NY FILM I SCALA GUDHJEM: EN SIKKER OSCAR-VINDER … OG DOG

George MacKay spiller den ene af de to britiske soldater, der bliver sendt ind i fjendeland, for at advare om et tysk bagholdsangreb. Foto©NordiskFilm.

 1917:  NEW YORK TIMES skrev om ‘1917’: ”Ja, ’1917’ er kommet i slutningen af Oscar-sæsonen for at smadre alles fest og æde priser for fotografering, produktionsdesign, lyd og klip med meget mere. På den måde vil denne af Sam Mendes spektakulære krig være en formidabel konkurrent til de tungeste priser.”

Og det er nok ikke engang løgn. Den blev kåret som ’Årets Bedste Film’ både af de udenlandske filmjournalister i Hollywood [Golden Globe] og af The British Academy of Film and Television Arts [BAFTA]. Den sidste kaldes for den amerikanske Oscars engelske lillebror. Og ofte er det sådan, at storebror følger lillebrors udpegninger. Så alle regner med at ’1917’ bliver udsat for en Oscar-haglbyge, når den uddeles 9. februar.

Men sådan skete det ikke. 1917 fik tre tekniske priser [Bedste Visuelle Effekter, Bedste Fotografering og Bedste Lydmix]. Den sydkoreanske film PARASITE dukkede op og smadrede festen, som Bedste Film og Bedste Instruktør.

Første Verdenskrig var en blodig affære. Det var vel den sidste krig, hvor kun soldater var involveret. De blev til gengæld udsat for massive ubehageligheder så som gas-angreb og tæppebombning lige ned i deres mudrede skyttegrave.

Filmen handler om to britiske soldater, der står overfor en nærmest umulig mission. De bliver sendt dybt ind på fjendens territorium for at advare om et skæbnesvangert tysk bagholdsangreb. Hvis det ikke lykkes at komme igennem helskindet, vil 1.600 af deres landsmænd miste livet.

1917
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 13. februar til og med onsdag 19. februar
Hverdage 19:15
Lørdag og søndag kl. 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 119 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var temmelig glade:

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Mendes har fuldkommen gehør, og der er ingen falske toner i ’1917’, end ikke i de scener, der i mindre ferme instruktørers hænder kunne kamme over i klægt melodrama. ’1917’ er en mesters værk, der ligner en født krigsklassiker.
5 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: … en hvileløs tour de force gennem ikoniske scenarier fra Første Verdenskrig, hvilket Sam Mendes udnytter til et filmsprog af så skiftende stilarter, at kun soldaten i centrum synes at binde det sammen. 4 hjerter ud af 6.

Christian Mongaard, Information: … er en voldsom oplevelse, både følelsesmæssigt, psykologisk og fysisk, og det kan være vanskeligt at ryste den af sig igen, fordi man kommer så tæt på de to soldater og efterhånden bevæger sig ind i deres hoveder.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … er ganske enkelt fremragende og en af de bedste krigsfilm i nyere tid. 5 stjerner ud af 6.

Morten Kildebæk, netmagasinet Soundvenue: Den tålmodige opbygning og de lange pauser medfører, at man får et gedigent chok, når bragene lige pludselig smælder ud af det blå. På den måde formår Mendes, trods det knap så interessante manuskript, alligevel at overrumple én alene med filmiske virkemidler. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
1917
Instruktion: Sam Mendes
Medvirkende: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Dean-Charles Chapman, George MacKay, Colin Firth med flere
Produktion: Pippa Harris, Callum McDougall, Sam Mendes, Brian Oliver og Jayne-Ann Tenggren
Manuskript: Sam Mendes og Krysty Wilson-Cairns
Fotografi: Roger Deakins
Klip: Lee Smith
Scenografi: Dennis Gassner
Musik: Thomas Newman
Land: Storbritannien
Produktionsår: 2019
Selskab: DreamWorks og Amblin Partners
Biodistributør: Nordisk Film.