NY FILM I SCALA GUDHJEM: KÆRLIGHED I KRIGENS SKYGGE

Soldaten Esben [Sebastian Jessen] deserterer fra krigen for at blive forenet med sin elskede kone [Rosalinde Mynster]. Hvor langt er han villig til at gå for at redde sit liv og sit ægteskab? Foto©GordonTimpen/UIP.

DEN 11. NOVEMBER var der gallapremiere på I KRIG OG KÆRLIGHED i Sønderborg. Ikke det mest almindelige sted for en gallapremiere, men både sted og dato var nøje valgt. Det var nemlig 100-årsdagen for afslutningen af 1. Verdenskrig, som jo netop fik så stor betydning for Sønderjylland.

1. Verdenskrig er også kaldet ’Den Glemte Krig’. Der er produceret massevis af film om 2. Verdenskrig, men det store ragnarok fra 1914 til 1918 er gået næsten ubemærket hen af filmmagere. Også i Danmark, hvor vi ikke har haft en eneste film om krigen. Før denne.

I KRIG OG KÆRLIGHED er et episk kærlighedsdrama inspireret af virkelige hændelser. Filmen handler om soldaten Esben, der deserterer fra krigen for at blive forenet med sin elskede kone Kirstine og deres søn Karl efter 3 år. Men alt er forandret i hans fravær. Hvor langt er han villig til at gå for at redde sit liv, sit ægteskab og sin ære?

Det er den danske instruktør Kasper Torsting, der står bag. Ud over at være en anerkendt dokumentar- og reklamefilm-instruktør, for nyligt også har skabt tv-serien ’Ø’ for Canal+ i Frankrig med store internationale og danske skuespillere. Han er desuden kendt for krigsdokumentaren ’Armadillo’ og dokumentaren ’Rocket Brothers’ om det danske rockband Kashmir.

I KRIG OG KÆRLIGHED
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 13. til og med onsdag 19. december
Hverdage klokken 19:15
Weekend [lør-søndage] klokken 16:15, hvor der er GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 135 minutter
Censur: 15+ år.

Nogle anmeldere var ikke helt så glade:

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: … Det er en langstrakt affære, men den vinder ved eftertanke. Hverken krig eller kærlighed er for begyndere.
4 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: … Jeg finder melodramaet overgearet, men måske er sådan en dansk drøm om at fusionere ’Borte med blæsten’ med ’Hvidsten Gruppen’ med alle mellemtoner udeladt lige, hvad mange har sukket efter? Flot er den. Og stor i slaget.
3 hjerter ud af 6

Thomas Brunstrøm, B.T.: … Mod slutningen taber filmen desværre helt småkagerne, figurerne tager pludselig helt umotiverede beslutninger, og det hele bliver en uskøn blanding af utroværdigt og bøvet. Det er en skam, for filmen har bestemt potentiale til at være en storslået fortælling og er i øvrigt billedskøn at se på i samfulde 135 minutter.
3 stjerner ud af 6

Film Fakta
I KRIG OG KÆRLIGHED
Instruktion: Kasper Torsting
Medvirkende: Sebastian Jessen, Rosalinde Mynster, Tom Wlaschiha, Thure Lindhardt, Ulrich Thomsen, Natalie Madueño, Morten Brovn med flere.
Produktion: Ronnie Fridthjof
Manuskript: Kasper Torsting og Ronnie Fridthjof
Fotografi: Jesper Tøffner
Klip: Simon Borch og Søren B. Ebbe
Scenografi: Anja Wessel
Musik: Robin Hoffmann
Land: Danmark, Tyskland og Tjekkiet
Produktionsår: 2018
Biodistributør: United International Pictures