NY FILM I SCALA GUDHJEM: MASSIVT STJERNEDRYS OVER ’BELFAST’

Familiemusicalen ’Chitty Chitty Bang Bang’ gør et uudsletteligt indtryk på lille Buddy og hans familie, da de ser den i biografen i Kenneth Branaghs selvbiografiske BELFAST … og ja, filmen er i sort/hvid. Foto©UIP.
BELFAST: Det er mere end sjældent, at så mange anmeldere er enige om at uddele de maximale seks stjerner til en film. Men det er sket for Kenneth Branaghs BELFAST. Dagbladet Børsen, Dagbladenes Bureau og Politiken er i den syvende himmel og Politikens Kim Skotte, som absolut ikke er en mand, der er gavmild, når det gælder uddeling af avisens røde hjerter bøjer sig i støvet med blandt andet denne udtalelse: ”BELFAST er slet og ret en helt igennem traditionel pissegod film. Et mesterværk”.
Og for også at citere noget fra Børsens lige så begejstrede Michael Solgaard, som også har lagt sig på knæ med foldede hænder mod Den Store Filmgud: BELFAST er ganske enkelt årets hidtil bedste film. En film, der i de små menneskelige handlinger om familiebånd på tværs af generationer evner at fortælle en stor, almen historie om hadet mellem religioner.”
I filminstruktørens mest personlige film til dato genbesøger Branagh det splittede Nordirland, som han selv voksede op i. Den handler om drengen Buddy og hans barndom i de tumultariske 1960’ere i Nordirland, hvor såvel musikken som de sociale forhold ændrede sig dramatisk i løbet af kort tid. Det er en film fuld af spænding, følelser, men også humor og nostalgi – trods det politisk anspændte bagtæppe.
DEN BLODIGE KONFLIKT
Konflikten i Nordirland gik mellem protestanter og katolikker. Den varede fra 1968 og 30 år frem og handlede om Nordirland skulle være en del af Republikken Irland eller fortsætte som en del af Storbritannien. Men dybest set startede striden flere hundrede år før. Ikke mindst i 1529-36, hvor reformationen blev indført i Storbritannien. Men i Irland blev det hypotetisk, fordi den katolske tro forblev irernes samlingspunkt. Troen udgjorde den fælles front mod de protestantiske englændere: “At være irer var at være katolik. At være englænder var at være protestant”.
Konflikten blev voldsomt optrappet, da Storbritannien begyndte at sende soldater til Nordirland i 1969. Fem år efter – 21. august 1973 – gik det hele totalt amok under ’The Bloody Sunday’, hvor major og retsmediciner Hubert O’Neill fastslog de ubehagelige kendsgerninger:
”Denne søndag var i sandhed blodig. Det var fuldstændig unødvendigt. Det forekommer mig, at hæren gik amok den dag og ikke tænkte over, hvad den foretog sig. Man skød uskyldige mennesker. Og selvom disse mennesker deltog i en demonstration, der var blevet erklæret ikke-lovlig, så retfærdiggør det ikke, at tropperne blev sat ind lige så lidt som deres skyderi. Jeg vil uden at tøve sige, at det var rent og skært myrderi. Det var mord.”
Konflikten blev afsluttet med indgåelsen af Belfast-aftalen 10. april 1998.
BELFAST
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 21. april til onsdag 27. april
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 98 minutter
Censur: 11+.
Biograf Klub Danmark.
Anmelderne er helt oppe at køre:
Michael Solgaard, Børsen: BELFAST er ganske enkelt årets hidtil bedste film. En film, der i de små menneskelige handlinger om familiebånd på tværs af generationer evner at fortælle en stor, almen historie om hadet mellem religioner. 6 stjerner ud af 6.
Casper Hindse, Dagbladenes Bureau: Filmens sammenstød mellem rå virkelighed og bløde barndomsminder er uforglemmeligt forløst. Med sin nedtonede stil formår BELFAST at give skuespillere og manuskript plads til at lyse fra filmlærredet. Det er simpelthen storslået filmkunst forklædt som en hvisken. 6 stjerner ud af 6.
Thomas Brunstrøm, Berlingske: Men selvom BELFAST i høj grad er Kenneth Branaghs mest personlige film, bliver den aldrig mere end … god. Den er ikke fantastisk. Dertil er den lidt for pæn, lidt for hyggelig, lidt for nostalgisk og det føles aldrig, som om der virkelig er noget på spil for familien. 4 stjerner ud af 6.
Helen O’Hara, Filmmagasinet Ekko: Kenneth Branaghs film er en påmindelse om alt det, der blev offer for volden. Og en sprudlende varm fortælling om alle de sjove, modige, uperfekte mennesker, der alligevel fandt en måde at overleve. 5 stjerner ud af 6.
René Fredensborg, Ekstra Bladet: Det er alt sammen forunderligt rørende og sjovt. Det er et svært liv fortalt med lethed. En feel-good-film midt i det krigeriske vanvid. Det er Van Morrison på lydsiden. Det er den slags, man har brug for, når verden brænder. Om det er i Belfast eller Belarus. 5 stjerner ud af 6.
Per Juul Carlsen, Filmland P1: Meget lidt af det, der sker i BELFAST er lykkeligt, men Branagh formår at give det hele et nostalgisk-muntert lys i smukke sort/hvide billeder. Branagh har ikke skrevet terroren ud af historien, bestemt ikke, men han har ønsket at beskrive optimismen hos et barn, der har mærket familiens kærlighed, uanset hvor vanvittig verden har været omkring dem. Og det er lykkedes. 4 stjerner ud af 6.
Christian Monggaard, Information: I sin nye film fortæller instruktøren Kenneth Branagh om sin egen opvækst i et uroplaget Nordirland. Efter en lang række spektakulære og ikke voldsomt gode underholdningsfilm er det velgørende at se ham skrue ned for virkemidlerne.
Jacob Wendt Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Den engelske instruktør og skuespiller Kenneth Branagh, trækker på sin barndom i Belfast i en varm og bevægende fortælling om dengang, protestanterne begyndte at slå på katolikkerne. 5 stjerner ud af 6.
Kim Skotte, Politiken: Efter mange og lange tilløb har Kenneth Branagh lavet sit helt personlige hovedværk som filminstruktør. BELFAST er slet og ret en helt igennem traditionel pissegod film. Et mesterværk.
6 hjerter ud af 6.
Mathilde Johanne Kristiansen, netmediet Soundvenue: Når filmromantikken er ordløs, er den også bedst. BELFAST byder op til adskillige skønne svingommer midt i uroen. Om det er de gamle Nan og Pop, der får sig en hverdagssvingom i stuen, en pladespiller der rykkes ud på gaden til en søndagstwist for gadens mænd og koner, eller den helt medrivende kærlighedsfinale i forsamlingshuset mellem Buddys forældre til ‘Everlasting Love’. 4 stjerner ud af 6.
Film Fakta
BELFAST
Instruktør: Kenneth Branagh
Medvirkende: Jude Hill, Lewis McAskie, Caitríona Balfe, Jamie Dormann, Judi Dench, Clarán Hinds, Colin Morgan, Lana McDonnell, Olive Tennant, Barnaby Chambers, John Sessions, Gerard Horan med flere
Manuskript: Kenneth Branagh
Producere: Laura Berwick, Kenneth Branagh, Becca Kovacik og Tamar Thomas.
Musik: Van Morrison
Foto: Haris Zambarloukos
Klip: Úna Ni Dhonghalle
Kostumer: Charlotte Walter
Casting: Lucy Bevan og Emily Brockmann
Dansk distribution: UIP.