NY FILM I SCALA GUDHJEM: ISRAELS JERNLADY

Det er den 78-årige engelske skuespiller Helen Mirren, der er ‘Israels Jernlady’. Foto©Scanbox.

 GOLDA:  Golda Meïr indtrådte – efter en valgsejr – som premierminister i Israel efter Levi Eshkols død i 1969. Hendes embedsperiode blev domineret af striden med de arabiske lande, der kulminerede med Yom Kippur-krigen 1973. Krigen kom som en overraskelse for Israel. En senere undersøgelse frikendte Golda Meïr for ansvaret for, at Israel var blevet taget med bukserne. Derfor kunne hun fortsætte med at lede landet ved et nyt parlamentsvalg i december 1973. Men alligevel medførte det efterhånden så stor offentlig utilfredshed, at hun blev nødt til at træde trådte tilbage som premierminister året efter.

Filmen begynder 6. oktober 1973 på Israels helligste dag – Yom Kippur – og under muslimernes Ramadan. Hærenheder fra Egypten og Syrien indleder et overraskelsesangreb på Sinai-halvøen og Golanhøjderne. Fra den ene dag til den anden er Golda endt i et højspændt kapløb med tiden. Millioner af liv er på spil på begge sider af konflikten, mens Golda tynges af svære politiske beslutninger og en sygdom, som hun forsøger at fortrænge. Krigen slutter 20 dage efter med en sejr til Israel.

Golda Mabovytj var faktisk ukrainer. Hun blev nemlig født i 1898 i Kyif, som den gang var en del af Rusland. I 1906 udvandrede hun sammen med sin familie til Milwaukee i Wisconsin i USA. Her uddannede hun sig som lærer. Undervejs blev hun så optaget af zionismen, at hun i 1921 sammen med sin mand udvandrede til kibbutzen Merhavya i det daværende Palæstina.

I Palæstina blev hun aktiv i den jødiske fagbevægelse og i arbejderpartiet Mapai. Desuden deltog hun i arbejdet for at forøge den jødiske indvandring til Palæstina og få dannet en jødisk stat i landet.

I 1946 blev hun leder af den vigtige organisation Jewish Agencys politiske afdeling og beholdt denne stilling indtil udråbelsen af staten Israel i 1948. I juni 1948 blev hun Israels første ambassadør i Sovjetunionen, men vendte året efter hjem for at blive arbejdsminister i David Ben-Gurions regering. Da hun blev udenrigsminister i 1956, forkortede hun sit efternavn Myerson til det mere hebraiske Meïr, som betyder ’oplyse’. Og blev som sagt Israels premiereminister i 1969.

På grund af voldsom utilfredshed med hendes håndtering af krigen tabte hun næste valg, til trods for, at hun fik tilnavnet ’Israels Jernlady’. Hun blev efterfulgt af Yitzhak Rabin. Det skete 3. juni 1974. Herefter trak Meïr sig helt fra det offentlige liv.

Det menes, at Meïr sammen med forsvarsminister Moshe Dayan stod bag den såkaldte ’Operation Guds Vrede’. Den gik på at opspore og dræbe alle, som direkte eller indirekte havde forbindelse med den palæstinensiske organisation ’Sorte September’, som stod bag München-massakren i 1972, hvor 11 gidsler blandt de israelske deltagere ved De Olympiske Lege blev dræbt.

Golda Meïr døde 8. december 1978 af kræft i Jerusalem. Hun blev 80 år.

GOLDA
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 7. september til og med onsdag 13. september.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 100 minutter.
Censur: 11+

Der forelå ingen anmeldelser ved Bloggens deadline.

Film Fakta
GOLDA
Instruktion: Guy Nattiv.
Manuskript: Nicholas Martin.
Medvirkende: Helen Mirren, Claudette Williams, Olivia Brody, Rotem Keinan, Jonathan Tafler, Rami Heuberger, Lior Ahkenazi, Dominic Mafham, Daniel Ben Zenou, Zed Josef, Henry Goodman, Emma Davies, Camille Cottin [Lou Kaddar], Ellie piercy, Dvor Benedek, Ed Stoppard, Mark Fleischmann, Jamie Rasy Newman, Liev Schreiber, Ohad Knoller, Sara Matin med flere + klip med Jimmy Carter, Henry Kissinger, Golda Meir, Richard Nixon, Anwar Sadat.
Producere: Michael Kuhn , Nicholas Martin med flere.
Musik: Dascha Dauenhauer.
Foto: Jasper Wolf.
Klip: Arik Lahav-Leibovich.
Casting: Alex Johnson.
Kostumer: Sinéad Kidao.
Makeup og hår: Karen Hartley med flere-
Speciel effects: Edward Chriswell Jones, Sam Trowsdale med flere.
Produktion: Embankment Film, Hianlo, Maven Screen Media, New Native Pictures, Piccadilly Pictures, Qwerty Films og ShivHans Pictures.
Dansk distribution: Scanbox.