NY FILM I SCALA GUDHJEM: MADS MIKKELSEN OVERSTRÅLER ALT

Professor Albus Dumbledore spilles igen af Jude Law, mens danske Mads Mikkelsen har overtaget rollen som den ondsindede troldmand Grindelwald fra Johnny Depp, der spillede karakteren i de to første film. Foto: SF Studios.

 FANTASTISKE SKABNINGER 3 – DUMBLEDORES HEMMELIGHEDER: Det mest interessante ved denne nummer tre af ’Fantastiske skabninger’ er måske ikke så meget filmen men mere, at den onde Gellert Grindewald nu bliver ageret af vores egen Mads Mikkelsen. Han blev i sidste øjeblik hyret til jobbet, da filmselskabet fyrede amerikanske Johnny Depp på grund af en tabt retssag mod en engelsk tabloid-avis og en formodet ærekrænkende smædekampagne mod sin ex-kone, skuespilleren Amber Heard. De skal igen mødes i retten, hvor hun denne gang forlanger 100 millioner dollars i erstatning.

Men faktisk har det været en god beslutning fra filmselskabets side, når man ser på anmeldelserne fra verdenspressen. De synes alle, at mr. Mikkelsen er langt bedre end Depp.

Det amerikanske netmedie Insider skriver, at Mads Mikkelsen faktisk er det bedste ved filmen: ”Mikkelsen glider så naturligt ind i rollen som Grindelwald, at man nemt kommer til at glemme, at Depp oprindeligt spillede rollen.”

Den kendte engelske filmkritiker Peter Bradshaw skriver i dagbladet The Guardians, at Mads spiller rollen mere nuanceret og lumsk end Depp. Avisen The Telegraph mener, at rollen som skurken skulle have tilhørt Mads Mikkelsen hele vejen gennem filmrækken. Og avisen US Today forsætter roseriet. Den mener, at den danske stjerne tilfører tiltrængte Voldemort-vibes til 3’eren.

Men danske anmeldere kan også være med. Jakob Freudendal skriver i netmediet Soundvenue: ”Det eneste lyspunkt er Mads Mikkelsen. Han overstråler alt og alle i rollen som diabolske Grindelwald, der nærmest sidestilles med Hitler i sin kamp for etnisk udrensning og et totalitært troldmandsstyre. Mikkelsen er fantastisk … Mikkelsen gnistrer med sit blotte blik”.

I et interview med Entertainment Weekly før optagelserne startede bliver Mikkelsen spurgt om, hvordan hans udgave af Grindelwald vil adskille sig fra Depps: ”Jamen, det bliver jo mig. Det er én forskel! Der kommer til at være en bro mellem, hvad Johnny lavede, og hvad jeg kommer til at gøre. Og på samme tid skal jeg også gøre det til min egen. Men vi bliver nødt til at finde nogle koblinger, så den ikke fuldstændigt løsriver sig fra, hvad Depp allerede mesterligt har opnået”.

Filmen foregår i Potter-miljøet med Hogwarts-professoren Albus Dumbledore som midtpunktet. Han ved, at den mægtige troldmand Gellert Grindelwald er på vej til at få kontrol over den magiske verden. Da han ikke kan stoppe ham alene, lader han magi-zoologen Newt Scamander lede et hold af nye og kendte karakterer på en farlig mission, der skal stoppe Grindelwald og hans voksende skare af tilhængere.

Forfatteren bag Potter-bøgene , J. K. Rowling, har både skrevet manuskript og forfattet idéerne bag filmen, som foregår omkring 70 år før Harry Potter starter på troldmandsskolen.

FANTASTISKE SKABNINGER 3 – DUMBLEDORES HEMMELIGHEDER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 14. april til onsdag 20. april
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 143 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var rørende enige:

Fie West Madsen, B.T.: Ud over den danske stjerne gør Jude Law det også decideret fremragende i rollen som Dumbledore, og derudover er det ikke til at komme uden om Dan Fogel, der egentlig spiller birollen som Newt Scamanders bedste menneskeven, men som faktisk stjæler billedet, hver gang han er på skærmen med sit varme væsen og en enorm charme.
4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Den tredje ‘Fantastiske skabninger’-film er mere uhyggelig og politisk end de tidligere, men stadig et godt eventyr for alle, der holder af Harry Potters magiske univers. Teknisk, scenografisk og kostumemæssigt fungerer filmen upåklageligt, og fortællemæssigt hænger den bedre sammen end de to første film. 4 stjerner ud af 6.

Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: Stik modsat Depps hysteriske overspil og ulidelige skaberi underspiller Mikkelsen ham med iskold kontrol, stramt, spændende og fascinerende, og han er en helt rigtig ekskæreste-kontrast til Jude Laws mildt varmhjertede, inderligt gode Dumbledore.
4 stjerner ud af 6.

Helen O’Hara, Filmmagasinet Ekko: Mads Mikkelsens udgave af den onde troldmand har troværdig kemi med Jude Laws Dumbledore. I de to skuespilleres scener sammen er der en gnist, så man faktisk tror på, at det er en skurk, som folk kunne finde på at følge, frem for blot at flygte fra.
4 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: ’Fantastiske skabninger 3: Dumbledores hemmeligheder, den tredje film om magizoologen Newt Scamander og hans kamp mod den onde troldmand Grindelwald, er en god og betimelig film om at bekæmpe fascisme og xenofobi.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: Dumbledores hemmeligheder afdækkes i den hidtil bedste ‘Fantastiske skabninger’-film. 3 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Ganske vist kom Mads Mikkelsen med på et afbud fra Johnny Depp, men hans præstation i rollen som Gellert Grindelwald er med til at løfte den tredje film i Harry Potters prequel-univers, ‘Fantastiske skabninger’, gevaldigt. 4 hjerter ud f 6.

Film Fakta
FANTASTISKE SKABNINER 3 – DUMBLEDORES HEMMELIGHEDER
International titel: The Secrets af Dumbledores
Instruktør: David Yates
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Eddie Redmayne, Jude Law, Katherine Waterston, Peter Simonischek, Jacqueline Boatswair, David Bertrand, Stefan Race, Dónal Finn med flere
Producer: David Heyman, Steve Kloves, Tim Lewis og J. K. Rowling
Musik: James Newton Howard
Foto: George Richmond
Klip: Mark Day
Caster: Fiona Weir
Kostumer: Colleen Atwood
Produktion: Warner Bros
Dansk distribution: SF Studios.