NY FILM I SCALA GUDHJEM: KRIGSHERREN NAPOLEON OG HANS SYGELIGE KÆRLIGHED TIL JOSEPHINE

Filmen er filmet i bredformat, der får kampscenerne til at virke overvældende. Ja, det er Joaquin Phoenix i front som krigsherren Napoleon Bonaparte. Foto©SFstudios.

 NAPOLEON:  Det er den Oscar-vindende skuespiller Joaquin Phoenix, der agerer magtmennesket Napoleon Bonaparte i dette historiske epos. Sidst vi så ham, var han sangeren Johnny Cash i James Mangold ’Walk the Line’ fra 2005. Fem år tidligere var han med i ’Gladiator’ med Ridley Skott som instruktør. Det udløste en nominering som ’Bedste Mandlige Hovedrolle’, som Commondus, der dræber sin kejser-far, da han snydes for sin tronfølge.

Ud over Napoleons mange succesrige felttog viser filmen også hans politisk taktiske skakspil med resten af Europas herskere som brikker i spillet om den absolutte magt.

Men han har også en svaghed. Han var nærmest sygelig i sin afhængighed til sin første hustru Josephine de Beauharnais – hans eneste store og sande kærlighed, der døde i 1814 50 år gammel.

Napoleon gik for at være lille af vækst. Fx blev han kaldt ’le petit caporal’ – ’Den lille Korporal’. Fejlagtigt er ’petit’ fortolket som højde. I virkeligheden er det et kærligt udtryk, der reflekterer over hans kammeratskab med almindelige soldater.

Napoleon var 168,4 centimeter høj, som var gennemsnitshøjden i hans samtid. Det var en epoke, hvor mål og vægt havde forskellige standarder fra land til land. Den effektive propaganda fra England oversatte tomme til tomme fra fransk til engelsk. Da en tomme var henholdsvis 2,71 centimeter i Frankrig og 2,54 centimeter i England, kom Napoleon til at fremstå som ‘lille’ for den uoplyste. Så den store krigsherre var således stor på alle parameter.

Napoleon Bonaparte blev født 15. august 1769 i Ajaccio på Korsika. Han var Frankrigs førstekonsul fra 1799 og var franskmændenes kejser under navnet Napoleon I fra 1804 til 1814 – og igen 95 dage i 1815. Han erobrede og regerede det meste af det vestlige og centrale Europa.

Napoleon mødte sit ’waterloo’ ved slaget ved Waterloo 18. juni 1815 ved den nu belgiske landsby Waterloo omkring 15 km syd for Bruxelles. I slaget, som var hans sidste, blev han besejret af en britisk-tysk-nederlandsk hær. Efter slaget blev han sendt i exil på øen Elba i Middelhavet.

Marts 1815 flygtede han til fastlandet. Han ville have sin trone tilbage og drog mod Paris. Undervejs fik han overtalt flere og flere mænd til at kæmpe under sig og fik opbygget en hær. Den franske kongefamilie flygtede, da den hørte om hans ankomst. Europas kongelige var rystede over, at Napoleon havde taget magten igen så let uden kamp. Derfor gik de sammen og skabte den 7. koalition. Så var det atter slut for Napoleon. Han bliv ikke sendt tilbage til Elba. Det var for tæt på fastlandet, men til den lille Alanterhavsøø Sankt Helena, hvor han opholdt sig til sin død 5. maj 1821. Han blev 50 år – lige som sin elskede Josephine.

NAPOLEON
vises i Scala Gudhjem
torsdag 23. november til og med onsdag 29. november.
Hverdage kl. 19:15.
Lørdag og søndag kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 158 minutter.
Censur: 15+.

Der forelå ingen anmeldelser ved denne Blogs deadline, men ’housermichael’ skriver på den amerianske filmblog IMDB: ”Jeg er en stor fan af Ridley Scott som instruktør med film som fx ’Blade Runner’, ’Black Rain’, Telma og Louise’, ’Gladiator’, ’Black Hawk Down og ’Martian’ … og jeg synes hans ’House of Gucci’ var den bedste film i 2021. Nu er han tilbage med ’Napoleon’ … en stor film, meget underholdende og flot instrueret. Den er 2 timer og 38 minutter lang, men den er aldrig kedelig. Endnu en triumf for Ridley Scott”.

Ridley Scott fortæller, at hans eget klip – ‘Directors Cut’ – varer lidt over 4 timer, altså 92 minutter længere end den version, der vises i biograferne. Den version vil blive vist på Apple TV+ på en endnu ukendt dato.

Film Fakta
NAPOLEON
Instruktion: Ridley Scott.
Manuskript: David Scarpa.
Medvirkende: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirkby, Tahar Rahim, Rubert Everett, Mark Bonnar, Paul Rhys, Ben Miles, Riana Duce, Ludivine Sagnier, Ediuard Phillipponnat, Miles Jupp, Scott Handy, Youssef Kerkour, John Hollingworth, Abubakar Salim, Thom Ashley, Jannis Niewöhner, Julian Rhind-Tutt, John Hodgekinson, Erin Ainsworth, Isabell Browsin med flere.
Producere: Mark Huffam, Ridley Scott, Kevin J. Walsh med flere.
Musik: Martin Phipps.
Foto: Dariusz Wolaski.
Klip: Sam Restivo og Claire Simpson.
Casting: Kate Rhodes James.
Kostymedesign: Davis Crossman og Janty Yates.
Makeup og hår: Kat Ali, Natalie Allan, Kay Blik, Jana Carboni, Marzenna-Fus-Mickiewicz, Karen Schembri Grima, Bianca Judd, Lara Licari, Dorato Mitoraj med flere.
Snedkere: Scott Elm, Ben Potelli med flere
Grafisk designer: Carol Kupisz.
Madstylist: Katharine Tidy.
Stunts: Guiomar Alanso, Victor Aquillina + 82 mere.
Rytter: Louis Albin.
Produktion: Apple Studios og Scott Free Productions.
Dansk distribution: SF Studios.