NY FILM I SCALA GUDHJEM: KUNSTEN AT VÆRE MENNESKE

Paul Giamatti er den ikke særlig vellidte professor Paul Hunham og D’Vine Joy Randolph står for kødgryderne som Mary Lamp. Foto©UPI.

 THE HOLDOVERS:  Det er de to amerikanske skuespillere – Paul Giamatti og D’Vine Joy Randolph – der har to af de tre bærende roller i dette barokke komedie-drama. Det er også dem, der begge blev nomineret henholdsvis til en Oscar for Bedste Mandlige Hovedrolle og en Oscar for Bedst Kvindelige Birolle. Ud over dét, er det vist ganske usædvanlig at en film er blev dænget til med så mange priser – hel nøjagtig 121 førstepriser og 202 nomineringer.

Paul Giamatti er professor Paul Hunham på Barton Academy. Ingen på skolen kan lide ham. Han har ingen familie, så da han i julen 1970 ingen andre steder har at tage hen, bliver han på skolen for at holde øje med de elever, som ikke har mulighed for at rejse hjem. Der går dog ikke mange dage før, der kun er en elev tilbage. Den utilpassede Angus, som godt nok er en dygtig elev, men hvis dårlige opførsel ofte er tæt på at få ham bortvist.

Sammen med skolens køkkenchef Mary, hvis søn kort forinden er blevet dræbt i Vietnam, tilbringer den umage trio en meget begivenhedsrig jul sammen i New England.

Filmen er instrueret af Alexander Payne, der i denne film genforenes med Paul Giamatti, der spillede hovedrollen i hans prisvindende film ’Sideways’ fra 2004.

’The Holdovers’ har allerede haft premiere i hjemlandet, og her fik den en overvældende positiv modtagelse, ligesom den har fået verden over. Så måske er den ikke alene værd at se, men også et ’must’.

THE HOLDOVERS
vises i Scala Gudhjem
onsdag 7. marts til og med onsdag 13. marts 2024.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 133 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var over hele linjen mere end positive:
Både Filmmagasinet Ekko, Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Kristeligt Dagblad kippede med flaget og gav 5 ud af 6 stjerner. Det samme gjorde Luna Ehler i netmediet Soundvenue med ordene: “Med HOLDOVERS har Alexander Pyne skabt en smuk og vanvittig velspillet film om det at være menneske”.

Film Fakta
THE HOLDOVERS
Instruktion: Alexander Payne.
Manuskript: David Hemingson.
Medvirkende: Paul Giamatti [Paul Hunham], D’Vine Joy Randolph [Mary Lamp], Dominic Sessa [Angus Tully], Brady Hepner, Jim Kaplan, Andrew Garman, Sephen Thornr, Tate Donovan, Bill Mootos, Juanita Pearl, Carrie Preston, Ian Dolley, Michael Provost, Naheem Garcia, Gillian Vigman, Darby Lee-Stack, Dustin Tucker, Alexander Cook med flere.
Producere: Bill Block, David Hemingson, Mark Johnson med flere.
Musik: Mark Orton.
Foto: Eigil Bryld.
Klip: Kevin Tent.
Casting: Susan Shopmaker.
Kostyme-design: Wendy Chuck.
Makeup og hår: Shannon Bakeman, Jennifer Douglas, Scott Hersch, Donyale McRae med flere.
Special Effects: Andy Becker, Zack Beshars, Don Morgan med flere.
Stunts: Justice Hedenberg, Corey Hibbert, John Vincent Mason, A, J. Paratore, Ben Rezendes og Alan Francis Sullivan.
Chauffør: Justin Powers.
Sikkerhedschef: Michael Enos.
Kulinarisk Assistent: Rachael Michael.
Produktion: Miramax, CAA Media Finance og Gran Via Productions.
Dansk distribution: UIP.