NY FILM I SCALA GUDHJEM: HUMOREN I DET TRAGISKE

Det gælder om af finde humoren – også når det er allermest tragisk. Jette Søndergaard og Ole Sørensen får stor anerkendelse for deres skuespil i ‘Resten af Livet’. Foto©RolfKonow/NordiskFilm.

 RESTEN AF LIVET:  Instruktøren bag ugens film hedder René Frelle Petersen. Han kommer fra Tønder og taler formentlig klingende sønderjysk – lige som skuespillene i hans nyest Opus 2 i hans planlagte Tønder-trilogi. Den første – ONKEL – blev en uventet succes, og ifølge anmelderne rangerer ’Resten af livet’ også på den øverste hylde.

Ligesom ’Onkel’ foregår handlingen i et stilfærdigt miljø hos Maren og Egon i deres gulstenede parcelhus. De nyder tilværelsen med deres to voksne børn. Men tæppet rives brat væk under dem alle, da en ubærlig tragedie rammer familien. Selv om døden er på spil er det en livsbekræftende familiehistorie, der kaster lys på de stille eksistenser fra de jyske egne.

I hovedrollen ses igen Jette Søndergaard, som for sin rolle i ’Onkel’ både blev Robert- og Bodil-nomineret. Som Kristian Ditlev Jensen skriver i Filmmagasinet Ekko: ”Filmens skønhed skyldes ikke mindst, at Jette Søndergaard, Mette Munk Plum og Ole Sørensen spiller helt fantastisk i de bærende roller.” – og han tilføjer ligesom de fleste andre medier filmen fem ud af seks mulige stjerner.

Daniel Bentien har i kino.dk spurgt instruktøren om årsagen til, at han lavede denne film, der kom til at handle om sorg som tema, om det humoristiske i det tragiske, om en sønderjysk rullepølsetallerken og om hjemstavnsfilm. Om der var sket noget særligt i hans eget liv?

René Frelle Petersen svarede: ”Jeg har heldigvis ikke selv mistet et barn eller en søster eller en bror. Jeg har mistet mine bedsteforældre. Min farmor og farfar var rigtig tætte på mig. Jeg har nogle mennesker i min omgangskreds, som har mistet et ungt menneske i deres liv. Og de har altid sagt til mig, at de var glade for, at jeg snakkede med dem om det”.

Og netop dette – vist specielt nordiske problem – at folk i omgangskredsen og i byen prøver af alle kræfter at undgå et møde med en person, som har haft døden hel tæt på, løfter filmens tema op til noget rigtig mange mennesker bør tage en snak med sig selv om.

RESTEN AF LIVET
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 28. juli til og med onsdag 3. august.
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 111 minutter.
Censur: 11+.

En Biografklub Danmark Film

Anmelderne var meget glade:

Michael Solgaard, Børsen: På den måde er ‘Resten af livet’ et lille filmmirakel, der på den danske filmscene i 2022 kun overgås af Niels Arden Oplevs ‘Rose’ med en suveræn Sofie Gråbøl i spidsen. 5 stjerner ud af 6.

Kristian Ditlev Jensen, Filmmagasinet Ekko: Filmens skønhed skyldes ikke mindst, at Mette Munk Plum, Jette Søndergaard og Ole Sørensen spiller helt fantastisk i de bærende roller. 5 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: ‘Resten af livet’ er endnu et langsomt og underspillet mesterværk af Frelle Petersen.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Da tragedien rammer, ændres alt for en lille familie i Frelle Petersens fine og nænsomme drama. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Det er på en måde et eksistentielt drama så stort som noget, Shakespeare kunne have skrevet frem blot uden konger og krige […] Frelle Petersen viser, at en kaffetår og en skive sønderjysk rullepølse kan være lige så potente rekvisitter. 5 hjerter ud af 6

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Ligesom ‘Onkel’ gør ‘Resten af livet’ ikke et stort væsen af sig, men når rulleteksterne rammer, er man dybt påvirket af at have været del af familiens liv i små to timer.
5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
RESTEN AF LIVET
International titel: Forever
Instruktør: René Frelle Petersen
Medvirkende: Jette Søndergaard, Mette Munk, Eskil Tonnesen, Ole Sørensen, Lasse Lorenzen, Benny Bøtchiær, med flere
Manuskript: René Frelle Petersen
Producent: Jonas Bagger
Produktionsselskab: Zentropa, Zentropa Entertainments3
Dansk distribution: Nordisk Film.