NY FILM I SCALA GUDHJEM: HVIDSTEN-KVINDERNES RÆDSLER

”Hvordan kan nogen være så onde?” Spørgsmålet bliver stillet af Bodil Jørgensen som agerer Gudrun, der under Anden Verdenskrig mister både mand, søn og svigersøn og fem venner, som alle tilhørte Hvidstengruppen. Derudover ryger to af hendes døtre i tysk fængsel. Foto: Nordisk Film.
HVIDSTENGRUPPEN – DE EFTERLADTE: 12 kilometer nord for Randers ligger hyggelige Hvidsten Kro. Den har bindingsværk og stråtag, og så har den omkring 390 år på bagen. I restauranten er signatur-retten nu som den gang Flæskeæggekage. 100% idyl? Ikke helt! Kroen gemmer på dyster minder fra den gang Danmark var besat af Tyskland.
På opfordring fra godsejeren og modstandsmanden Flemming Juncker beslutter en lille gruppe omkring kroen med kro-ejer Marius Fiil i spidsen sig for, at gå ind i modstandskampen og opretter den såkaldte ’Hvidstengruppe’
Gruppens opgave består i at modtage våben, ammunition og sprængstof nedkastet fra engelske fly.
Da den danske regering træder tilbage i august 1943, og tyskerne indfører dødsstraf for sabotage og modstandsarbejde, bliver gruppens arbejde livsfarligt.
Deres første aktion foregik natten mellem 11. og 12. marts 1943 på Trinderup Hede øst for Mariager, hvor der blev nedkastet 12-14 containere. Aktionerne forsatte lige indtil 11. juni 1944, hvor størstedelen af gruppen bliver arresteret.
Hvidstengruppen blev stukket af modstandsmanden Jacob Jensen, der via England var nedkastet med faldskærm. Han var instrueret i, at hvis han blev taget til fange, skulle han knuse den cyankalium-pille han havde gemt i munden. Modet svigtede ham imidlertid, da han 13. december 1943 bliver pågrebet af Gestapo i Århus og tortureret til at fortælle, hvad han vidste. Her røbede han gruppen omkring Hvidsten Kro.
Otte af gruppens medlemmer blev henrettet ved skydning i Ryvangen 29. juni 1944 . Nyheden om henrettelserne blev årsag til udvidelsen af den københavnske ’Folkestrejke’ til en total generalstrejke.
Det er således den første film ’Hvidstengruppen – Nogen må dø for at andre kan leve’ fra 2012 sluttede og her den nye’Hvidstengruppen II – De efterladte’ begynder.
For ikke nok med henrettelserne af mændene, fik Marius Fiils to døtre – Tulle og Gerda – henholdsvis en livstidsdom og en dom på to års fængsel.
Filmen følger de to søstre under deres rædselophold i kvindefængslet i byen Bützow. Tulle måtte efterlade sit barn Gulle på to år hos sin mor Gudrun, som resten af krigen kæmpede indædt for at få sine døtre hjem inden nazisterne ville begynde at aflive alle deres fanger inden deres totale nedsmeltning. Det lykkedes. Gerda blev på et tidspunkt sendt tilbage til Vestre Fængsel og herfra løsladt. Sammen med sin mor modtog hun søsteren, der 1945 blev bragt hjem af de hvide Røde Kors-busser.
HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE
vises i Scala Gudhjem
Danmarkspremiere torsdag 10. marts
Vises til og med søndag 20. marts
Hverdage 19:30
Lør- og søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 140 minutter
Censur: 15+.
Anmelderne var ret uenige:
Kristian Dam Nygaard), B.T.: Nogen vil synes, det hele bliver for meget af det gode, jeg labber det i mig, og især Marie Bach Hansen som Tulle Fiil, der trækkes igennem det ene barske kvindefængsel efter det andet i krigens sidste år, får lov til at brillere. 4 stjerner ud af 6.
Michael Solgaard, Børsen: Marie Bach Hansen er sej som ind i helvede, Laura Winther Møller er troværdig teenageskrøbelig, og Bodil Jørgensen empatisk samlende. Roses skal også Ellen Hillingsøe som verdensdamen Monica Wichfeld, der formår at give lidt udsyn og et glimt af humor i alt det trøstesløse. HVIDSTENGRUPPEN II fortæller om tab, rædsel og håb i en kold tid. 5 stjerner ud af 6.
Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: Der er ingen muntre og kun ganske få lyse øjeblikke i filmen, men stort, stort skuespil og en barskt-realistisk troværdighed, der både skræmmer og rører, da manuskriptet bygger på den hårdt ramte og hårdt kæmpende familie Fiils egne papirer, noter og dagbøger. 5 stjerner ud af 6.
Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: Men fremstillingen virker for sentimental og salvelsesfuld i forhold til nutidens mere nuancerede syn på besættelsestiden. Det var ikke lutter danske helte, som sprang op og spændte bælte, og det er synd, at så flot en film skal tynges af ureflekteret tyskerhad og hæmningsløs nationalisme. 3 stjerner ud af 6.
René Fredensborg, Ekstra Bladet: Som om HVIDSENGRUPPEN ikke var elendig nok, får vi nu en endnu mere dødssyg opfølger om de fængslede danske modstandskvinder. Historien er rystende, men som spillefilm er det mest en tung og tårevædet jammerkommode. 2 stjerner ud af 6.
Anita Brask Rasmussen, Information: HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE, opfølgeren til det klichéfyldte helteepos HVIDSTENGRUPPEN, er et kærkomment og vellykket korrektiv til historien om den ærefulde død og den afsluttede krig. Og den giver Besættelsen et kvindeligt ansigt.
Lise Stenbæksgaard, netmediet Soundvenue: Man oplever, hvor afskåret de lidende krigsfanger har været. Det er virkningsfuldt portrætteret, og det er svært ikke at blive berørt af de voldsomme billeder af udsultede, forslåede kvinder fanget i uvished. Fortællingens egentlige kerne, som på mange måder manglede i forgængeren, er den uforenelige blanding af rædsel og håb, publikum må trækkes rundt i. 4 stjerner ud af 6.
Film Fakta
HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE
International titel: The Bereaved
International titel: Die Hinterbliebenen
Instruktør: Anne-Grethe Bjarup Riis
Producer: Regner Grasten og Tove Grasten
Manuskript: Torvald Lervad [pseudonym for Regner Grasten]
Land: Danmark
Produktionsår: 2021
Produktion: Regner Grasten Filmproduktion
Distribution: Nordisk Film.