NY FILM I SCALA GUDHJEM: HÆVN SOM PLASTER PÅ SÅRET

Retfærdighedens ryttere afsted på hævntogt: Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Lars Brygmann og hvem er den sidste? Det er ikke til at se det, men det er faktisk Mads Mikkelsen. Foto©NordiskFilm.

 RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE:  ”Hvis man mister noget, man holder af, så starter der en afsøgning. Det gør jo ondt, alt inde i dig skriger, og så begynder du at kigge rundt efter ‘plastre’. Og der er jo alle mulige steder at gå hen: Der er piller, alkohol, tro, venner – der er hævn.” Sådan fortæller instruktøren og manuskript-forfatteren Anders Thomas Jensen i interview med Det Danske Filminstitut, der udforsker vores jagt efter mening i sin premiere-aktuelle ‘Retfærdighedens ryttere’.

Og hævnen er det den udstationerede soldat Markus vælger, da hans kone på tragisk vis omkommer i en togulykke, som måske så ikke er en tilfældighed, men en nøje tilrettelagt begivenhed. Det bliver han overbevist om, da den excentriske matematiker Otto, der også var ombord på toget, og hans to kolleger Lennart og Emmenthaler opsøger Markus og fremlægger deres teori.

Anmelderne var for en gangs skyld jublende enige. De gave alle 5 stjerner ud af 6 mulige. Thomas Spejlborg Sejersen fra netmediet Soundvenue mener ”det er en af de mest dybfølte, underholdende og mesterligt konstruerede fortællinger om menneskets higen efter mening, jeg har set i dansk film”.

Vises med undertexter søndag-mandag-tirsdag og onsdag.

RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 10. til og med onsdag 16. december
Hverdage 19:15

Lørdag+søndag 16:15
Biografcafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 116 minutter
Censur: 15+.

Anmelderne var fuldstændig enige om at være glade:

Joakim Grundahl, Politiken: … der er da heller ingen afvigelser fra den grundskabelon, som Anders Thomas Jensen har gjort til folkehumor. Det er på det dramatiske plan, at der er noget nyt i den genkendelige signatur. Og det er dybt imponerende, hvor sikkert han kommer ud af den øvelse.
5 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: Hvert slag og hver geværkugle rammer, så man kan mærke det helt ud i biografsædet. Det højner vores følelser for de medvirkende. 5 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Det er akkurat så vanvittigt, som det lyder. Blodet sprøjter, mens skuddene hyler, og et følsomt østeuropæisk gangsteroffer er ved at blive taget i røven af rockerbroderen. Samtidig fortæller RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE en elegant historie om, at vi ikke kan styre skæbnen. 5 stjerner ud af 6.

Kristian Dam Nygaard B.T. : … forener Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas i en sort komedie, der på klassisk Anders Thomas Jensen-vis giver den fuld gas med komisk vold, geniale replikker og absurde skænderier.
5 stjerner ud af 6.

Thomas Spejlborg Sejersen, netmediet Soundvenue: … en af de mest dybfølte, underholdende og mesterligt konstruerede fortællinger om menneskets higen efter mening, jeg har set i dansk film. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
RETFÆRDIGHEDENS RYTTERE
International titel: Riders og Justice
Instruktion: Anders Thomas Jensen
Medvirkende: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Gustav Lindh, Roland Møller, Nicolas Bro, Jacob Lohmann, Lennart, Lars Brygmann, Andrea Heick Gadeberg med flere
Produktion: Sisse Graum Jørgensen og Sidsel Hybschmann
Manuskript: Anders Thomas Jensen
Fotograf: Kasper Tuxen
B-fotograf: Henrik Lyngbo
Klip: Anders Alberg, Nicolaj Monberg og Lukas Westtoft
Scenografi: Nikolaj Danielsen
Kostumedesign: Vibe Knoblauch Hededam
Makeup design: Louise Hauberg Lohmann
Musik: Jeppe Kaas
Lyd: Henric Andersson
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Zentropa Entertainments
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution.