NY FILM I SCALA GUDHJEM: JULESTEMNING MED FORHINDRINGER

Paprika Steen har selv instrueret sin barske komedie om en ganske almindelig juleaften, der er præget af løgn og ballade. Foto©NordiskFilm.

 Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

HVIS PUBLIKUM UNDERVEJS skulle stille spørgsmålet: “Hvorfor rejser de her mennesker sig ikke bare og går?”, så er en af historiens største pointer lykkes. Det fortæller Paprika Steen om sin nye film, hvor hun både er instruktør og har hovedrollen.

DEN TID PÅ ÅRET er en satirisk fortælling, som spidder vores juletraditioner, der år efter år, er ved at tage livet af os, og om de løfter vi giver hinanden, når vi med nød og næppe er kommet helskindet i gennem en familiejul og garanterer, at dette var absolut sidste gang. Og om den ene aften på hele året, som har været planlagt ned i de mindste detaljer siden sidste jul – men som altid truer med at gå galt.

Filmen udspiller sig juledag og -aften hjemme hos Katrine og Mads, en helt almindelig kernefamilie, hvor man igen i år vil samle hele familien om den traditionsrige juleaften med salmesang og andesteg, som det sig hør og bør.

Men under overfladen lurer mange års uudtalt jalousi, mistro og misforståelser mellem de to søstre, deres ægtemænd og deres fraskilte forældre, da de samles under samme tag i duften af juleand og rødkål. Mens spydigheder fyger hen over et veldækket bord, bryder mange års misundelse ud i lys lue, da de afbrydes af lillesøster, som pludselig melder sin ankomst med ny mand og papdatter.

”Årets mest sørgelige og løgnagtige aften. Filmen handler om familiens fastholdende kræfter. Dem der år efter år får os til at indordne os i små, stammelignende kollektiver med eget sprog, egne ritualer og egne relationelle sygdomme,” siger Paprika Steen.

”Vi går ikke bare fra vores familier. Vi bliver og holder ud, vi tolererer og finder os i, for familien har sin egen magtfulde berettigelse som sidste stop før ensomheden. Et menneske uden familie, er et ensomt menneske. Så hellere samles år efter år omkring juleanden og rødkålen (hvor dårligt den end må smage), og genfortælle os selv historien om hinanden og vores identitet,” siger hun.

”Personligt har jeg længe haft et ønske om at lave en film, der skildrer den famøse juleaften i et dansk middelklassehjem, som den udspiller sig hos de fleste af os.

”Julen er lige præcis der, hvor de små svigt eksponeres allermest. Ingen kan leve op til det billede man skaber af en aften i ro, kærlighed og omtanke for hinanden. Derfor er julen for mig årets mest sørgelige og stressende og løgnagtige aften af dem alle. Familiens mest afslørende fotografi af en ca. 7 timers lang løgn, fyldt af selvpromovering, kærlighedshunger og sorg. Skabt af voksne, velfunderede mennesker.”

DEN TID PÅ ÅRET
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 29. november til og med onsdag 5. december
Hverdage klokken 19:15
Weekend [lør-søndage] klokken 16:15, hvor der er GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 105 minutter
Censur: Frarådes mennesker under 7 år.

En Biografklub Danmark Film.

Anmelderne var ret så begejstrede:

Louise Kidde Sauntved, Berlingske: … Hold nu op, hvor spilles der godt over hele linjen! Hvis du gruer bare det mindste for den forestående højtid, så skynd dig ind at se DEN TID PÅ ÅRET og bliv bekræftet i, at der er familier, der er lige så slemme – måske endda endnu værre – end din. For jo, julen er hjerternes tid.
5 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: … er en julefilm, som smækker vinduet op og lukker tiltrængt frisk luft ind i dansk julefilms traditionstunge hyggediktatur.
4 hjerter ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … Paprika Steen formår at forholde sig nysgerrigt, kærligt og absolut også satirisk skarpt til den tid på året, som jeg nu helt glæder mig til.
4 stjerner ud af 6

Lone Nikolajsen, Information: … Den er ikke dybt original i sin karikering af dansk middelklasses selvopfattelse kontra dansk middelklasses opførsel, men det er heller ikke så vigtigt, som at karikeringen er skarp og præcis.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: … Det er et stykke tid siden, at jeg har været så godt underholdt af en dansk film, og jeg glæder mig allerede til at se den igen næste år. Det kan sagtens gå hen at blive en tradition.
5 stjerner ud af 6

Thomas Brunstrøm, BT: … Paprika Steen og manuskriptforfatter Jakob Weis undgår beundringsværdigt alt, hvad der ligner falde-på-halen-komik, og grundlæggende er DEN TID PÅ ÅRET ikke så meget en komedie som et drama, der tilfældigvis også er ret sjovt.
5 stjerner ud af 6

Steen Balle, Cinemazone: … hvornår har vi sidst set en film skildret gennem kun én dag og med så megen genkendelig charme og bid i?
4 stjerner ud af 6

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: … den mest elegante og morsomme danske komedie i årevis.
5 stjerner ud af 6

Film Fakta
DEN TID PÅ ÅRET

Alternativ titel: That Time of Year
Instruktion: Paprika Steen
Medvirkende: Paprika Steen, Jacob Lohmann, Sofie Gråbøl, Lars Brygmann, Fanny Leander Bornedal, Patricia Schumann, Karen-Lise Mynster, Lars Knutzon, Sofus Søndergaard Mikkelsen, Mikas Maximus Dalhoff Christiansen
Produktion: Mikael Christian Rieks
Manuskript: Jakob Weis
Fotografi: Jens Schlosser
Klip: Jacob Thuesen
Musik: Jeppe Kaas
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Nordisk Film.