NY FILM I SCALA GUDHJEM: HVEM ER MORDEREN?

Kenneth Branagh spiller selv meterdetektiven Hercule Poirot i sin egen Agatha Christie-filmatisering ’Døden på Nilen’. Foto: Walt Disney Studios
DØDEN PÅ NILEN: Det er fjerde gang, der sker frygtelige mord på luksusdamperen S.S. Karnak, der sejler med turister på Nilen. Første gang da engelske Agatha Christie [1890-1976] skrev en krimi om et blodigt trekantsdrama på et Nilen-cruise. Det var i 1937. Anden gang skete, da hun omskrev krimien til scenen. Den havde premiere i 1945 på Wimbledon Theatre i den londonske West End. Tredie gang var Agatha ikke indblandet. Det var den første filmatisering af Nilen-dramaet. Det skete i 1978 med Peter Ustinov som den berømte, belgiske detektiv Hercule Poirot. Og nu sker det så for fjerde gang med premieren på den anden filmudgave af ’Døden på Nilen’. Denne gang med Kenneth Branagh både som detektiven og som instruktør.
Der er delte meningen om denne nye udgave. Filmanmelderne er vildt uenige. Der gives stjerner fra én til fem ud af seks mulige. Den mest begejstrede er Kasper Løvborg fra netmediet Soundvenue, som blandt andet skriver: ”En who-dun-it af format i en ny og lækker indpakning.”
Filmen er en opfølger af ’Mordet i Orientekspressen’, som blev vist i Scala Gudhjem i 2017. Nu vender mesterdetektiven tilbage. Den excentriske belgier med det markante overskæg er inviteret på en glamourøs ferietur op og ned af Nilen med masser af luxus, masser af champagne og masser af smukke kvinder. Hercule glæder sig til en 100% afslappet sejltur, men sådan går det selvfølgelig ikke. Da blodet begynder at flyde på dækket og i kahytterne, må han sno sit overskæg og begynde at optrevle – endnu – en mordgåde.
Agatha Christie var en nydelig tante og lignede slet ikke den blodtørstige forfatter, som fik over 50 krimier med masser af mord fra hånden inden hun døde en naturlig død som 85-årig.
Om forfatteren foretog en sejltur på Nilen inden hun begyndte på ’Døden på Nilen’ vides ikke, men det er fakta, at hun havde en flot udsigt over den langsomt, glidende flod, mens skriveriet stod på. Det skete fra Hotel Old Cataract i Aswan, hvor en armada af de karakteristiske små egyptiske sejlbåde – felukkaer – defilerede forbi og dengang udgjorde en stor del af den livlige trafik på den 6.650 km lange handelsvandvej.
DØDEN PÅ NILEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 3. marts til onsdag 9. marts
Hverdage 19:15
Lør- og søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 127 minutter
Censur: 11+.
Anmelderne var vildt uenige:
Søren Vinterberg, Politiken: Ved at skrue ned for den lille detektivs excentriske sider og give ham en ny forhistorie får Kenneth Branaghs nyindspilning af ‘Døden på Nilen’ sin egen berettigelse. 4 hjerter ud af 6.
Kasper Løvborg, netmediet Soundvenue: Den nye udgave af ‘Døden på Nilen’ er markant bedre end Branaghs forrige Poirot-film. En whodunit af format i en ny og lækker indpakning. 5 stjerner ud af 6.
Thomas Brunstrøm, Berlingske: Agatha Christie-filmatisering er som et jævnt afsnit af ’Barnaby’ bare med pænere kulisser. 3 stjerner ud af 6.
Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: Kenneth Branagh (iscene)sætter sig selv for voldsomt i centrum af sin klassiske Agatha Christie-filmatisering.
3 stjerner ud af 6.
Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: … historien er elendigt fortalt. For omstændelig, for lang og for kedelig. 1 stjerne ud af 6.
Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: Agatha Christies historie bliver aldrig gammel, men Kenneth Branagh har drejet en kunstig og sløj anakronisme over mordgåden. 2 stjerner ud af 6.
Film Fakta
MORDET PÅ NILEN
Instruktør: Kenneth Branagh
Mevirkende: Kenneth Branagh [som Hercule Poirot], Tom Bateman, Letitia Wright, Russell Brand, Annette Bening med flere
Produktion: Mark Gordon, Kenneth Branagh, Judy Hofflund og Ridley Scott
Manuskript: Michael Green
Forlæg: Agatha Christie
Fotografi: Haris Zambarloukos
Klip: Úna Ní Dhonghaíle
Scenografi: Jim Clay
Musik: Patrick Doyle
Land: USA
Produktionsår: 2020
Selskab: 20th Century Fox
Distribution: Walt Disney Studios.