I SCALA GUDHJEM: HISTORISK HÅRREJSENDE GENI-STREG

To uger før 2. Verdenskrigs afslutning er Willi Herold [Max Hubacher] på flugt. Udhungret og forfrossen finder han en kuffert med en kaptajnsuniform. Pludselig tager hans liv en dramatisk drejning. Foto©MiracleFilm.

 Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen: 

NOGLE GANGE er det ganske svært at forfatte filmomtaler. En lovende film, der er blevet bestilt hjem for flere måneder siden, viser sig nu at være et flop. Anmelderne hader den, publikum flygter ud af biografen. Så hvordan vinkler man lige den?

Andre gange har biografdirektøren heldigvis valgt rigtigt og gjort arbejdet let for skribenten. Og dette er en af disse uger. Den tyske film KAPTAJNEN med den autentiske historie om en tysk desertør, der i 2. Verdenskrigs sidste uger finder en kaptajnsuniform, som får alle til at adlyde ham, er blevet modtaget med et brøl af begejstring af anmelderne.

Her er et lille udpluk af adjektiverne fra en håndfuld danske anmeldelser: Et mesterværk. En af årets allerbedste film. En seværdig genistreg. Både dybt underholdende og tankevækkende. Frygtelig interessant. Absolut fyldestgørende og historisk hårrejsende.

Den sande historie er denne: To uger før krigens afslutning er Willi Herold på flugt. Tyskland er i opløsning og moralen i forfald. Soldater deserterer i hobetal. Det er så slemt, at enhver soldat, der er kommet væk fra sit regiment, risikerer at blive skudt som forræder. Anarki og vilkårlige mord har erstattet lov og orden.

Ved et lykketræf undslipper Willi sine forfølgere og har held til at gemme sig, men han må stjæle for at overleve. Udhungret og forfrossen finder han en kuffert i en forladt bil. Den viser sig at indeholde en uniform tilhørende en højtdekoreret kaptajn i Luftwaffe. Han tager den på bare for lige at se, hvordan det føles, men indser straks, at klæder skaber folk.

Ingen betvivler for alvor hans tilranede rang og inden længe er han kommandant i en fangelejr, hvor han nådesløst myrder løs blandt sine egne. Hvorfor…? Fordi han kan…

KAPTAJNEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 7. februar til og med onsdag 13. februar
Hverdage
klokken 19:15
Weekend [lør-søndage] kl. 16:15 med GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 118 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var rimelig begejstrede:  

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Det er ambivalensen, f. eks. i volden (hvornår er den fortjent, og hvornår er den grundløs), der gør KAPTAJENEN til en grusom, men også frygtelig interessant film.
4 stjerner ud af 6

Uffe Stormgaard, netmediet Cinemazone: … det, der gør filmen så forbandet vedkommende, er at vi under vejs (heldigvis kun glimtvis) identificerer os med den ondskab og amoralitet som Willi må udvise for at overleve. Vi gennemlever umenneskelighedens overtag i overlevelsens navn. Pludselig er vi medskyldige. 4 stjerner ud af 6

Rasmus Stenbæk Iversen, filmmagasinet Ekko: Man forlader ikke KAPTAJNEN og historien om Hauptman Herold med en optimisme på menneskehedens vegne. Til gengæld er værket en filmisk opløftende oplevelse, der både taler til sanserne og hovedet. 4 stjerner ud af 6

Tue Løkkegaard, netmediet Soundvenue: … tilsat smukke billeder i sort-hvid og en bestialsk lydside står KAPTAJNEN som en forfærdende god film. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KAPTAJNEN
Originaltitel: Der Hauptmann
Alternativ titel: The Captain
Instruktion: Robert Schwentke
Medvirkende: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Waldemar Kobus, Alexander Fehling, Shannon Staller, Samuel Finzi, Wolfram Koch, Bernd Hölscher med flere
Produktion:Frieder Schlaich
Manuskript: Robert Schwentke
Fotografi: Florian Ballhaus
Klip: Michal Czarneski
Scenografi: Harald Turzer
Musik: Martin Todsharow
Land: Frankrig, Tyskland, Kina, Polen og Portugal
Sprog: Tysk
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Miracle Film.