NY FILM I SCALA GUDHJEM: LIVETS KOMISKE OPTRIN

I filmen ’Verdens værste menneske’ er Julie nået den alder, hvor de fleste har afsluttet en uddannelse og er klar til at stifte familie. Men Julie er ikke færdig med at sparke døre ind, og har svært ved at finde et holdepunkt i sit liv. Renate Reinsve blev nomineret som ’Bedste Kvindelige Skuespiller’ ved Filmfestivalen i Cannes. Foto©Camera Film.

 VERDENS VÆRSTE MENNESKE:  Den norske film ’Verdens værste menneske’ er ”Verdens bedste film”, som Børsens anmelder Michael Solgaard så grandiøst slår fast og tilføjer: ”… et moderne mesterværk, der på én gang er et både gribende og komisk drama, der med varme og musikalitet tager livtag med den romantiske, men til tider hundesvære kærlighed”. Han runder af med at tildele de maximale seks stjerner.

Men Børsen er ikke alene om at udråbe filmen som noget helt ekstraordinært. Ud over at både filmmagasinet Ekko og netmediet Soundvenue også drysser seks stjerner ud, er filmen blevet overøst med påskønnelser fra den ganske filmverden.

Filmfestivalen i Cannes nominerede filmen til både Den Gyldne Palme, Juryens Pris, Bedste Instruktør og Festivalprisen Grand Prix dog uden, at det lykkedes at blive vinder af de eftertragtede trofæer. Det bør vist også nævnes, at det samme skete i Frankrig og USA, hvor det også ’kun’ blev til en stribe nomineringer til den eftertragtede César og den prestigefyldte Oscar.

’Verdens værste menneske’ handler om den snart 30-årige Julie, der endnu ikke har fundet ud af, hvad hun vil, eller hvem hun vil være. Hun er helt sikker på, at hun er endt på den rigtige uddannelse – lige indtil hun får en ny idé, der bare passer hende meget bedre. Derfor skifter hun retning igen og igen – og igen. Det er det samme med kærligheden, og de fyre hun involverer sig i.

I et interview af dagbladet Informations Christian Monggaard uddyber instruktøren Joachim Trier: ”Vi tror, vi kan styre det hele, men de største sorger og gaver kommer af sig selv … filmen handler om selvforagt, om personligt at føle sig mislykket. Julie føler jo meget, at hun ikke kan leve op til forventningerne – ikke mindst sine egne. Det er også en følelse af at svigte nogen i kærlighed, tror jeg, som vi alle måske har oplevet på en eller anden måde og den følelse af skyld og skam: Nej, hvorfor klarede jeg ikke det her? Hvorfor er jeg ikke et bedre menneske?”.

48-årige Joachim Trier er norsk med en dansk far. Efter at have studeret ved Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og uddannet fra National Film and Television School i England, har han siden instrueret filmene ’Louder Than Bombs’, ’Thelma’ og den nu så berømte Oslo-triologi, som udover den aktuelle film består af ’Reprise’ fra 2006 og ’Oslo, 31. august’ fra 2011.

VERDENS VÆRSTE MENNESKE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 14. juli til og med onsdag 20. juli.
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 121 minutter.
Censur: 11+.

En Biografklub Danmark film.

Filmanmelderne jublede:

Michael Solgaard, Børsen: Joachim Trier beskriver disse paradokser og dilemmaer i karrieren og kærlighedslivet med både humor og dyb alvor, så vi alle kan grine og græde; af os selv, af vores venner, af vores børn, af vores kolleger. Der er så meget identifikation i VERDENS VÆRSTE MENNESKE, at de fleste mænd og kvinder mellem 20 og 60 i Skandinaviens storbyer kan se sig selv i hovedfigurerne. 6 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Filmland P1: Med et konstant udforskende og søgende kamera kan han indfange sine figurer med den største intimitet. Og med et grundigt og omhyggeligt musikvalg kan han få en scene, der sikkert ville have været okay hos andre instruktører, til at blive uforglemmelig, som en hel verden i sig selv – fuld af indtryk og stemninger. 5 stjerner ud af 6.

Claus Christensen, filmmagasinet Ekko: Joachim Trier har skabt en drøm af en afslutning på Oslo-trilogien, der vil stå tilbage som et signalement af vor tid og er et hovedværk i nordisk kultur.
6 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Joachim Trier afslutter sin Oslo-trilogi med en film, der er noget mindre dyster end ‘Reprise’ fra 2006 og ‘Oslo, 31. august’ fra 2011, men ikke mindre skarp af den grund. Et elegant portræt af tidsånden, der holder en god balance mellem lækker melankoli og spydig humor.

Kim Skotte, Politiken: Scene for scene er VERDENS VÆRSTE MENNESKE et gennemført musikalsk udført stykke filmkunst om mennesker, jeg tror på og lever med i den tid, filmen varer. Lever med i alle frustrationerne, glæderne, sorgerne og ikke mindst de ublu komiske optrin, livet også kan divertere med. 5 hjerter ud af 6.

Lise Stenbæksgaard, netmediet Soundvenue: VERDENS VÆRSTE MENNESKE sætter punktum for en trilogi med et smukt og rørende tidsportræt med skildringen af en ukuelig søgen efter mening og en laden sig lokke af løfter om, at lykken altid lurer lige om hjørnet.
6 stjerner ud af 6.

Film Fakta
VERDENS VÆRSTE MENNESKE
Instruktør: Joachim Trier
Medvirkende: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herberty Nordrum, Maria Grazia Di Meno, Sofia Schandy, Hans Olav Brenner, Ruby Dagnall, Marianne Krogh, Vidar Sandem, Silje Storstein, Torgny Amdam, Anna Dworak med flere
Manuskript: Joachim Trier og Eskil Vogt
Producer: Andrea Berentsen Ottmar
Musik: Ola Fløttum
Fotograf: Kasper Tiuxen
Lyd: Michael Lundin og Mike Lundin
Klipper: Olivier Bugge Coutté
Stuntkoordinator: Kai Kolsted Rødseth
Caster: Yngvill Kolset Haga
Produktionsdesigner: Roger Rosenberg
AD’er: Mirjam Veske
Kostymedesigner: Ellen Dæhli Ystehede
Dansk distributør: Camera Film.