NY FILM I SCALA GUDHJEM: IMPONERENDE FILMATISERING

UD AT STJÆLE HESTE fortæller, hvordan kimen bliver lagt til en tungsindig knudemand [Stellan Skarsgaard] i løbet af en skelsættende sommer i en skov ved den norsk-svenske grænse. Foto©CameraFilm.

 UD AT STJÆLE HESTE  Filmen baserer sig på en roman af norske Per Pettersen. Den udkom i 2003 og vakte en del opsigt. I hvert fald blev det en bestseller og modtog diverse priser blandt ’International Dublin Literary Award’.

Det er en roman, der ikke ligger lige for at omsætte til film. Den bliver fortalt gennem erindringsglimt og kan være svær at genfortælle, men instruktøren får virkelig handlingstrådene til at samle sig, men er flere anmeldere.

Filmen har fået temmelig mange roser både i Norge og her i landet. For eksempel skriver Lone Nikolajsen i Information ”at filmatiseringen er imponerende god”.

Den pensionerede Trond (Stellan Skarsgård) er flyttet tilbage til et område i det nordligste Norge. Han har ikke været der siden sommeren 1948. Trond har mistet sin kone og hele sit liv drømt om at være et sted som netop her, hvor han er nu: Et lettere faldefærdigt, tomt hus. Men så støder han på en nabo, som viser sig at være en mand, han kendte 50 år tilbage.

Casper Hindse anmelder UD AT STJÆLE HESTE i filmmagasinet Ekko. Han er især begejstret for billederne. Som han skriver: ”Hvordan oversætter man disse rå, men vidunderlige bogsider til en film? Norske Hans Petter Moland har svaret: Man ansætter den helt rigtige fotograf! Med danske Rasmus Videbæk bag kameraet bliver det, der virkede som en umulighed, gjort til nærværende og yderst raffineret filmkunst. Han har aldrig været bedre. Der er ikke ét blad, der falder forkert. Ikke én sweater, der ikke danser let om skuldrene på filmens persongalleri, og ikke én hest, der ikke pruster i samme tempo, som elven skvulper”.

UD OG STJÆLE HESTE
vises i Scala Gudhjem
torsdag 7. november til og med onsdag 13. november
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 123 minutter
Censur: Tilladt for alle

Anmeldere var rimelig meget tilfredse:

Kim Skotte, Politiken: Helt grundlæggende slipper Hans Petter Moland så fint fra den store udfordring, at man må kippe med det norske flag, selv om et par overgange og detaljer undervejs virker mere groft tilhugget, end de ville have været i den bedste af alle verdener. 5 hjerter ud af 6

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Jyllands-Posten: Det lykkes Molland at løfte skildringen af den stærke og samtidig svage far ud af romanen og give den nuanceret liv på lærredet, og det er en bedrift i en fortælling, der ofte lukker sig om sig selv. 4 stjerner ud af 6

Lone Nikolajsen, Information: Det er en svær, men imponerende godt løst opgave at filmatisere Per Pettersons roman ‘Ud og stjæle heste’...

Casper Hindse, filmmagasinet Ekko: Sammenkoget af de to fortællespor hen imod slutningen er det eneste, der knager i ’Ud og Stjæle Heste’. Ellers er værket som en billedskøn og rislende oplevelse i den øverste nordiske liga. 5 stjerner ud af 6

Sara Prahl, netmagasinet Soundvenue: Alt i alt skaber han (instruktør og manuskriptforfatter Hans Petter Moland) med ‘Ud og Stjæle Heste’ en fornem og meget tro filmatisering, der elegant og sømløst binder romantrådene sammen til det store lærred. Måske næsten for sømløst. Noget går i hvert fald tabt undervejs. Eller også er det bare mig, der skal lære at give slip. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
UD OG STJÆLE HESTE
Originaltitel: Ut og stjæle hester
Instruktion: Hans Petter Moland
Medvirkende: Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjørn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean med flere
Produktion: Turid Øversveen og Håkon Øverås
Manuskript: Hans Petter Moland
Forlæg: Per Petterson
Fotografi: Rasmus Videbæk og Thomas Hardmeier
Klip: Jens Christian Fodstad og Nicolaj Monberg
Scenografi: Jørgen Stangebye Larsen
Musik: Kaspar Kaae
Land: Norge
Produktionsår: 2019
Selskab: Zentropa Entertainments og 4 1/2 Film
Biodistributør: Camera Film