NY FILM I SCALA GUDHJEM: HER VIL STÆRKE MÆND GRÆDE

Mandskoret får deres sag for, da orkesterlederen ligger for døden. Foto©CameraFilm.

 MANDSKORET  Nordjyskes film-anmelder Bent Stenbakken anbefaler sine læsere, at medbringe et lommetørklæde – selv om du er en stærk ikke-syngende mand. Lige som netmediet Soundvenues anmelder betror sine læsere, at det er meget længe siden, at han har produceret så meget saltvand i biografmørket.

Trods tårer i spandevis er denne dokumenter ikke en ’tøse-film’, men en meget stærk film, der går tæt på mandesammenhold og sangens forløsende urkraft.

Handlingen udspiller sig i et norsk mandekor – en højrøstet gruppe øl-bællende, midaldrende, norske mænd, der for femten år siden svor at synge ved hinandens begravelser. Som de muntert påpeger: ”Det bliver selvfølgelig lidt akavet for den næstsidste af os”.

Aftalen har man taget lidt let på, men da deres elskede korleder Ivar bliver ramt af uhelbredelig kræft og kun har tre måneder tilbage at leve i, bliver det alvor. For korlederen kræver – inden han dør – at koret skal deltage i deres største koncert nogensinde: Som opvarmning for orkesteret Black Sabbath med Ozzy Osbourne foran 10.000 mennesker.

Filmen svinger – fra rungende latter til trillende tårer. Det er en film om venskabets ubrydelige bånd, skæbnens ubønhørlighed og musikkens helende kræfter.

MANDSKORET
vises i Scala Gudhjem
torsdag 5. december til og med onsdag 4. december
Hverdage: 19:30 [så kan du nå byens julekalender kl. 19]
Lørdage og søndag: 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åber 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 74 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmeldere var temmelig begejstrede:

Søren Vinterberg, Politiken: … det virkelig gribende er alt det, der ikke siges: Et blik, et skulderklap, pludselig tavshed mellem granvoksne mænd. Præcisionen, når de hædrer den syge med sang omkring sengen, trods klumpen i halsen. 5 hjerter ud af 6.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Jyllands-Posten: Døden bliver en alvorstung og afgørende fermat i MANDSKORETs nodelinje, men som altid genfindes melodien og rytmen i takterne derefter … 4 stjerner ud af 6.

Eva Novrup Redvall, Information: Sommer og Svendsen fanger de stærke bånd i koret gennem sang og billeder af de lange kram og de sidste vers. Og de gør det på blot fem velkomponerede kvarter.

Patricia Smollerup Filmmagasinet Ekko: … det er et varmt og livsbekræftende bekendtskab. 4 stjerner ud af 6.

Morten Kildebæk, netmediet Soundvenue: Det er ualmindeligt svært ikke at få våde øjne i de mange stærkt rørende scener, der følger, og personligt er det meget længe siden, jeg har produceret så meget saltvand i biografmørket. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MANDSKORET
Originaltitel: For vi er gutta
Instruktion: Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen
Produktion: Gudmundur Gunnarsson og Kari Anne Moe
Manuskript: Jo Vemund Svendsen og Petter Sommer
Fotografi: Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen
Klip: Jo Vemund Svendsen og Petter Sommer
Musik: Martin Horntveth
Land: Norge
Produktionsår: 2018
Selskab: Fuglene AS
Biodistributør: Camera Film