NY FILM I SCALA GUDHJEM: KAN MEDLIDENHED VEKSLES TIL KÆRLIGHED?

Kærlighed og medlidenhed i skikkelse af Clara Rosager og Esben Smed i Bille Augusts KYSSET. Foto©ChristianGeisnaes/NordiskFilm.

 KYSSET:  Filmen er baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs [1881-1942] roman ’Ungeduld des Herzen’ fra 1939. Det er ud fra denne kærlighedsroman instruktøren Bille August har skrevet sit film-manuskript.

Handlingen udspiller sig i 1913, hvor en verdenskrig truer freden i Europa. Den pligtopfyldende Anton Abildgaard ageret af Esben Smed, der er ved at blive officer, inviteres til bal hos den lokale Baron Løvenskjold. Det bliver en skæbnesvanger aften for den unge soldat. Da han byder husets smukke datter Edith op til dans, går det galt. Det viser sig, at hun er lam efter en rideulykke. Anton rammes af skam – og medlidenhed, hvorimod hun forelsker sig dybt og inderligt i Anton. Problemet er, at medlidenheden i dette tilfælde ikke kan veksles til kærlighed. Det har Anton svært ved at erkende, så i stedet for ærlighed vælger Anton løgnen. Ulykken er uundgåelig

Som Bille August forklarer til Kristeligt Dagblads Daniel Øhrstrøm: ”Enhver forening mellem mennesker er jo et mirakel. Og jeg er meget optaget af den menneskelige psyke. Kærligheden er altid kompleks. Men ’Kysset’ er en meget kompleks kærlighedshistorie, om hvorvidt medlidenhed kan forvekles med kærlighed. Eller om medfølelse kan føre til kærlighed. Eller om fordomme kan forhindre et menneske i at føle kærlighed over for den udstødte.

Bille August slutter interviewet med denne salut: “… alle mennesker jo bare gerne vil elskes for dem de er.”

Anmelderne er meget delte. Forfatteren Bo Green Jensen skriver i Weekendavisen: “Bille August er tilbage med en mesterlig filmatisering. Det er en film, der gør stort indtryk.” Mens Politikens Joakim Grundahl mener det modsatte: ”Problemet med Zweigs roman er så, at dens svaghed også er Bille Augusts svaghed. Den bliver så overfortalt, som var det en skolelærer, der vil sikre sig, at eleverne forstår symbolikken”.

Så, kære læser, du må selv ind i biografmørket og lade dog rive med eller det modsatte.

KYSSET
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. marts til onsdag 22. marts
Hverdage kl. 19:15.
Weekend: 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 116 minutter.
Censur: 11+ år.

En Biografklub Danmark Film

Anmelderne var vildt uenige:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Det storladne melodrama KYSSET er lidt for meget af det gode, men er til tider ganske rørende og undersøger på interessant vis medlidenhed som følelse. 4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: KYSSET er en nydelse på det store lærred, så skynd dig ind i biografen. Du bliver både berørt og klogere på livet.
5 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Traditionelt ved man aldrig helt, om man falder i søvn til Bille August eller ej, men igen leverer den 74-årige følelses-forfører et intenst historisk drama til det modne publikum.
5 stjerner ud af 6.

Kristian Ditlev Jensen, Filmmagasinet Ekko: KYSSET er en både sart og fornem film, der er romantisk til fingerspidserne med sine florlette stoffer, snurrende ballerinaer og elegante havescenarier. 4 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Gode mennesker forsøger at gøre det rigtige i Bille Augusts velfortalte Zweig-filmatisering om en ung kavaleriofficers kamp med kærligheden. Man savner dog knaster og kanter, man kan slå sig på. Information giver ikke karakter.

Joakim Grundahl, Politiken: Problemet med Zweigs roman er så, at dens svaghed også er Bille Augusts svaghed. Den bliver så overfortalt, som var det en skolelærer, der vil sikre sig, at eleverne forstår symbolikken.
2 hjerter ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: KYSSET er klassisk Bille August: En lødig romanfilmatisering med smukke billeder og en generel fornemmelse af at være efter bogen på mere end ét plan.
3 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Det er en af Bille Augusts bedste film. Han har lejlighed til at vise alt, hvad han kan, og det klæder ham at sige det sikkert og klart. Weekensavisen giver ikke karakter.

Film Fakta
KYSSET
International titel: The Kiss
Instruktør: Bille August
Medvirkende: Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, David Dencik, Henrik Blauner Clausen, Jarl Forsmann, Mikkel Baden Jensen, Lane Lind, Peter Michaelsen, Rosalinde Mynster, Mathias Bøgelund, Kurt Dreyer. Nicolai Dahl Hamilton, Jytte Kvinesdal, Sara-Maeia Maltha, Lars Phister, Lone Rødbroe, Klaus Søndergaard med flere.
Manuskript: Bille August og Greg Latter.
Forlæg: Novelle af Stefan Zweig.
Producere: Thomas Heinesen, Lars Sylvest med flere.
Foto: Sebastian Blenkov.
Musik: Henrik Skram.
Casting: Anja Philip.
Kostymer: Anne-Dorthe Eskildsen.
Makeup og Hår: Lázió Pásztor, Edina Vadócz og Agoston Zsombor.
Stunts: Jacob Sebastian Malm Carlsen med flere.
Produktion: Cameo Film Fyn, Clausen Group, Det Danske Filminstitut, Hungarian Tax Credit og Nordisk Film Production AS.
Dansk distribution: Nordisk Film.