NY FILM I SCALA GUDHJEM: MUSIKKENS BEVÆGENDE GENNEMSLAGSKRAFT

Der skulle gå 47 år inden filmen fra den legendariske koncert ‘Amazing Grace’ med Aretha Franklin kunne offentliggøres. Foto©MiracleFilm.

 AMAZING GRACE – ARETHA FRANKLIN:  Vi ved det godt. Der er ikke noget, der kan bevæge som musik. Noget musik mere end andet, ganske vist. Men at være vidne til pladeindspilningen ’Aretha Franklin – Amazing Grace’ er ikke alene en bevægende, men også en voldsom og særdeles kraftfuld oplevelse. Samtidig lidt af en religiøs oplevelse. Som anmelderen Eddie Michel skriver i filmmagasinet Ekko: ”Religiøs ja, men ikke i kristen forstand, men som en oplevelse af realiseret mystik. Det, man ikke kan sige direkte i sproget, kan man sige indirekte gennem kunst og mytologi”.

Dobbelt-LP’en udkom allerede i sommeren 1972 og er formentlig det 20. århundredes mest intense live-indspilning. Men det er først nu, det har været muligt at vise filmen fra den berømte koncert.

Den uovertrufne sangerinde døde 16. august 2018 i Detroit. Hun blev 76 år gammel. Først i 2015 var filmen klar, men selv om Franklin var tilfreds med, hvad hun så, bremsede hun alligevel af uforklarlige grunde filmens vej til offentligheden. Det var først to år efter hendes død, at produceren Alan Elliott fik overtalt arvingerne – ved hjælp at en pæn stak dollars – at få tilladelse til at sende filmen ud fra den berømte live-indspilning.

Det var pladeselskabet, der i sin tid også ville have levende billeder fra den epokegørende begivenhed. Derfor hyrede de den dengang ukendte instruktør Sydney Pollack til jobbet.

Når filmrullerne lå og samlede støv i så mange år, var det selvfølgelig på grund af Franklins modstand. Men der var også et andet lige så stort problem: Man havde glemt at bruge klaptræ under de to dages mange optagelser, så det var umuligt at få lyd og billede til at passe sammen. Det er nu lykkes til sidst grundet en ny teknik.

Som et kuriosum kan det nævnes, at Mick Jagger og Charlie Watts fra The Rolling Stones ses blandt tilskuerne.

ARETHA FRANKLIN – AMAZING GRACE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 6. februar til og med onsdag 12. februar
Hverdage: 19:15
Lørdage og søndag: 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 89 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var super-glade:

Kim Skotte, Politiken: At høre og se den unge Aretha Franklin få englene til at synge med, mens tårerne triller om kap med sveden, er bogstavelig talt en oplevelse af en anden verden. 5 hjerter af 6.

Ralf Christensen, Information: … fuld af nostalgisk varme, 70’er-funky æstetik, menneskelig overgivelse, kristen potens og musikalsk mesterskab. De to aftener lyser med uformindsket styrke på tværs af de mange årtier.

Eddie Michel, filmmagasinet Ekko: Efter 90 minutters storm af lidenskab føler du, at livet – trods klimakrise, mellemøstlige borgerkrige og en orangefarvet profet – er værd at leve. Filmen giver håbet tilbage. Til dig selv, din næste og verden. Hallelujah! 6 stjerner ud af 6.

Martin Gronemann, netmediet Soundvenue: 47 år efter albummet blev Aretha Franklins store kommercielle og personlige triumf, er filmen ‘Amazing Grace’ et tilsvarende flot og bevægende vidnesbyrd om denne store sangerindes tilstedeværelse og talent. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
ARETHA FRANKLIN – AMAZING GRACE
Instruktion: Alan Elliott og Sydney Pollack
Medvirkende: Aretha Franklin og James Cleveland
Produktion: Joe Boyd, Alan Elliott, Rob Johnson, Chiemi Karasawa, Spike Lee, Sabrina V. Owens, Angie Seegers, Tirrell D. Whittley og Joseph Woolf
Klip: Jeff Buchanan
Land: USA
Produktionsår: 2018
Selskab: Warner Bros. Pictures, 40 Acres and A Mule Filmworks, Al’s Records And Tapes, Rampant og Time
Biodistributør: Miracle Film.