NY FILM I SCALA GUDHJEM: HUMANISME KONTRA NAZISME

Nazisterne gør alt, hvad de kan for at knække advokat Bartoks [Oliver Masucci] vilje. Men hvad de ikke ved er, at han har smuglet en helt særlig bog med ind på sit værelse. En bog om skak. Det bliver starten på et dødsensfarligt spil mellem Bartok og nazisterne, hvor hvert træk har et modtræk. Foto©AngelFilms.

 SKAKNOVELLE:  Det hører til sjældenhederne, at en novelle går hen og bliver en verdensberømt bestseller. Det er normalt forbeholdt romaner. Men det skete for SKAKNOVELLE, som atter er blevet filmatiseret og netop nu vises i Scala Gudhjem.

Mesteren bag det 100 sider korte, litterære værk er østrigeren Stefan Zweig [28. november 1881 – 22. februar 1942]. Novellen handler om mødet mellem verdensmesteren i skak og amatøren Dr. B. Det er en intens og opslugende beretning om skakduellerne og ikke mindst om de to duellanters baggrund og vidt forskellige indgange til spillet.

Novellen udkom i 1941 og foregår ligesom filmen i Wien i 1938, hvor Østrig besættes af nazisterne. Advokaten og jøden Bartok arresteres, da han har adgangskoderne til vigtige bankkonti indeholdende enorme formuer. Da Bartok nægter at udlevere koderne, placeres han i isolationsfængsel. En bog om skak bliver Bartoks vigtigste brik i forsøget på ikke at røbe koderne. Det er historien om den borgerlige humanitet og intellektualitet i skikkelse af Bartok, som terroriseres under et nervepirrende skakparti af den iskolde [læs: nazistiske] Czentovic.

Netop nazisternes fremgang i Europa fik store konsekvenser for Zweig. Han var jøde, men den jødiske religion spillede ingen central rolle for ham. Som han skulle have sagt i et interview: “Min mor og far var kun jødiske som resultat af en tilfældighed ved fødslen”.

Allerede i 1934 flygtede Zweig fra Østrig, da han oplevede nazisternes brutale fremfærd efter Hitlers magtovertagelse i Tyskland.

Zweig flygtede først til England, hvor han blev engelsk statsborger. Efter udbruddet af 2. Verdenskrig nåede han via New York, Argentina og Paraguay til Brasilien. Her begik han sammmen med sin hustru selvmord i fortvivlelse over fremtidsudsigterne for Europa og den europæiske kultur. Efter Singapores fald til japanerne i februar 1942 troede han, at nazismen ville sprede sig til hele jorden.

“Jeg finder det bedre i rette tid og med hævet hoved at afslutte et liv, hvor intellektuelt arbejde betød den reneste glæde og personlig frihed det største gode på jorden,” skrev han i sin selvbiografi ’Verden af i Går’, der udkom posthumt og er en lovprisning af den europæiske kultur, han vidste var tabt.

SKAKNOVELLE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 4. november til og med onsdag 10. november
Hverdage 19:15. Lørdage-søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 110 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var lidt delte:

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: SKAKNOVELLE er klar over, at den må skrue op for ondskaben og samtidig finde en nutidig grimasse og realistisk ramme, som passer til tekstens patetisk-psykologiske paranoia. Det formår den flot at gøre og bliver dermed seværdig. 4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: ’Skaknovelle’ er en flot produceret film med stor psykologisk indsigt. 4 stjerner ud af 6.

Kristoffer Hegnsvad, Politiken: Det er kompetent gjort at flytte historien, der foregår i hovedet og på et skakbræt, over i billeder, men der følger ingen følelser med. Ikke hvis man i forvejen kender historien i hvert fald, og jeg har svært ved at tro på, at man ser filmen, hvis man ikke gør. 3 hjerter ud af 6.

Film Fakta
SKAKNOVELLE
Instruktion: Philipp Stölzl
Medvirkende: Oliver Masucci [Dr. Josef Bartok], Franz-Josef Böhm, Albrecht Schuch, Birgit Minichmayr, Rolf Lassgård med flere
Produktion: Philipp Worm
Manuskript: Eldar Grigorian
Forlæg: Stefan Zweig
Fotografi: Thomas W. Kiennast
Klip: Sven Budelmann
Musik: Ingo Frenzel
Land: Østrig
Produktionsår: 2021
Dansk distribution: Angel Film.