NY FILM I SCALA GUDHJEM: NÅR ET VENSKAB OPHØRER

De var så gode venner engang: Pádraic [Colin Farrell] og Colm [Brendan Gleeson]. Foto©Disney.

 THE BANSHEES OF INISHERIN:  Filmen er irsk, og det forklarer måske den lidt mystiske titel, som er en metafor for handlingen. Inisherin  er øen, hvor handlingen foregår. I irsk mytologi er en banshee en kvindelig ånd, der varsler død.

Trods den indforståede titel, er det vist sjældent, at en film har fået tildelt så mange priser og nomineringer, som denne. Det er indtil nu bleve til 126 priser og 330 nominationer. Spændende om den får en Oscar eller to ved uddelingen 13. marts.

I hvert fald er den nomineret til ikke mindre end otte af de eftertragtede guld-statuetter: Bedste Film, Bedste Mandlig Hovedrolle, Bedste Mandlige Birolle, Bedste Kvindelige Birolle, Bedste Musik, Bedste Instruktion, Bedste Originale Manuskript og Bedste Klip. Sidstnævnte er interessant. Det nemlig igen den 49-årige danske klipper Mikkel E. G. Nielsen, der står over for måske at modtage sin anden Oscar. Den første var for ’Sound of Metal’ i 2021. Han er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2001. Han spillefilmdebuterede som klipper med ’Anja & Viktor’ i 2001. Siden har han klippet en række danske og internationale film, blandt andet ’Reconstruction’ og ’Kongekabale’, der hver sikrede ham en Robert-statuette. Desuden ’Sandheden om mænd’, den Oscar-nominerede ’En kongelig affære’ og den amerikanske ’Beasts of No Nation’.

Det at klippe film, skulle være ligesom at spille musik. Rytmen er vigtig. Hvis det er rigtigt, har Mikkel Nielsen fået den ind med modermælken, om man så må sige. Hans far er den nok så berømte sanger og musiker Peter A. G. Nielsen fra Gnags.

Filmen foregår på den fiktive irske ø Inisherin under den irske borgerkrig 1923. Her prøver Pádraic at holde fast i forholdet til sin gamle ven, musikeren Colm. Men Colm synes at Pádraic er kedelig, og han irriteres over Pádraics forsøg på at genetablere venskabet. Så er der lagt op til både indre som ydre konflikter.

Den pågående ven ageres af Colin Farrell. Til trods for, at han er en af Hollywoods mest eftertragtede ungkarle og har datet en lang række kvinder, har han stadig ikke fundet kvinden i sit liv. Til magasinet ’Men’s Health’ fortæller den 39-årige irskfødte Farrell: ”Jeg bliver lidt ensom nogle gange, men jeg har det okay med at være single”. Helt ensom kan han så ikke være. Han bor sammen med sine to sønner – 11-årige James og 5-årige Henry … så han har altså mere end blot datet disse to kvinder, som blev mor til sønnerne.

Anmelderne er begejstrede, men prøv lige at se her, hvor forskelligt man kan opleve en film: Biografgængeren Louise på kino.dk: ”Langsom, kedelig og ikke spor sjov”. Biografgængeren Clemme på kino.dk: ”Mesterværk”.

THE BANSHEES OF INISHERIN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 9. marts til onsdag 15. marts.
Hverdage kl. 19:15.
Weekenden kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 109 minutter.
Censur: 15+ år

Anmelderne er  ikke helt enige:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Det lille drama ’The Banshees of Inisherin’ er en stor oplevelse. 5 stjerner ud af 6.

Leslie Felperin, Filmmagasinet Ekko: Med en dansk klipper og et formidabelt filmhold har Martin McDonagh skabt et sorthumoristisk og åndeløst smukt mesterværk om venlighed kontra kunstneriske ambitioner.
6 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: … en vidunderligt medrivende og smuk film. [Information uddeler ikke stjerner].

Katrine Sommer Boysen), Morgenavisen Jyllands-Posten: … en vidunderligt morsom film om svære venskaber. 5 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: … her er så McDonaghs lille perle, en potentiel klassiker, en lille og enkel fortælling, bundet op omkring den særlige kultur på den lille klippeø Inisherin på vestsiden af Irland.
4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: McDonagh får igen noget helt formidabelt ud af Gleason og Farrell et sted mellem ’Pulp Fiction’ og ’Gøg & Gokke’.
5 hjerter ud af 6.

Niki Vraast-Thomsen, netmediet Soundvenue: Frustrerende og dyster. Komisk og underholdende. Typisk Martin McDonagh. Nu er du advaret.
4 stjerner af 6.

Film Fakta
THE BANSHEES OF INISHERIN
Instruktion: Martin McDonagh.
Medvirkende: Colin Farrel, Barry Keoghan, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Gary Lydon, John Carty, Lasaírfhiona Ní Chonaola, Brid Ní Neachtain, James Carty, Ryan Owens, Pat Shortt, Jon Kenny, Sheila Flitton, Oliver Farrelly, david Pearse, Aaron Monaghan, Conor Connelly med flere.
Manuskript: Martin McDonagh.Producere: Graham Broadbent, Peter Czernin, Martin McDonagh med flere.
Musik: Carter Burwell.
Foto: Ben Davis.
Klip: Mikklel E. G. Nielsen.
Casting: Louise Kiely.
Kostumer: Elmer Ní Mhaoldomhnaigh.
Makeup og hår: Orla Carrol, Zoë Gibney, Lynn Johnson, Aoife Maher, Shirley Talbot med flere.
Silikone-tekniker: Roz Gomersall.
Lyd: Guillaume Bwauron,
Hverdagslydeffekter [Foley artist]: Julien Naudin.
3D artist: Aaron Masih.
Stunts: Aoife Byrne, Philip Condron, Michael Hanna, Emil Nagys med flere.
Helbred og sundhed: Michael Young.
Indspilningsperiode: 22. august 2021 – 23. oktober 2021.
Produktionsselskaber: Searchlight Pictures, Film 4, Blueprint Pictures, TDG Entertainment og Metropolitan Films Internation.
Dansk distribution: Disney.