NY FILM I SCALA GUDHJEM: MORDENE PÅ OSAGE-INDIANERNE

Robert De Niro spiller William King Hale, politiker og kriminel bandeleder, som levede af kvægavl, mord og forsikringssvindel. I 1929 blev han idømt livsvarigt fængsel for mord på Osage-indianerne. Leonardo DiCaprio er Ernest Burkhart, som giftede sig med en af de rige indianerkvinder og blev hendes formynder. Det var blandt andet hans familie, der blev myrdet – og han hjalp selv godt til.  Begge fik samme dom, men takket været politiske venner og god opførsel blev de begge løsladt før tid. King Hale døde på et plejehjem 87 år gammel.Foto©UIP.

 KILLERS OF THE FLOWER MOON:  I indianerreservatet i Oklahoma, hvor Osage-indianerne var blevet fordrevet til, foregik der fra 1921 en række uhyggelige mord. Det startede med, at man fandt en ung kvinde, Anna Brown, skudt i hovedet. Senere blev flere skudt eller  forgiftet. Ialt blev 24 indianere myrdet på forskellig måde fra 1921 til 1926.

Forhistorien er denne: Efter krige og forhandlinger fik Osage-indianerne i 1871 overladt et reservat i Oklahoma. Desværre eller heldigvis for dem – alt efter hvordan man bedømmer udviklingen efterfølgende – fandt de store olieforekomster i reservatet. Det medførte, at indianerne blev meget rige – måske nogen af de rigeste mennesker i verden. De ejede hver en personlig andel af rigdommene gennem et fond, som kun kunne arves af andre Osage-indianere. Men så begyndte den hvide mand at blande sig.

Da den amerikanske regering mente, at de ikke var i stand til at beskytte sig selv, indførtes en lov, hvor indianerne blev tildelt formyndere, der ikke var Osage-indianere. Mange af de indianske kvinder blev i øvrigt gift med hvide mænd, der indtrådte som deres formyndere.

De umådelig rigdomme tiltrak efterhånden forretningsfolk. De ville have del i oliepengene, så til sidst måtte indianerne slås for deres rettigheder.

Filmen bygger på den amerikanske journalist David Granns bog ‘Killers of the Flower Moon’ fra 2017. Den handler om disse indianernes skæbne. Han har gravet dybt og vendt hver en sten, og kan sandsynliggøre, at Osage-indianerne systematisk blev myrdet.

KILLERS OF THE FLOWER MOON
vises i Scala Gudhjem
torsdag 2. oktober til og med onsdag 8. november.
Hverdage kl. 19:15.
Lørdag og søndag kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 206 minutter.
Censur: 15+.

Anmelderne var ikke helt enige:

Berlingske og netmediet Soundvenue tildelte de 6 maximale stjerner.
Morgenavisen Jyllands-Posten gav 5 stjerner.
Børsen og Fimmagasinet Ekko 4 stjerner.
Politiken 3 hjerter.

Film Fakta
KILLERS OF THE FLOWER MOON
Instruktion: Martin Scorsese.
Manuskript: Eric Roth, Martin Scorsese og David Grann.
Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Tantoo Cardinl, Brendan Fraser, Janae Collins, Jason Isbell, Louis Cancemi, Everett Waller, Yancey Red Corn, Jesse Plemons, John Lithgow, Cara Jade Myers, Jillian Dion, William Belleau, Scott Shepherd, Talee Redcom, Tatanka Means med flere.
Producere: Dan Friedkin, Daniel Lupi, Martin Scorsese, Bradley Thomas med flere.
Musik: Robbie Robertson.
Foto: Rodrigo Prietro.
Klip: Thelma Schoonmaker.
Casting: Rene Haynes og Ellen Lewis.
Kostyme Design: Jacqueline West.
Makeup og hår: Tracey Anderson, Charmaine Balcerzak, Gloria Belz, Heather Benson, Elizabeth Bey, J. C. Davis med flere.
Stunts: Pamela Banks, Thomas E. Bentley, Paul Michael Bloodgood, Cody Crank,Justin Hall med flere.
Produktion: Appian Way, Apple Studios, Apple TV+, Imperative Enterainment og Sikelia Productions.
Dansk distribution: UIP.