NY FILM I SCALA GUDHJEM: KAN MAN BLIVE FORELSKET I EN ROBOT?

DRØMMEMANDEN er en lille filosofisk perle, der tager favntag med de eksistentielle spørgsmål, der rammer hårdt ned i ’ensomhedens århundrede’. Filmen lader på begavet vis en veluddannet kvinde [Maren Eggert] med sund skepsis over for tomme komplimenter teste en potentielt perfekt robotpartner [Dan Stevens ]. Foto©CameraFilm.

 DRØMMEMANDEN:  Hvilken kvinde kunne ikke godt tænke sig en mand, som aldrig er sur, altid venlig, altid smilende, altid forstående og oven i købet smuk og så intelligent, at han kan svare på det meste – for ikke at sige alt? En såkaldt ’drømmemand’. Sådan en af slagsen får forskeren Alma tilbudt.

Deres første møde foregår på en café, der engang var kendt som en eksklusiv danserestaurant. De er begge i deres fineste tøj og bestiller på tjenerens anbefaling en udsøgt flaske Bordeaux. Der er et baggrundstæppe af indsmigrende musik, der sagtens kunne handle om, at der er amoriner i luften. Forventningsfuldt stiller hun ham aftenens første spørgsmål: ”Hvad er 3.587 gange 982 delt med 731?”. Svaret falder prompte: ”4.818,65116”. Svaret er korrekt og en romance er i fuld gang.

Den tyske film DRØMMEMANDEN vandt fire priser ved filmfestivalen i Berlin 2021, blandt andet ’Bedste Film’. Derudover vandt Maren Eggert som Alma prisen ’Bedste Hovedrolle’ for sin pragtpræstation i samspillet med den charmerende brite Dan Stevens kendt fra ’Downton Abbey’. Anmelderne rundt i Europa var også rimelig forelsket i filmen. ”Charmerende romantisk komedie”, mente Sara Ferreira i Magasinet Liv og dryssede fem ud af seks mulige stjerner ud.

Der er muligvis kun en hage ved omtalte drømmemand. Han er ikke af kød og blod men en nyudviklet menneskelig robot, som forskeren Alma er blevet overtalt til at afprøve i en periode for at skaffe midler til sit arbejde.

Robotten Tom er som sagt en maskine i menneskelig form, der er skræddersyet lige nøjagtig til at kunne opfylde Almas ønsker og behov. Toms intelligens er designet til at være den perfekte livspartner for hende. Efter forsøget regner robot-firmaet med at gå skridtet videre fra dating-apps som Tinders til ren digitalisering af parforholdet. De vil tilbyde menneskelignende robotter, som er skræddersyet til at være køberens drømmepartner.

Kvinden bag filmen er 56-årige Maria Schrader, tysk skuespillerinde, manuskriptforfatter og instruktør. Hun instruerede blandt andet Netflix-serien ’Unorthodox’ fra 2020, for hvilken hun vandt ’Primetime Emmy Award ’for enestående instruktion.

Nanna Frank Rasmussen skriver i Politiken: ”En lille filosofisk perle: Drømmemanden stiller de rigtige spørgsmål til os, der lever i ensomhedens århundrede”.

Parforholdet mellem Tom og Alma kulminerer en morgen, hvor hun står op og laver morgenmad til dem begge. Hun er tilsyneladende blevet forelsket og glemt, at det er en robot, hun lever sammen med.

DRØMMEMANDEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 12. maj til onsdag 18. maj
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 105 minutter
Censur: Frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var tilfredse:

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: DRØMMEMANDEN bliver aldrig den lette og uintelligente udgave af sin historie, men dækker større eksistentielle emner som, hvad kærlighed er, og hvilke byggesten menneskets tilværelse reelt består af. 5 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen Politiken: En lille filosofisk perle.
4 hjerter ud af 6.

Kjartan Hansen, Filmmagasinet Ekko: Inspirationen fra science fiction beriger romantisk komedie, der stiller spørgsmålstegn ved, hvad det vil sige at være menneskelig. 4 stjerner ud af 6.

Caspar Vang, Avisen Danmark: Filosofisk, begavet og forbavsende rørende. Dan Stevens og prisbelønnede Maren Eggert er forrygende som et umage par i Maria Schraders fabulerende, bløde science fiction-film om den ensomme kvinde, der får en robotpartner på tre ugers prøve.

Film Fakta
DRØMMEMANDEN
Original titel: Ich bin dein mensch
Instruktør: Maria Schrader
Medvirkende: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller, Karolin Oesterling, Victor Pape-Thies, Hans Löw, Wolfgang Hübsch, Mignon Remé, Jürgen Tarrach, Marlene-Soiphie Haagen, Inga Busch med flere
Manuskript: Maria Schrader og Jan Schomburg
Oplæg: Efter Emma Braslavskys novelle med samme titel
Producer: Lisa Blumenberg
Foto: Benedict Neuenfels
Musik: Tobias Wagner
Klip: Hansjörg Weissbrinch
Casting: Anja Dihrberg-Sienler
Dekorationer: Katja Luger
Kostumer: Anette Guther
Makeup: Andrea Allroggen
Filmselskab: Letterbox Filmproduktion og Südwestrundfunk [SWR]
Dansk distribution: Camera Film