NY FILM I SCALA GUDHJEM: HOLLÆNDEREN DER ÆNDREDE DEN SVENSKE VISE-TRADITION

Cornelis Vreeswijk var fra en tid i sort og hvid. Foto©CameraFilm/BengtH.Malmqvist

 NOGLE GÅR RUNDT I UDTRÅDTE SKO:  Hvis du var ung i 70’erne og 80’erne har du ikke kunnet undgå, at have lagt øre til Cornelius Vreeswijks lidt rustne stemme med sine forførende og lidt sørgmodig viser. Han var den gudsbenådede skjald, der lavede syrlige sange om samfundets oversete skæbner og havde et indigneret poetisk blik for asfaltens alkoholikere, sutterne i undergrundsstationen og narkomanerne, der som kakerlakker overlever i borgerskabets fugtige kældre.

Cornelis kom som 12-årig fra Nederlandene til Sverige i 1950 kort efter Anden Verdenskrig. Selv om han blev en af Sveriges største visesangere – ikke kun i nyere tid, men for altid – forblev han hollandsk til sin død – blandt venner, fjender og kvinder kaldet Kess.

Vreeswijk blev altså en indvandrerdreng med de vanskeligheder, det kan indebære. Måske var det derfor, at han i sine yngre år var lidt indadvendt og helst brugte sin tid for sig selv på at skrive digte.

I begyndelsen af 1960’erne kom han ind i det stockholmske visesanger-miljø, hvor han begyndte at optræde med sine egne tekster og melodier. En af sangene fra den tid hedder ’Nogle går rundt i udtrådte sko’ – og det blev også filmens titel.

NOGLE GÅR RUNDT I UDTRÅDTE SKO
vises i Scala Gudhjem
torsdag 11. april til og med onsdag 17. april 2024.
Hver aften 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 105 minutter.
Censur: Tilladt for alle.

Det er Magnus Gertten, der har lavet filmen. Han er født og opvokset i Malmø, hvor han blev uddannet som journalist. Arbejdede i mange år på forskellige svenske dagblade indtil han begyndte på Den Svenske Nationale Radio og senere på den nationale tv-station, hvor han specialiserede sig som musik-journalist.

Han er en af Sveriges bedste dokumentarister. I 2014 lavede han en film om musikeren Björn Afzelius, som han nu følger op med fortællingen om Cornelis Vreeswijk. De to troubadourer havde blandt meget andet det til fælles, at de ikke sparede sig selv og døde alt for tidligt. Vreesvijk i 1987 som 50-årig af leverkræft. Afzelius som 52-årig i 1999 af lungekræft.

Film Fakta
NOGLE GÅR RUNDT I UDTRÅDTE SKO
Originaltitel: Somliga går med trasiga skor
Instruktion: Magnus Gertten.
Medvirkende: Cornelis Vreeswijk med flere.
Manuskript: Magnus Gertten.
Producere: Ove Rishøj Jensen, Malene Flindt Pedersen med flere.
Musik: Jonas Colstrup.
Foto: Caroline Troedsson.
Klip: Erik Bäfving.
Lyd: Martin Hennei, Thomas Huus og Jatte Nilsson.
Kolorist: Rune Felix Holm.
Research: Sebastian Claesson og Klas Gustafson.
Grafisk designer: Rasmus Lange.
Produktion: Auto Images og Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn.
Dansk distribution: Camera Film.