NY FILM I SCALA GUDHJEM: SOM NÅR EN STJERNE SLUKKER

Sam [Colin Firth] og Tusker [Stanley Tucci] er med deres autocamper på en sidste rejse gennem det engelske landskab med en dyster bagage ombord. Foto©Scanbox.

 SUPERNOVA:  Det bittersøde og bevægende drama SUPERNOVA bæres flot igennem af to af Storbritanniens bedste skuespillere: Colin Firth og Stanley Tucci i rollerne som Sam og Tusker, som har dannet par i 20 år.

Anmelderne var lidt delte. Mest begejstret var Jacob Wendt Jensen, som i Morgenavisen Jyllands-Posten gav 5 ud af 6 stjerner med denne salut: ”Der er fuldt blus på de indre kedler i tics, øjenbevægelser og selv de korteste sætninger. Og så går filmen direkte til pointerne i sin også ret korte længde på kun halvanden time”.

Filmen følger parret Sam og Tusker på en tur gennem det engelske landskab, hvor de ruller afsted i deres autocamper. De vil besøge venner og familie, men endnu vigtigere, gør de det for at være sammen i den sidste normale tid, som er begrænset. Som rejsen skrider frem, viser det sig, at deres ønsker for fremtiden er forskellige, og de konfronteres begge med spørgsmålet om, hvad det egentlig betyder at elske hinanden.

Tusker blev for et par år siden diagnosticeret med demens, hvorfor han langsomt, men sikkert er ved at miste hukommelsen. Derfor tæller hvert et sekund sammen for de to.

Selv om det er et alvorstungt og svært tema, er tonen dog overvejende let og morsom, ikke mindst takket være Tuskers skarpe og vittige tunge.

Men hvorfor hedder en film om demens Supernova? Det handler jo ikke om stjernerne; men så alligevel. De lysende prikker på himlen er ikke evige. Stjernerne har også en ende. Den måde, de dør på, forårsager lysende Supernovaer. Det sker, når en stjerne mangler brændstof. Uden det brændstof, der fodrer stjernerne, kan de ikke fortsætte med at skinne på himlen. Det samme gælder for mennesker. Når motoren, der holder hjernecellerne i gang slukker, gør livet det også. Ganske vist ikke som en eksplosiv supernova – desværre!

SUPERNOVA
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 30. september til og med onsdag 6. oktober
Hver aften: 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 94 minutter
Censur: Tilladt for alle, men uegnet for mennesker under 12 år.

Anmelderne var ikke enige:

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Colin Firth og Stanley Tucci giver indfølte præstationer som Sam og Tusker, der på turen mundhugges som et gammelt ægtepar, kærligt, desperat og sørgmodigt. 4 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: … først og fremmest appellere til det publikum, der foretrækker en skånsom skildring, mens andre, som undertegnede, har det sværere med at goutere denne films cello-brummende smagfuldhed. 3 stjerner ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Der er fuldt blus på de indre kedler i tics, øjenbevægelser og selv de korteste sætninger. Og så går filmen direkte til pointerne i sin også ret korte længde på kun halvanden time. 5 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Den fremragende engelske film SUPERNOVA fortæller historien om Tusker, der rammes af demens, og om hans kæreste Sam, der må indrette sig på det uafvendelige. Det er fortrinsvis et kammerspil med to fremragende skuespillere.

Wendy Ide, filmmagasinet Ekko: Anført af førsteklasses skuespillere er engelsk drama om et demensramt parforhold i virkeligheden en betagende vemodig kærlighedsfilm. 4 stjerner ud af 6.

Karoline Balstrøm, netmediet Soundvenue: Håndværket fejler intet i demensdramaet SUPERNOVA, men den tragiske historie er set før og bedre. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
SUPERNOVA
Instruktion: Harry Macqueen
Medvirkende: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, James Dreyfus med flere
Produktion: Tristan Goligher og Emily Morgan
Manuskript: Harry Macqueen
Fotografi: Dick Pope
Klip: Chris Wyatt
Musik: Keaton Henson
Land: Storbritannien
Produktionsår: 2020
Dansk distribution: Scanbox.