NY FILM I SCALA GUDHJEM: ADOLF HITLER SOM FIKTIV VEN

Hitler bliver gestaltet af Taika Waititi, som både har skrevet manuskriptet, produceret og instrueret blandt andet Roman Griffin David, som spiller Jojo Rabbit i filmen af samme navn. Foto©20th Century Fox.

 JOJO THE RABBIT:  Krig er oppe i tiden. For en måned siden viste Scala ’De Forbandede År’ om Anden Verdenskrig. I sidste uge gjaldt det Første Verdenskrig med den britiske film ’1917’ og sørme om den aktuelle danske tv-serie ’Badehotellet’ ikke også er havnet midt i tyskernes besættelse af Danmark. Og for at det ikke skal være løgn, byder Scala atter på et krigsdrama fra Anden Verdenskrig. Denne gang i den satiriske ende. Som Søren Staal Balslev fra Berlingske skriver: ”Film som denne er ikke for alle, dertil er præmissen for syret og skør, men går man ind i biografens mørke med et åbent hjerte, så går man også hulkende og paf hjem” og kvitterer med 5 ud af 6 mulige stjerner.

Den ti-årige Johannes Betzler med øgenavne JoJo Rabbit bor i Tyskland. Tiden er henimod slutningen af Anden Verdenskrig. Mere end noget andet ønsker han at være medlem af Hitlerjugend. Hans STORE idol er Adolf Hitler, så stort, at hans fantasi-ven manifesterer sig som Føreren selv.

Det er absolut problemløst på dét tidspunkt ­­– lige indtil han en dag opdager, at hans mor skjuler en jødisk pige i deres lejlighed.

Filmen er instrueret og skrevet af Taika Waititi – som selv spiller rollen som fantasivennen. Den er baseret på 55-åriges Christine Leunens bestseller ’Caging Skies’. Hun har en fortid som fotomodel i Paris, hvor hun har været cover-girl på serieøse modeblade som Vogue og Marie Claire.

’JoJo Rabbit’ er en film, som i den grad er blevet overdynget med både nomineringer og priser fra store dele af den vestlige verden. Den vandt fx Publikumsprisen ved Toronto International Film Festival i 2019 og blev nomineret til to Golden Globes, seks British Academy of Film and Television Arts Awards, seks Academy Awards, Oscar for Bedste Film. Ikke mindst modtog vidunderlige Scarlett Johansson, som spiller JoJo Rabits mor, en sand haglbyge af nomineringer for Bedste Kvindelige Birolle. Filmen fik dog en Oscar for Bedste Adopteret Manuskript.

JOJO THE RABBIT
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 27. februar til og med onsdag 4. marts
Hverdage 19:15
Lørdage og søndag kl. 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 108 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var lidt delte:

Søren Staal Balslev, Berlingske: Film som denne er ikke for alle, dertil er præmissen for syret og skør, men går man ind i biografens mørke med et åbent hjerte, så går man også hulkende og paf hjem. 5 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: … filmen tilbyder hverken nogen nye indsigter i den menneskelige psyke eller korrektiver til måden, vi taler om historien på. 3 hjerter ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … selv om meget fungerer glimrende, så mangler JOJO RABBIT alligevel det sidste for at være virkelig vellykket. Det havde klædt filmen at tage flere chancer og turde være endnu mere direkte i sin satire. 5 stjerne ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … rasende ujævn i sin tone og skifter frækt mellem lagkagekomik og tragedie på en måde, der kan være svær at sluge. Men det er også en film, der har hjertet på rette sted og både er meget rørende og medrivende – og til tider virkelig sjov i al sin nærmest Monty Python’ske absurditet. 5 stjerner ud af 6.

Leslie Felperin, filmmagasinet Ekko: … der er noget helt særegent og dybt dragende over den selvtilstrækkelige lille verden, Taika Waititi bygger for vor morskabs skyld. Det er et univers, der har en konsistent komisk logik og som er fjollet, sød og sær på én og samme tid. 4 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmagasinet Soundvenue: Den er lovlig nuttet og lader i høj grad sine små og store nazister gå fri fra moralsk fordømmelse. Filmen er en charmerende crowdpleaser – den vandt publikumsprisen i Toronto i efteråret – men også mere ufarlig, end oplægget lyder til.
4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
JOJO RABBIT
Instruktion: Taika Waititi
Medvirkende: Roman Griffin David, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson med flere
Produktion: Carthew Neal, Taika Waititi og Chelsea Winstanley
Manuskript: Taika Waititi
Forlæg: Christine Leunens
Fotografi: Mihai Malaimare Jr.
Klip: Tom Eagles
Scenografi: Ra Vincent
Musik: Michael Giacchino
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: TSG Entertainment
Biodistributør: 20th Century Fox.