NY FILM I SCALA GUDHJEM: KONTANT GULDBRYLLUPS-DRAMA

Guldbryllupsparret Ernst [Jesper Christensen] og Louise [Karen-Lise Mynster] mens endnu alt er idyl. Foto©RolfKonow/SnowglobeFilm.

 LILLE SOMMERFUGL:   “Flyv fra blomst og til blomst, fra skjul til skjul. / Når jeg ser på dig /Ak, så tænker jeg /Hvem der bare var sommerfugl.”

Det var Bjørn Tidmand, der gjorde Ludvig Brandstrups vise fra 1921 så berømt igen, at den figurerede på Dansktoppen i adskillige måneder i slut-60’erne. Det gjorde, at den blev spillet til et utal af sølv- og guldbryllupper landet over.

Det bliver den selvfølgelig også i filmen ’Lille Sommerfugl’, hvor landmanden Ernst og hustruen Louise har været gift i 50 år og fejrer dagen med mad og dans i det lokale forsamlingshus.

Men festen forløber knap så romantisk og idyllisk som sangen. I løbet af festen står det nemlig klart, at der gemmer sig mange hemmeligheder i familien. Og Ernst sidder med den største. I løbet af én lang aften pibler sandhederne frem, og familien sættes på den ultimative prøve.

Søren Kragh-Jacoben er manden bag filmen. Han har gennem årene lavet adskillige klassikere som ‘Vil du se Min Smukke Navle?’, ‘Gummi-Tarzan’, ‘Drengene fra Sankt Petri’ og ‘Mifunes Sidste Sang’, som blandt mange andre priser vandt ’Sølvbjørnen’ ved Filmfestivalen i Berlin i 1999. Han er desuden én af de fire originale dogmebrødre sammen med Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Kristian Levring.

Anmelderne var lidt delte, men Bo Tao Michaëlis var rimelig glad, og gav den 4 ud af 6 hjerter i Politiken med ordene: ”Lille Sommerfugl er kernesund, politisk korrekt og kontant underholdning. Kærlighed blandt bønder – nu med kant”.

LILLE SOMMERFUGL
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 6. til og med onsdag 12. maj kl. 19:15
Biografcafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 102 minutter
Censur: 11+.

Med undertexter de sidste fire dage.

En Biografklub Danmark film.

Anmelderne var lidt delte:

Bo Tao Michaëlis, Politiken: Lille Sommerfugl er kernesund, politisk korrekt og kontant underholdning. Kærlighed blandt bønder – nu med kant. Men Søren Kragh-Jacobsen er mere eventyrfortæller end virkelighedsrealist. Heldigvis. 4 hjerter ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Søren Kragh-Jacobsen har haft en imponerende filmkarriere fra 1978 til i dag og har givet os film som ’Vil du Se Min Smukke Navle’, ’Drengene fra Sankt Petri’ og ’Mifunes Sidste Sang’, og det skylder vi ham tak for. ’Lille sommerfugl’ er ikke meget mere en parantes i det samlede værk. 3 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Søren Kragh-Jacobsen, der ellers plejer at være garant for vedkommende humanisme, kører fast i de fordomme, filmen forsøger at udstille, og ender forudsigeligt tandløst uden den tiltænkte nuancering af de forskellige fronter. 3 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Skeletterne vælter ud af skabet i Søren Kragh-Jacobsens skønt kaotiske guldbryllupdrama, hvor man desværre aldrig kommer ind på livet af Jesper Christensens stædige og racistiske svineavler. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
LILLE SOMMERUGL
Instruktion: Søren Kragh-Jacobsen
Medvirkende: Jesper Christensen, Karen-Lise Mynster, Peder Thomas Pedersen, Mia Lyhne, Sarah Grünewald, Sofus Rønnov med flere
Casting: Anja Philip
Produktion: Eva Jakobsen, Mikkel Jersin og Katrin Pors
Manuskript: Søren Kragh-Jacobsen
Fotograf: Aske Alexander Foss
Klip: Carla Luffe Heintzelmann
Scenografi: Thomas Greve
Musik: Jacob Groth
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Produktionsselskab: Snowglobe Films
Med støtte fra: Det Danske Filminstitut, FilmFyn, Nordisk Film & TV Fond, The Icelandic Film Centre, The Ministry of Industries and Innovation (Iceland).